Πραγματικό υπερικό – αποτέλεσμα και πρόσληψη

By | April 28, 2023

Πώς μοιάζει και πού αναπτύσσεται το υπερικό;

Το πραγματικό υπερικό (Hypericum perforatum) είναι ένα πολυετές βότανο που έχει ύψος από 15 έως 100 εκατοστά. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, έχει κίτρινα άνθη και αναπτύσσεται ευρέως στις παρυφές των θάμνων, στις παρυφές των δασών, στα μονοπάτια, στα αναχώματα, στα λιβάδια και σε βοσκοτόπια ρείκης και ρείκι. Ήταν ήδη το φαρμακευτικό φυτό του 2015.

Πού χρησιμοποιείται το υπερικό;

Στην Ευρώπη, το St. John’s Wort χρησιμοποιείται πιο συχνά ως ηρεμιστικό και αντικαταθλιπτικό, καθώς η αποτελεσματικότητά του είναι καλύτερα τεκμηριωμένη από κάποιο λάδι λεβάντας ή εκχύλισμα λουλουδιών του πάθους. Το υπερικό μπορεί να φωτίσει τη διάθεση και βοηθά κατά της νευρικής ανησυχίας και του άγχους. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι για αυτό ευθύνονται οι ουσίες υπερφορίνη και υπερικίνη. Εκτός από την ψυχολογική επίδραση, το υπερικό δρα κατά κύριο λόγο στο δέρμα, καθώς αναστέλλει τις φλεγμονές και καταπραΰνει το ξηρό και φολιδωτό δέρμα. Το λεγόμενο κόκκινο λάδι βοηθά και κατά της νευροδερματίτιδας.

Πότε το St. John’s Wort δρα στον οργανισμό;

Εάν θέλετε να πάρετε το υπερικό, μιλήστε με το γιατρό σας εκ των προτέρων για να μάθετε εάν ένας φυτικός ή χημικός παράγοντας είναι η σωστή επιλογή, καθώς το υπερικό δεν δρα αμέσως, αλλά μόνο αφού το πάρετε πολλές φορές. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να γίνει εμφανές ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι επίσης σημαντικό τα σκευάσματα να δοσομετρούνται αρκετά υψηλή.

Τι αλληλεπιδράσεις υπάρχουν;

Το υπερικό μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα μειώνοντας τις επιδράσεις άλλων φαρμάκων. Τα φάρμακα για τον HIV/AIDS, τα αραιωτικά αίματος, τα κυτταροστατικά, τα αντισυλληπτικά χάπια και τα φάρμακα για καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζονται ιδιαίτερα. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη του υπερικό.
Σπουδαίος: Αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα που τείνει να καίγεται εύκολα από τον ήλιο, δεν πρέπει να παίρνετε το υπερικό και να μένετε στον ήλιο ή στο σολάριουμ για πολλή ώρα. Η ουσία υπερικίνη κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως και μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις που μοιάζουν με ηλιακά εγκαύματα!