Πόνος στην πλάτη κατά την ωορρηξία – τι να κάνετε;

By | May 5, 2023

Πόνος στην κοιλιά, ναυτία ή κυκλοφορικά προβλήματα – πολλές γυναίκες εμφανίζουν κράμπες περιόδου πριν και κατά τη διάρκεια της μηνιαίας περιόδου τους. Ωστόσο, η ωορρηξία συνοδεύεται επίσης από ορισμένα φυσικά σημεία και συμπτώματα. Συμπεριλαμβανομένου πόνος στην πλάτη. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από ένα ήπιο τσούξιμο έως έναν εκτεταμένο πόνο σε όλο το κάτω μέρος της πλάτης. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:

 • κράμπες
 • Ελαφριά κηλίδωση
 • αέριο
 • ευαισθησία των μαστών
 • Πονοκέφαλο
 • ναυτία

Τι είναι η ωορρηξία;

Η ωορρηξία συμβαίνει όταν ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από μία από τις ωοθήκες. Αυτό στη συνέχεια ταξιδεύει στον μητρικό σωλήνα και παραμένει εκεί για 12 έως 24 ώρες, όπου μπορεί να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού παραθύρου, η πιθανότητα να μείνετε έγκυος είναι μεγαλύτερη.

Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου σας — με άλλα λόγια, στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ένας τυπικός κύκλος είναι 28 ημέρες, αλλά κάθε κύκλος είναι διαφορετικός, επομένως μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος. Εάν δεν γίνει γονιμοποίηση, το ωάριο διαλύεται στην επένδυση της μήτρας και αποβάλλεται με την έμμηνο ρύση.

>>Μεσαίος πόνος: Αυτό είναι πίσω από το τράβηγμα στην κοιλιά

Συμπτώματα ωορρηξίας: πόνος στην πλάτη

Διάφορα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ωορρηξία. Ειδικά οι νεαρές γυναίκες επηρεάζονται από πόνους στην πλάτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αν και υπολογίζεται ότι έως και το 40% των γυναικών υποφέρουν από πόνο κατά την ωορρηξία, δεν έχει βρεθεί ακόμη σαφής εξήγηση.

Ωστόσο, θεωρείται ότι προκαλούνται από τη ρήξη του ωοθυλακίου. Το ωοθυλάκιο είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό στον οποίο αναπτύσσονται τα ωάρια. Όταν απελευθερώνεται το ωάριο, το ωοθυλάκιο σπάει και το υγρό διαρρέει. Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά φυσιολογική, αλλά μπορεί να ερεθίσει το περιτόναιο. Ο πόνος μπορεί στη συνέχεια να ακτινοβολεί στην περιοχή της πλάτης ή της βουβωνικής χώρας.

Πόσο διαρκεί ο πόνος στην πλάτη της ωορρηξίας;

Ο πόνος ωορρηξίας (ονομάζεται επίσης πόνος ωορρηξίας ή πόνος ωορρηξίας) μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως δύο ή περισσότερες ημέρες. Τα (σοβαρά) συμπτώματα συνήθως επιμένουν μέχρι το υγρό που διαρρέει να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Πόνος στην πλάτη κατά την ωορρηξία: τι βοηθάει;

Αν και τα συμπτώματα είναι συνήθως αβλαβή και δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα, μπορεί να είναι άβολα. Για να ανακουφίσετε τον πόνο της ωορρηξίας, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα εργαλεία ή φάρμακα. Ωστόσο, συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε μια μέρα.

Μπορείς να τα καταφέρεις

Για να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη, προσπαθήστε τέντωμα για το κάτω μέρος της πλάτης, επανεξετάστε το δικό σας στάση και αλλάξτε τα αν χρειάζεται.

Επιπλέον βοηθά αρκετά Ησυχια και ζεστασιά σε μορφή α μπουκάλι ζεστού νερούένας συμπιέζω ή α ζεστό μπάνιο για ανακούφιση από τον πόνο. Εάν ο πόνος στην πλάτη δεν υποχωρεί καθόλου ή είναι πολύ έντονος, μπορείτε αντιφλεγμονώδης παράγοντας όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη. Επίσης το ορυκτό μαγνήσιοπου δρα ως φυσικό μυοχαλαρωτικό, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη χαλάρωση.

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν σκούρα φυλλώδη πράσινα, σπόρους, φασόλια, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα, γιαούρτι, αβοκάντο και μπανάνες.

Ασκήσεις διατάσεων για την πλάτη μπορείτε να βρείτε εδώ: >>Πόνος στην πλάτη; Αυτή η άσκηση γιόγκα βοηθάει άμεσα!

Θεραπείες για πολύ επώδυνες ωορρηξίες

Με πολύ ισχυρή ωορρηξία είναι σε σπάνιες περιπτώσεις από του στόματος αντισυλληπτικά συνταγογραφείται. Αυτά αποτρέπουν την ωορρηξία και συνεπώς και τον πόνο στην πλάτη.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης;

Το επίπεδο του πόνου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, εάν έχετε έντονο πόνο στην πλάτη ή άλλη ενόχληση, όπως π.χ

 • Πυρετός,
 • πόνος κατά την ούρηση,
 • κόκκινο ή φλεγόμενο δέρμα στο σημείο του πόνου,
 • ναυτία ή έμετος,
 • έντονος πόνος που διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα
 • Πόνος παρά τα παυσίπονα ή
 • κολπική αιμορραγία

αντιλαμβάνεστε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό και να το διευκρινίσετε.

>>Πώς φαίνεται η έκκριση μετά την εμφύτευση του ωαρίου;