Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για τις αλλεργίες

By | April 30, 2023

Αλλεργία ή κρύο;

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα μιας αλλεργίας είναι ίδια με εκείνα του κρυολογήματος, πολλοί άνθρωποι, ειδικά την άνοιξη, δεν είναι σίγουροι αν πρόκειται να αρρωστήσουν ή να υποφέρουν από αλλεργία. Πώς να διακρίνετε την αλλεργική ρινίτιδα από το κρυολόγημα:

 1. Προθεσμία: Ένα αλλεργικό κρυολόγημα ξεκινά συνήθως την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, μπορείτε συνήθως να περιμένετε ένα κρύο.
 2. Αρχή του κρύου: Αν το κρυολόγημα εμφανιστεί ξαφνικά, είναι συνήθως αλλεργική αντίδραση. Ένα κρυολόγημα είναι αρχικά αισθητό με πονοκέφαλο και γρατσουνιές στο λαιμό.
 3. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη μορφή της ημέρας: Στην περίπτωση αλλεργίας σε οικιακή σκόνη, τα συμπτώματα είναι π.χ. Β. Χειρότερα το πρωί απ’ ό,τι το βράδυ, αλλά σε άτομα που πάσχουν από αλλεργία στη γύρη, τα συμπτώματα είναι χειρότερα όταν βρίσκονται έξω.
 4. Φύση της έκκρισης: Σε περίπτωση αλλεργίας, η ρινική έκκριση είναι μάλλον υδαρής ή παχύρρευστη και διαφανής. Όταν κρυώνεις, από την άλλη, είναι πιο πρασινοκίτρινο.
 5. Πρόσθετα συμπτώματα: Ο κνησμός στα μάτια, η μύτη και το λαιμό και το υπερβολικό φτάρνισμα είναι πιο πιθανό να υποδηλώνουν αλλεργία. Το κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα του προσώπου είναι επίσης σημάδια αλλεργίας. Ωστόσο, εάν έχετε πυρετό ή ρίγη με κρυολόγημα, αυτό είναι πιο πιθανό να υποδηλώνει κρυολόγημα ή ακόμα και γρίπη.

Διάγνωση και θεραπεία αλλεργιών

Κλασικές μορφές αλλεργίας όπως αλλεργία εκ χόρτου, αλλεργία στη γύρη και αλλεργία σε οικιακή σκόνη είναι αρκετά εύκολο να διαγνωστούν. Συνήθως προσδιορίζονται μέσω ενός τεστ ψεκασμού στο χέρι από δερματολόγο. Μόλις διαγνωστεί η αλλεργία και προσδιοριστεί χωρίς αμφιβολία το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, ο ασθενής συνταγογραφείται αντιισταμινικά, συνήθως με τη μορφή δισκίων. Στην περίπτωση του αλλεργικού πυρετού, η αλλεργία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, καθώς τα αλλεργιογόνα πυροδοτούν μια φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών. Από αυτό μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αλλεργικό άσθμα. Αλλά να είστε προσεκτικοί με τις σπιτικές θεραπείες: Αν και το χαμομήλι βοηθά κατά των γαστρεντερικών προβλημάτων, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα αλλεργίας. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει αλλεργία στις οικιακές θεραπείες, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως εξανθήματα ή κνησμό.

πρόληψη του αλλεργικού πυρετού

Ένα είδος εμβολιασμού με την αλλεργική γύρη, το λεγόμενο υποευαισθητοποίηση. Ειδικά με τον αλλεργικό πυρετό, έχει αποδειχθεί η ανοσοθεραπεία όλο το χρόνο για τρία έως πέντε χρόνια. Ο γιατρός εγχέει μικρές ποσότητες από το έναυσμα της αλλεργίας κάτω από το δέρμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το αμυντικό σύστημα το συνηθίζει και δεν τρελαίνεται πλέον όταν έρχεται ξανά σε επαφή – οι εξάρσεις αλλεργίας δεν συμβαίνουν. Όποιος είναι αλλεργικός στη γύρη χόρτου θα πρέπει να λαμβάνει καθημερινά δισκία που περιέχουν γύρη γρασίδι Timothy τέσσερις μήνες πριν και κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Περαιτέρω μέτρα για πρόληψη κατά την περίοδο των αλλεργιών:

 • Σχάρες γύρης για παράθυρα και μπαλκονόπορτες
 • Φίλτρο γύρης για τον κλιματισμό του αυτοκινήτου
 • Αερίστε μόνο για λίγο το διαμέρισμα, κατά προτίμηση το πρωί όταν ο αριθμός της γύρης είναι στο χαμηλότερο επίπεδο. Αποφύγετε να αφήνετε το παράθυρο ανοιχτό τη νύχτα.
 • Ενημερώστε καθημερινά για τον τρέχοντα αριθμό γύρης
 • Τακτική αλλαγή σεντονιών και πετσετών
 • Λούστε τα μαλλιά σας συχνά, κατά προτίμηση το βράδυ
 • Σε περίπτωση σοβαρών αλλεργιών, εγκαταστήστε έναν καθαριστή αέρα στο δωμάτιο που απομακρύνει τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα από τον αέρα του περιβάλλοντος.
 • Πηγαίνετε διακοπές σε περιοχές φτωχές σε γύρη (π.χ. σε νησιά, στην περιοχή της Μεσογείου, στις Καναρίους Νήσους ή στα βουνά με ύψος άνω των 2000 μέτρων)

Ποιος είναι πιο πιθανό να υποφέρει από αλλεργίες;
Μεταξύ 2008 και 2011, το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) διεξήγαγε μια μελέτη των αριθμών για τους πάσχοντες από αλλεργίες στη Γερμανία. Το αποτέλεσμα αποκάλυψε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων μεταξύ 18 και 79 ετών πάσχουν από μια ιατρικά διαγνωσμένη αλλεργία. Σε σύγκριση με την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των πασχόντων από αλλεργίες έχει είκοσιπλασιαστεί. Ο αλλεργικός πυρετός είναι ο πιο συχνός. Περίπου το 15 τοις εκατό των ενηλίκων θα διαγνωστεί με αλλεργική ρινίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι γυναίκες υποφέρουν από αυτό πιο συχνά (16,5 τοις εκατό) από τους άνδρες (13 τοις εκατό). Τα παιδιά (9 τοις εκατό) επηρεάζονται επίσης.

Βίντεο: Όταν μετράει η γύρη – συμβουλές και σπιτικές θεραπείες για τον αλλεργικό πυρετό