Ποιο αλάτι είναι το καλύτερο;

By | May 12, 2023

Επίσης συναρπαστικό: Αυτό συμβαίνει όταν τρώτε πολύ αλάτι καθημερινά > >

Το αλάτι είναι πολύ πιο σημαντικό για την υγεία μας. Η φυσιολογική σημασία του αλατιού δεν πρέπει να υποτιμάται. ενήλικες χρειάζονται περίπου ένα έως τρία γραμμάρια επιτραπέζιου αλατιού καθημερινάγια την αναπλήρωση των αποθεμάτων αλατιού που χάνονται μέσω του ιδρώτα ή των κινήσεων του εντέρου. Στο σώμα μας θα Το αλάτι ως κύρια πηγή νατρίου και χλωρίου απαιτείται. Τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι στοιχειώδη για

 • φυσιολογική ισορροπία νερού στο σώμα
 • μια φυσιολογική αρτηριακή πίεση
 • για το νευρικό μας σύστημα και μια φυσιολογική μετάδοση ερεθισμάτων
 • για τη δομή των οστών μας και
 • για φυσιολογική πέψη

Αλλά όσο σημαντικό και νόστιμο είναι το αλάτι, δεν πρέπει να καταναλώνουμε πολύ από τον λευκό χρυσό. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αλάτι, ποιο είναι το καλύτερο αλάτι, ποιο αλάτι είναι υγιεινό, τι είδη αλατιού υπάρχουν, εάν το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά πιο αλμυρό από το κανονικό αλάτι και ποιο αλάτι συνιστάται για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το αλάτι δεν είναι μόνο αλάτι: υπάρχουν διάφορα είδη αλατιού

Πριν εμβαθύνουμε στα πολλά διαφορετικά είδη αλατιού, υπάρχει ένα βασικό πράγμα που πρέπει να διευκρινίσουμε για να αποφύγουμε οποιαδήποτε σύγχυση. Αυτό που εμείς συνήθως αναφέρεται ως “αλάτι” περιγράφω, έχει πολλά άλλα ονόματα. μαγειρικό αλάτι, επιτραπέζιο αλάτι και επιτραπέζιο αλάτι δηλώνουν ένα και το αυτό πράγμα, δηλ χλωριούχο νάτριο.

Ανάλογα με τον τύπο εξαγωγής, παραγωγής, επεξεργασίας, επεξεργασίας, εξευγενισμού, αρχικής εμφάνισης ή χρήσης, διακρίνουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους αλατιού. Εδώ είναι μια μικρή, ημιτελής επιλογή διαφορετικών αλάτων.

 • Μαγειρική και επιτραπέζιο αλάτι: Οποιοδήποτε είδος αλατιού, από όπου κι αν προέρχεται, μπορεί να μεταποιηθεί βιομηχανικά σε καθαρό μαγειρικό και επιτραπέζιο αλάτι. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται διύλιση. Το αλάτι εξευγενίζεται, όπως με βρασμό, λεύκανση και καθαρισμό, έως ότου τελικά αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χλωριούχο νάτριο.
 • Θαλασσινό αλάτι: Το νερό των ωκεανών και των θαλασσών του πλανήτη μας περιέχει αλάτι. Για την εξαγωγή του θαλασσινού αλατιού, δημιουργούνται μεγάλες λεκάνες εξάτμισης στις οποίες το θαλασσινό νερό εξατμίζεται κάτω από το άμεσο ηλιακό φως. Αυτό που μένει είναι το θαλασσινό αλάτι, το οποίο έχει μεγάλη κρυσταλλική δομή λόγω κάποιας υπολειμματικής υγρασίας. Περιέχει επίσης άλλα μέταλλα όπως μαγνήσιο ή ασβέστιο.
 • ορυκτό αλάτι: Το ορυκτό αλάτι εξορύσσεται απευθείας από το βράχο του Μπέργκεν. Τα φυσικά κοιτάσματα αλατιού, τα οποία αποτελούνται από τουλάχιστον 90 τοις εκατό αλάτι, ανατινάζονται ή σκάβονται από το βράχο. Όπως το θαλασσινό αλάτι, το βράχο αλάτι περιέχει επίσης άλλα μέταλλα. Ανάλογα με τα μέταλλα που περιλαμβάνονται εκτός από το χλωριούχο νάτριο, το χρώμα των αλάτων μπορεί να είναι διαφορετικό.
 • γκουρμέ αλάτι: Τα γκουρμέ άλατα είναι επιτραπέζια άλατα με (δήθεν) ιδιαίτερες γευστικές ιδιότητες. Οι κατασκευαστές τέτοιων αλάτων επαινούν τις ειδικές διαδικασίες παραγωγής ή τονίζουν τις μοναδικές περιοχές προέλευσης των αλάτων τους. Οπότε μετά αλάτι Ιμαλαΐων και μαύρος Αλάτι Χαβάης περίπου επίσης ροζ ποταμό αλάτι της Αυστραλίας ή Fleur de Selτο οποίο ξαφρίζεται με το χέρι από την επιφάνεια του νερού σε λεκάνες θαλασσινού νερού κοντά στην ακτή.

Αυτά είναι τα καλύτερα άλατα σύμφωνα με το Öko-Test

Οι συνήγοροι των καταναλωτών από το Öko-Test εξετάζουν τακτικά την ποιότητα των τροφίμων, των προϊόντων και των αντικειμένων που συναντάμε παντού στην καθημερινή ζωή. Σε μια δοκιμή από το 2021, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη δωρεάν, οι οικολογικοί ελεγκτές δοκίμασαν 21 επιτραπέζια άλατα από το τμήμα χαμηλών και μεσαίων τιμών. Αυτά περιελάμβαναν συμβατικά ραφιναρισμένα επιτραπέζια άλατα και επίσης μερικά θαλασσινά άλατα. Τα γκουρμέ άλατα δεν έχουν δοκιμαστεί.

Οι υποστηρικτές των καταναλωτών ανέλαβαν κυρίως τη χημική σύνθεση των αλάτων και δοκίμασε τα συστατικά στο εργαστήριο σχολαστικά. Ειδικότερα, τα άλατα εμπλουτισμένα με ιώδιο ή φθόριο εξετάστηκαν για τις ποσότητες προσθέτων που αναγράφονται στη συσκευασία – επειδή όποιος πληρώνει για μια επιπλέον μερίδα ιωδίου ή φθορίου στο αλάτι θα πρέπει επίσης να μπορεί να βρει την αντίστοιχη ποσότητα στο αλάτι.

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες τεστ και όλα τα αποτελέσματα στο Öko-Test >>

Τα καλά νέα: Και τα 21 άλατα που δοκιμάστηκαν περνούν τη δοκιμή. 16 από τα επιτραπέζια άλατα στο Öko-Test είναι «καλά», 5 από τα επιτραπέζια άλατα βαθμολογούνται ακόμη και «πολύ καλά». Τα «πολύ καλά» άλατα είναι, με αλφαβητική σειρά:

 • Θαλασσινό αλάτι Alnatura με ιώδιο (χωρίς αντιπηκτικό)
 • Θαλασσινό αλάτι Byodo Premium (χωρίς βοήθημα ροής)
 • Heirler harvest blessing Ur-Salz, μη ιωδιούχο αλάτι (χωρίς αντιπηκτικό)
 • Θαλασσινό αλάτι Naturata Atlantic με φύκια που περιέχουν ιώδιο (χωρίς αντισυσσωματικό παράγοντα)
 • Θαλασσινό αλάτι Rapunzel με ιώδιο φύκια (χωρίς αντισυσσωματικό παράγοντα)

Τα κλασικά αλάτι, όπως το εβαπορέ αλάτι από το Südwestdeutsche Salzwerke στο Bad Reichenhall, σημείωσαν επίσης «καλή» βαθμολογία στη δοκιμή. Ωστόσο, ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί το Βοήθημα ροής E535. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο διαχωριστικός παράγοντας σιδηροκυανιούχο νάτριο, το οποίο προστατεύει τους κρυστάλλους αλατιού από τη συσσώρευση. Ωστόσο, ο παράγοντας απελευθέρωσης είναι επιβλαβής για την υγεία σε μεγάλες ποσότητες. Αν και οι ρυθμιστικές αρχές στην ΕΕ συμφωνούν ότι οι ποσότητες στις οποίες χρησιμοποιείται το E535 σε αλάτι δεν είναι καθόλου επαρκείς για να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, οι υποστηρικτές των καταναλωτών από το Öko-Test έχουν δίκιο υποστηρίζοντας: Εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αλάτι χωρίς μια συνθετική αντισυσσωματική λαβή.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Αυτά είναι τα σημάδια της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού > >

ÜΠαρεμπιπτόντως: Τα βοηθήματα ροής από μόνα τους δεν προκαλούν ανησυχία. Η κιμωλία χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως φυσικός παράγοντας απελευθέρωσης. Ωστόσο, με συνθετικά πρόσθετα όπως το E535, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους εάν το αλάτι που στάζει είναι πραγματικά τόσο σημαντικό για αυτούς.

Πόσο υγιεινό είναι το αλάτι; Αυτό είναι το μέγιστο που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα

Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε αλάτι. Το πολύ λίγο αλάτι μας βλάπτει, αλλά και πάρα πολύ. Με μια ισορροπημένη διατροφή και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, είναι εύκολα εφικτό Ημερήσια σύσταση 3 έως 6 γραμμαρίων αλατιού να φτάσει. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας, η κατανάλωση αλατιού στη Γερμανία είναι πολύ πάνω από τις συστάσεις της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής (DGE), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ή του Γερμανικού Συνδέσμου Υπέρτασης (DHL). Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο, οι γυναίκες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 8,4 γραμμάρια αλάτι την ημέρα και οι άνδρες ακόμη και 10 γραμμάρια. Ακόμη και τα παιδιά καταναλώνουν πολύ αλάτι.

ΕΝΑ υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι αποδεδειγμένο παράγοντα κινδύνου για υπέρτασηπου με τη σειρά του είναι αρκετά καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να συνεπάγεται. Με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται στη διάρκεια της ζωής.

Ποιο αλάτι για την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Όπως ανέφερε η Deutsches Ärzteblatt, η ακόλουθη σύσταση εξακολουθεί να ισχύει μεταξύ των γιατρών και των ειδικών στον τομέα της υγείας σε αυτή τη χώρα: Όσοι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού σε λιγότερο από 6 γραμμάρια την ημέρα. Αν και ορισμένα αποτελέσματα μελέτης από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι πολύ λίγο νάτριο στη διατροφή θα μπορούσε να προάγει την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αποτελέσματα δεν είναι έγκυρα επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων στην εν λόγω μελέτη ήταν πολύ μικρός.

Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που δυσκολεύονται ή δεν θέλουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς αλάτι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν άλατα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ωστόσο, να μιλάτε πάντα με τον γιατρό που σας θεραπεύει.

Επίσης συναρπαστικό: Καρυκεύουμε χωρίς αλάτι; Αυτές είναι οι καλύτερες εναλλακτικές > >

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *