Οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων – αναγνωρίζοντας σωστά τον πόνο στα δάχτυλα

By | May 6, 2023

Οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων – Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας στα δάχτυλα

Τα χέρια μας χρησιμοποιούνται καθημερινά και σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο – είτε στη δουλειά, είτε όταν κάνουμε δουλειές του σπιτιού ή ακόμα και όταν κουλουριαζόμαστε στον καναπέ το βράδυ. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που ανησυχούμε όταν πονάνε οι αρθρώσεις στα δάχτυλά μας. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στα δάχτυλα μπορεί επίσης να προκληθεί από α υπερβολικό άγχος που προκαλείται από τη χρήση smartphone ή υπολογιστών. Αυτό ισχύει και για άλλους τομείς στους οποίους απαιτείται επιδεξιότητα, όπως η μουσική, το πλέξιμο ή η χειρωνακτική εργασία.

Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, σοβαρές ασθένειες όπως π.χ ρευματισμός, αρθρίτιδα ή αρθροπάθεια είναι η αιτία. Αλλά πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα; Κατά κανόνα, η ασθένεια των αρθρώσεων γίνεται αισθητή σταδιακά. Συνήθως εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • οξύς, παλλόμενος ή θαμπός πόνος
  • δύσκαμπτα δάχτυλα το πρωί (πρωινή δυσκαμψία)
  • πόνος κατά την κίνηση
  • Περιορισμένη κινητικότητα
  • πρήξιμο των αρθρώσεων
  • κοκκίνισμα της πληγείσας περιοχής
  • υπερθέρμανση
  • τεντωμένους μύες γύρω από την άρθρωση
  • αργότερα επίσης πόνος κατά την ηρεμία

Το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας, το οποίο συνοδεύεται από σημάδια φλεγμονής όπως οίδημα και υπερθέρμανση, αναφέρεται ιατρικά ως ενεργοποιημένη οστεοαρθρίτιδα ορίζεται.

Επίσης συναρπαστικό: Οστεοαρθρίτιδα: 3 συμπτώματα φθοράς των αρθρώσεων >>

Πώς κάνει τη διάγνωση ο γιατρός;

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Γιατί ακόμα κι αν η οστεοαρθρίτιδα δεν θεραπεύεται δηλαδή, η εξέλιξη της νόσου μπορεί να επηρεαστεί θετικά. Ο γιατρός που σας θεραπεύει αρχικά λαμβάνει ένα αναμνησία, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασθενής ερωτάται για το ιατρικό του ιστορικό. Η αρθροπάθεια είναι διαφορετική από τους ασθενείς με ρευματισμούς δεν βασίζεται στα αποτελέσματα μιας εξέτασης αίματος ευδιάκριτος. Ωστόσο, η ενεργοποιημένη αρθροπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα. Αντίθετα, όμως, α υπερηχογράφημα αρθρώσεων και μια ακτινογραφία παρέχει πληροφορίες.

Αντιμετωπίστε σωστά τα δάχτυλα της οστεοαρθρίτιδας

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η φθορά των αρθρώσεων είναι ανεπανόρθωτη – μόλις καταστραφεί ο χόνδρος, δεν μπορεί να ξαναχτιστεί. Επομένως, στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο υπόλοιπος χόνδρος και να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου.

Στο πρώιμο στάδιο Όσοι επηρεάζονται θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον εαυτό τους εάν είναι δυνατόν κινηθείτε πολύ. Στην περίπτωση της αρθρώσεως των δακτύλων, αυτό σημαίνει ότι τα δάχτυλα πρέπει να κινούνται όσο το δυνατόν περισσότερο – η ανάπαυση είναι πιο επιβλαβής. Συνιστάται για την ανακούφιση του υπάρχοντος πόνου φυσιοθεραπείαένα απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαροι, α Αποχή από το αλκοόλ και το τσιγάρο καθώς ορισμένα αθλήματα. Το κολύμπι, η ποδηλασία, το σκανδιναβικό περπάτημα ή η αεροβική στο νερό υπόσχονται ανακούφιση εδώ. Εκτός από αυτό, ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φάρμακα.

Ανάλογα με τη βαρύτητα, μπορούν να γίνουν και χειρουργικές επεμβάσεις. Υπάρχουν τρεις επιλογές εδώ: Συντηρητικές παρεμβάσεις, αρθρικές προθέσεις ή σκλήρυνση των αρθρώσεων. Η αρθρική πρόσθεση χρησιμοποιείται συνήθως για οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο ή στο γόνατο. Η σύντηξη της άρθρωσης πραγματοποιείται όταν η πάσχουσα άρθρωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Η σκλήρυνση της άρθρωσης ανακουφίζει τους ασθενείς από τον πόνο τους.

Οστεοαρθρίτιδα στα δάχτυλα: Αυτές οι 11 σπιτικές θεραπείες θα βοηθήσουν >>

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα για φθορά αρθρώσεων

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην οστεοαρθρίτιδα. Δεδομένου ότι η ασθένεια βασίζεται σε μια φλεγμονώδη διαδικασία, οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν φλεγμονώδεις τροφές, όπως προϊόντα από λευκό αλεύρι, γλυκά και γλυκά αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επεξεργασμένα λουκάνικα και χοιρινό κρέας. Αντίθετα, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή με αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως κουρκουμάς, μούρα, εσπεριδοειδή, φυτικά έλαια υψηλής ποιότητας ή πράσα και κρεμμύδια μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ασθένεια.

Επίσης συναρπαστικό: Οστεοαρθρίτιδα – αποφύγετε αυτές τις 7 τροφές >>