Αν παρατηρήσουμε ότι η καρέκλα μας φαίνεται διαφορετική από το συνηθισμένο, παθαίνουμε σοκ στην αρχή. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε εάν τα κόπρανα σας έχουν διαφορετικό χρώμα από το συνηθισμένο. Ο αποχρωματισμός μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, κυρίως τη διατροφή μας.
Πράσινα κόπρανα από δίαιτα
Ακριβώς όπως το κόκκινο κρασί ή τα παντζάρια μπορούν να κάνουν για λίγο κόκκινο χρώμα των κοπράνων, έτσι και τα τρόφιμα που περιέχουν τη φυτική χρωστική ουσία χλωροφύλλη μπορούν να κάνουν τα κόπρανα πράσινα. Τρόφιμα που έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη περιλαμβάνουν τσουκνίδα, μπρόκολο, πράσινα φασόλια, μπιζέλια, λάχανο και σπανάκι. Επιπλέον, οι τεχνητές βαφές μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των κοπράνων. Εάν τα πράσινα κόπρανα εμφανίζονται ανεξάρτητα από τη διατροφή σας ή εάν επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι πίσω από αυτό.
Επίσης ενδιαφέρον: Μαλακό σκαμνί – αυτές είναι οι αιτίες >>
Πράσινα κόπρανα: 3 αιτίες
1. Λοίμωξη από σαλμονέλα
Η μόλυνση από σαλμονέλα προκαλείται συνήθως από τρόφιμα μολυσμένα με σαλμονέλα. Τα τρόφιμα που μπορεί να σας προκαλέσουν μόλυνση από σαλμονέλα περιλαμβάνουν τα αυγά ή το ωμό κρέας. Τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο είναι η ξαφνική διάρροια, η οποία μπορεί επίσης να περιέχει αίμα ή βλέννα, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, έμετο ή πυρετό. Το σκαμνί μπορεί επίσης να γίνει πράσινο. Γενικά, τα κόπρανα μπορεί να γίνουν πράσινα στη διάρροια, επειδή τα κόπρανα περνούν από τα έντερα τόσο γρήγορα που η πράσινη χρωστική ουσία biliverdin δεν μπορεί να υποστεί επεξεργασία. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερο από 5 έως 7 ημέρες, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.
2. Εντερικά παράσιτα
Όσο αηδιαστικό κι αν ακούγεται, τα εντερικά παράσιτα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η αιτία αλλαγών κοπράνων. Τα σκουλήκια εισέρχονται στο σώμα μέσω μολυσμένου νερού, για παράδειγμα σε χώρες διακοπών. Για παράδειγμα, το παράσιτο Giardia lamblia προσκολλάται στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια και πράσινα κόπρανα στους πάσχοντες. Σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή άλλες προηγούμενες ασθένειες, η λοίμωξη μπορεί να είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό οι πάσχοντες θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό με συμπτώματα αυτού του τύπου.
3. Λήψη φαρμάκων
Αν και τα πράσινα κόπρανα μπορεί να υποδηλώνουν ασθένεια, μπορεί επίσης να προκληθεί από τη λήψη ενός συγκεκριμένου φαρμάκου. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να κάνουν τα κόπρανα μαύρα ή πράσινα. Ομοίως, τα καθαρτικά προκαλούν διάρροια, η οποία αναγκάζει τα θρεπτικά συστατικά και τη χολή να μην υποβάλλονται σε σωστή επεξεργασία από τα έντερα – ως αποτέλεσμα γίνονται πράσινα. Εκτός από αυτό, τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη χλωρίδα του εντέρου, η οποία μπορεί να γίνει πράσινη στα κόπρανα.
Επίσης ενδιαφέρον: Φάρμακο – αυτά τα 9 φάρμακα ανήκουν στο >>
Πράσινα κόπρανα από αλκοόλ
Επειδή το αλκοόλ επηρεάζει τα κύτταρα του λεπτού εντέρου, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν χαλαρά κόπρανα που κυμαίνονται από διάρροια έως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Εάν τα κόπρανα αποβληθούν πολύ γρήγορα και η πράσινη χρωστική ουσία biliverdin δεν υποβληθεί σε επεξεργασία, μπορεί να έχει πράσινο χρώμα. Εάν το αλκοόλ είναι η αιτία των αλλαγών στα κόπρανα, ωστόσο, αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν από μόνα τους κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Πράσινο σκαμνί: πότε να επισκεφτείτε γιατρό;
Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε ιατρική συμβουλή εάν οι αλλαγές στην απόδοση σας διαρκέσουν περισσότερο από μερικές ημέρες. Ειδικά αν υπάρχουν ένα ή περισσότερα άλλα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός, διάρροια, βλέννα στα κόπρανα ή δυσκοιλιότητα.
Παρεμπιπτόντως: Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε εάν τα κόπρανα σας μαυρίσουν. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό αμέσως, καθώς η αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να είναι το έναυσμα για το αλλαγμένο χρώμα. Ειδικά αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος με αίμα, ζάλη ή κρύος ιδρώτας.