Πρέπει να γνωρίζετε αυτά τα σημάδια

By | April 30, 2023

6. Έχετε καλή πέψη

Εάν μπορείτε να προσβλέπετε σε έναν γρήγορο μεταβολισμό, συνήθως έχετε επίσης πολύ καλή πέψη. Αν και οι κινήσεις του εντέρου του καθενός είναι διαφορετικές, είναι καλό σημάδι εάν τα ίδια τα κόπρανα είναι λεία, επιμήκη και έχουν μερικές ρωγμές. Αν ναι, ξέρεις ότι όλα είναι καλά. Σε περίπτωση όμως συνεχούς διάρροιας και δυσκοιλιότητας, η επίσκεψη στον γιατρό είναι αναπόφευκτη.

7. Ρεψίζετε συχνά

Το ρέψιμο είναι επίσης δυσάρεστο, αλλά εντελώς φυσικό. Εάν πρέπει να ρέψετε μετά το φαγητό ή το ποτό, αυτό είναι επίσης ένα σίγουρο σημάδι ότι η πέψη σας λειτουργεί καλά. Παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει ποτέ να καταπιέζετε την επιθυμία για ρέψιμο – διαφορετικά θα κάνετε την πέψη σας να λειτουργεί άσκοπα!

8. Δεν παίρνουν βάρος

Οι υγιείς άνθρωποι που παχαίνουν γρήγορα έχουν συνήθως αργό μεταβολισμό. Από την άλλη, αν δυσκολεύεστε να πάρετε βάρος παρόλο που τρώτε πολύ, υποδηλώνει πολυάσχολο μεταβολισμό. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να φροντίσετε να τρώτε αρκετά και να βασίζεστε σε τροφές που σας χορταίνουν και ταυτόχρονα σας παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν ιδίως πατάτες, προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φυτικές ή ζωικές πηγές πρωτεΐνης.

Επίσης ενδιαφέρον: απόκτηση υγιούς βάρους – τι να τρώτε εάν είστε λιποβαρείς; >>

Αιτίες γρήγορου μεταβολισμού

Όχι μόνο ο υγιεινός τρόπος ζωής με τακτική άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή διεγείρει το μεταβολισμό, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε γρήγορο μεταβολισμό. Για παράδειγμα, το φύλο έχει σημασία. Οι γυναίκες, με το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και τη χαμηλή μυϊκή τους μάζα, τείνουν να έχουν χαμηλότερο μεταβολισμό από τους άνδρες. Η ηλικία είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Με την αύξηση της ηλικίας, ο μεταβολισμός μας μειώνεται λόγω ορμονικών αλλαγών.

Άλλες συνέπειες ενός γρήγορου μεταβολισμού

Ακριβώς όπως υπάρχει ένας μεταβολισμός που είναι πολύ αργός, ο μεταβολισμός σας μπορεί επίσης να λειτουργήσει πολύ γρήγορα. Κάποια σημάδια το μιλούν:

 • Εχουν δυσκολία να πάρει βάρος ή εσύ για τη διατήρηση του βάρους.
 • Πάντα είσαι πεινασμένοςπαρόλο που μόλις έφαγες κάτι.
 • Εχουν συχνουρία από άλλους ανθρώπους.
 • Ως γυναίκα έχεις ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή σας χάνει κάθε τόσο η περίοδος.

Αύξηση βάρους με γρήγορο μεταβολισμό

Όσοι τείνουν να έχουν γρήγορο μεταβολισμό είναι συνήθως αδύνατοι και δυσκολεύονται να πάρουν βάρος. Αν λοιπόν δεν αισθάνεστε καλά με το σώμα σας και πιστεύετε ότι είστε πολύ αδύνατη, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές για να κερδίσετε βάρος με υγιεινό τρόπο:

 • Τρώτε τακτικά και μην παραλείπετε γεύματα.
 • Τρώτε μεγαλύτερες μερίδες.
 • Όταν πρόκειται για τη διατροφή σας, εστιάστε σε υγιή πληρωτικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λίπη.
 • Παρακολουθήστε την κατανάλωση θερμίδων σας: Εάν έχετε πάντα έλλειμμα θερμίδων λόγω του γρήγορου μεταβολισμού σας, δεν μπορείτε να πάρετε βάρος. Γι’ αυτό θα πρέπει να παίρνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε.
 • Συμπεριλάβετε υγιεινά, υψηλής ενέργειας ενδιάμεσα γεύματα και σνακ, όπως καρύδια ή κουάρκ με μπανάνες στη διατροφή σας.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διεγείρετε τον μεταβολισμό σας φυσικά

Ο μεταβολισμός σας είναι μάλλον της πιο αργής ποικιλίας; Τότε υπάρχουν αρκετοί τρόποι και μέσα για να το διεγείρετε φυσικά. Έτσι θα πρέπει τουλάχιστον καθημερινά Πιείτε 1,5 λίτρο νερό – όσο πιο κρύο, τόσο το καλύτερο! Για να θερμάνει το κρύο νερό στη θερμοκρασία του σώματος, το σώμα πρέπει να ξοδέψει περισσότερη ενέργεια. Το πράσινο τσάι και ο καφές μπορούν επίσης να τονώσουν το μεταβολισμό. Καθώς πικάντικα και πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα. Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική κατανάλωση λαδιού καρύδας θα πρέπει να έχει επίδραση ακόμη και στον μεταβολισμό.

Δεν πρέπει να παραμεληθεί, φυσικά, ο αθλητισμός, ο οποίος αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό και την κατανάλωση ενέργειας. Φροντίστε λοιπόν αρκετή άσκηση για να ενταχθεί στην καθημερινότητά σας. Αλλά έχουμε επίσης καλά νέα για όσους από εσάς δεν σας αρέσει η άσκηση: Ναι, μπορείτε και εσείς ξεκούραστο ύπνο επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό.

Αυτά τα σημάδια δείχνουν κακό μεταβολισμό

Αν και τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, ασκείστε τακτικά και κατά τα άλλα διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να αυξήσετε την κατανάλωση ενέργειας, νιώθετε άτονοι και άτονοι; Τότε μπορεί να οφείλεται στο ότι ο μεταβολισμός σας είναι πολύ αργός. Εάν ο μεταβολισμός σας παραπαίει, μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα σημάδια:

 • Ενας πρόσληψη βάρους είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια επιβράδυνσης του μεταβολισμού.
 • Πονοκέφαλο: Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να βρίσκεται πίσω από τα συμπτώματα, ο οποίος μειώνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό των κυττάρων σας, έτσι ώστε να έχετε πονοκεφάλους πιο γρήγορα.
 • Κούραση: Με αργό μεταβολισμό, καίνε επίσης ενέργεια πιο αργά. Το αποτέλεσμα: είσαι συνεχώς κουρασμένος.
 • απώλεια μαλλιών: Μπορεί να σας λείπουν θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος ή βιταμίνες, με αποτέλεσμα τα μαλλιά σας να πέφτουν. Μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί, με τη σειρά του, να προάγει έναν επιβραδυνόμενο μεταβολισμό.
 • Δερματικά προβλήματα: Λόγω της έλλειψης δραστηριότητας στα κύτταρα σας, το δέρμα σας μπορεί να γίνει σκασμένο και ξηρό.

Προσοχή στα τεστ μεταβολισμού

Όλο και πιο συχνά προσφέρονται τεστ DNA, στα οποία θα γίνονται δηλώσεις για τον μεταβολισμό με βάση δείγμα σάλιου. Οι ειδικοί προειδοποιούν ενάντια σε αυτές τις αναλύσεις: Πρώτον, τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα, δεύτερον, αποκαλύπτονται εξαιρετικά προσωπικά δεδομένα με το δείγμα DNA σας. Μάλλον επικεντρωθείτε σε μια υγιεινή διατροφή και επαρκή άσκηση για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας σε λειτουργία.