Παρωτίτιδα – συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

By | May 11, 2023

Η παρωτίτιδα είναι μια μεταδοτική, κλασική Νόσος της παιδικής ηλικίας, που εμφανίζεται συχνά μεταξύ τεσσάρων και δέκα ετών, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην εφηβεία ή την ενήλικη ζωή. ο ιός της παρωτίτιδας μεταδίδεται με σταγονίδια με τη μορφή βήχα, υγρής ομιλίας και φτερνίσματος.

Συμπτώματα και σημάδια μάγουλων χάμστερ

Αν πάντα πιστεύατε ότι η οστρακιά και η παρωτίτιδα είναι το ίδιο πράγμα, τότε πρέπει να σας απογοητεύσουμε, γιατί η οστρακιά είναι περίοδος επώασης πιο κοντός από την παρωτίτιδα. Καλός δυο εβδομάδες χρειάζεται πριν γίνουν αισθητά τα πρώτα συμπτώματα της παρωτίτιδας:

  • αρχικά συμπτώματα γρίπης όπως πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος
  • σημαντικό οίδημα και φλεγμονή του ενός ή και των δύο παρωτιδικών αδένων

Η ασθένεια είναι μεταδοτική μια εβδομάδα πριν εμφανιστεί οίδημα των σιελογόνων αδένων. Το πρήξιμο προκαλεί την μάγουλα χάμστερ γνωστά για την παρωτίτιδα και προεξέχοντες λοβούς αυτιών. Η κινητικότητα του κεφαλιού περιορίζεται επίσης από το πρήξιμο και χαρακτηρίζεται από πόνο.

Η ασθένεια συχνά δεν αναγνωρίζεται από τους πάσχοντες επειδή δεν εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα σε όλους. Η μεταδοτική ασθένεια συχνά απορρίπτεται ως αβλαβής επίδραση. Υπάρχει κίνδυνος ο ιός να μολύνει άλλα όργανα και αδένες, προκαλώντας πιθανώς μόνιμη βλάβη. Ενας Εμβολιασμός κατά της παρωτίτιδας επομένως συνιστάται ανεπιφύλακτα.

διάγνωση και θεραπεία

Μια λοίμωξη μπορεί να ανιχνευθεί κυρίως μέσω του σχηματισμού αντισωμάτων στο αίμα και συχνά μπορεί επίσης να διαγνωστεί από τον γιατρό μέσω διόγκωσης και φλεγμονής των παρωτιδικών αδένων.

Ιδιαίτερα οι άνδρες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προστατεύονται από α νόσος της παρωτίτιδας ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Με την ηλικία, η ασθένεια γίνεται επίσης πιο επικίνδυνη – συχνά η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε όρχεις ή επιδιδυμίτιδα. Αυτό δεν είναι μόνο επώδυνο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση ενός όρχεως. Ευτυχώς, η στειρότητα είναι πολύ απίθανη αφού επηρεάζεται μόνο ένας όρχις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *