Προσέξτε, δεν πρέπει να ασκείστε για τόσο πολύ εάν έχετε κρυολόγημα

By | May 20, 2023

Εάν έχετε κρυολόγημα, μην ασκηθείτε

Ο γενικός κανόνας το μότο για τα κρυολογήματα: Καλύτερα να κάνεις χωρίς άθληση. Επειδή όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιμετωπίζει ενεργά τους ιούς του κρυολογήματος που εξαπλώνονται γρήγορα στο σώμα, αξιοποιεί πολλά από τα ενεργειακά αποθέματα του σώματος. Το αποτέλεσμα: Νιώθουμε άτονοι, εξουθενωμένοι, ανίσχυροι και κουρασμένοι από μια γρίπη. Όποιος ασχολείται επίσης με τον αθλητισμό διατρέχει τώρα τον κίνδυνο να αφαιρέσει πολύτιμα αποθέματα ισχύος από το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το κρύο μπορεί στη συνέχεια να επιδεινωθεί καθώς ο ιός κερδίζει το πάνω χέρι ή η διαδικασία ανάρρωσης μπορεί να επιβραδυνθεί.

Είναι όμως και αλήθεια: Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και κάθε ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά διαφορετικά στους ιούς του κρυολογήματος. Μερικοί άνθρωποι ξαπλώνουν για μέρες με λοίμωξη που μοιάζει με γρίπη, άλλοι δεν τους πειράζει το κρυολόγημα εκτός από ένα φτάρνισμα. Ακούστε λοιπόν το σώμα σας όταν κρυώνετε. Εάν έχετε μόνο ήπια συμπτώματα όπως πονόλαιμο και ρινική καταρροή χωρίς κρυολόγημα, μπορείτε να κάνετε μέτρια σωματική δραστηριότητα. Αλλά κάντε χωρίς προπονήσεις στο όριο ισχύος και προπονηθείτε μόνο ελαφρά.

Επίσης ενδιαφέρον: Πόσο καιρό είστε μεταδοτικοί με γρίπη > >

Εάν έχετε κρυολόγημα, κάντε ένα διάλειμμα τουλάχιστον δύο εβδομάδων

Εάν πάθεις πολύ άσχημο κρυολόγημα, θα πρέπει να σταματήσεις την άσκηση μέχρι να επουλωθεί πλήρως η μόλυνση. Ανάλογα με τη σύσταση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες. Μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα κακό κρυολόγημα από συμπτώματα όπως:

  • Πονοκέφαλο
  • Πονόλαιμος
  • δυνατό κρύο
  • Πυρετός
  • Βήχας

Με αυτά τα συμπτώματα, η ξεκούραση στο κρεβάτι ή τουλάχιστον η σωματική ανάπαυση είναι η σειρά της ημέρας. Εάν καταπονείτε πάρα πολύ το σώμα σας όταν έχετε ένα άσχημο κρυολόγημα, κινδυνεύετε από επιπλοκές ή αναβλητικότητα. Εάν κατακλύζετε το σώμα σας με άσκηση κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, άλλα παθογόνα μπορούν ευκολότερα να ξεπεράσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Βακτηριακές λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα ακολουθήστε, στη χειρότερη περίπτωση, τα βακτήρια μπορούν να επιτεθούν ακόμη και στον καρδιακό μυ και α φλεγμονή του καρδιακού μυός αιτία.

Ήπια επανείσοδο μετά από κρυολόγημα

Αφού ξεπεράσετε το κρυολόγημα, θα πρέπει να ξεκινήσετε ξανά την άσκηση αργά και εύκολα. Τώρα είναι ώρα να πειθαρχήσετε και απλά μην το παρακάνετε. Επειδή αφού επιζήσετε από μια μόλυνση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα πρέπει πρώτα να ανακάμψει. Τις εβδομάδες που ακολουθούν, χρειάζεται πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα για να αναγεννηθεί. Εάν επιστρέψετε αμέσως στα όρια της σωματικής σας προσπάθειας, κινδυνεύετε από επακόλουθες λοιμώξεις ή νέες λοιμώξεις. Όσο δύσκολο κι αν είναι για εσάς, χαλαρώστε τις εβδομάδες μετά από μια μόλυνση και επαναφέρετε το σώμα σας σιγά-σιγά στη σωματική άσκηση. Και μην ανησυχείτε: Εάν προπονείστε ως χόμπι και ερασιτεχνικά, δεν θα χάσετε κανένα μυ, δεξιότητα ή κατάσταση τόσο γρήγορα που θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *