Πρόωρη αποκόλληση πλακούντα: Προσέξτε για αυτά τα συμπτώματα
Ο πλακούντας συνήθως αποσπάται από το τοίχωμα της μήτρας περίπου 10 έως 15 λεπτά μετά τη γέννηση και αποβάλλεται μέσω του καναλιού γέννησης. Εάν υπάρχει πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ της 24ης και της 26ης ημερολογιακής εβδομάδας. Ευτυχώς, η αποκόλληση του πλακούντα είναι μια πολύ σπάνια επιπλοκή της εγκυμοσύνης, που εμφανίζεται στο 0,3-1,5% όλων των κυήσεων.
Τα σημάδια της αποκόλλησης του πλακούντα περιλαμβάνουν:
- Έντονος πόνος στην κοιλιά που εμφανίζεται ξαφνικά
- Σκούρο κόκκινο αιμορραγία
- Τρυφερή μήτρα
- κυκλοφορική κατάρρευση
Εάν υποψιάζεστε ότι ο πλακούντας σας αποκολλάται, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα. Ως εκ τούτου, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και καλέστε ένα ασθενοφόρο.
Παρεμπιπτόντως: Ένας μερικώς αποκολλούμενος πλακούντας συχνά περνά απαρατήρητος και συνήθως εντοπίζεται από τον γιατρό μόνο κατά τη διάρκεια μιας υπερηχογραφικής εξέτασης.
Αιτίες αποκόλλησης πλακούντα
Οι σαφείς λόγοι για τους οποίους ο πλακούντας αποκολλάται νωρίς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ευνοήσουν την αποκόλληση. Για παράδειγμα
- πρόωρο τοκετό
- Προσκρούει και πέφτει στο στομάχι
- ισχυρό τράβηγμα στον πλακούντα που προκαλείται από έναν ομφάλιο λώρο που είναι πολύ κοντός
- γηρατειά της μητέρας
- Ινομυώματα, ξαφνικές αλλαγές στην πίεση, όπως μετά από ρήξη μεμβράνης
- μητρικός υποσιτισμός
- ή κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών ή νικοτίνης
Πόσο επικίνδυνη είναι η αποκόλληση του πλακούντα; Συνέπειες για μητέρα και παιδί
Δεδομένου ότι ο πλακούντας επιτρέπει στο παιδί να αναπτυχθεί σωστά, η πρόωρη αποκόλληση μπορεί γρήγορα να γίνει προβληματική. Εάν αυτό αποκολληθεί, γίνεται απειλητικό για τη ζωή του εμβρύου, καθώς δεν τροφοδοτείται με επαρκή θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Στη χειρότερη περίπτωση, το έμβρυο μπορεί να πεθάνει. Μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο για τη μητέρα εάν η αποκόλληση συνοδεύεται από έντονη αιμορραγία. Εάν ο πλακούντας αποκολληθεί μετά την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το παιδί συνήθως γεννιέται με καισαρική τομή.
Σε περίπτωση μερικής αποκόλλησης, το παιδί δεν χρειάζεται απαραίτητα να έρθει στον κόσμο με καισαρική τομή, εφόσον εξακολουθεί να τροφοδοτείται με επαρκή θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Περαιτέρω ανάπτυξη στη μήτρα μπορεί ακόμα να συμβεί εάν η μητέρα βρίσκεται σε αυστηρή ανάπαυση στο κρεβάτι και υπό ιατρική παρακολούθηση. Η καισαρική τομή μπορεί να γίνει αργότερα εάν η κατάσταση της μητέρας και του παιδιού το επιτρέπει.
Πηγές: