Γρίπη ή κρυολόγημα; Μεγάλη διαφορά
Στην καθημερινή ζωή μας αρέσει να ανακατεύουμε όρους όπως κρυολόγημα, γρίπη ή γρίπη. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη μετάδοση και τα συμπτώματα. Ένα τυπικό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από διάφορους τύπους ιών, συμπεριλαμβανομένων των ρινοϊών και των αδενοϊών. Η πορεία του είναι συνήθως αργή και η βαρύτητα των συμπτωμάτων αυξάνεται σταδιακά. Ο ιατρικός όρος για τέτοια κρυολογήματα είναι το λοίμωξη από γρίπη – εύκολο να συγχέεται με το γρίπη. Ωστόσο, η γρίπη πυροδοτείται συγκεκριμένα από τους ιούς της γρίπης και είναι συνήθως πολύ πιο σοβαρή από μια λοίμωξη που μοιάζει με γρίπη. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τη γρίπη από τα ακόλουθα συμπτώματα.
Γρίπη: συμπτώματα και πορεία της νόσου
Η ξαφνική εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων είναι χαρακτηριστικό της γρίπης που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η εμφάνιση της νόσου δεν είναι ύπουλη και συνοδεύεται από ήπια συμπτώματα, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε λίγες ώρες έντονος πυρετός, ξηρός βήχας, έντονος πονόλαιμος, πονοκέφαλος και πόνοι στο σώμα, καθώς και έντονο αίσθημα ασθένειας με κατάκλιση για μέρες δηλωτικό. Αυτά τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως διαρκούν 5 έως 7 ημέρες, και ακόμη και μετά τη λήξη της ασθένειας, το σώμα μπορεί να είναι ακόμα αδύναμο για μέρες ή εβδομάδες.
Σπουδαίος: Το αργότερο όταν η θερμοκρασία του σώματός σας είναι πάνω από 39°C, θα πρέπει Επικοινωνήστε με τον οικογενειακό γιατρόαφού η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη – από τους 41° C υπάρχει ακόμη και κίνδυνος θανάτου.
Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για τη γρίπη
Εάν η νόσος εξελιχθεί σοβαρά, θα πρέπει να διατηρήσετε επαφή με το γιατρό σας. Για παράδειγμα, μπορείτε αντιιικά φάρμακα ορίζω. Τα αντιβιοτικά, από την άλλη, είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιών και ως εκ τούτου δεν βοηθούν κατά της γρίπης. Αν και οι οικιακές θεραπείες δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τον ίδιο τον ιό της γρίπης, μπορείτε να υποστηρίξετε το σώμα σας με τα κατάλληλα μέτρα για να αυτοθεραπευθεί και να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Οι ακόλουθες θεραπείες στο σπίτι έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές:
- ξεκούραση και ύπνος: Το σώμα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη ξεκούραση και ενέργεια για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον ιό. Είναι καλύτερο να μείνετε στο κρεβάτι ή να ξαπλώσετε στον καναπέ και να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
- Αερίστε τακτικά: Ένα ευχάριστο κλίμα δωματίου με καθαρό αέρα και θερμοκρασία 20°C είναι ιδανικό. Ο ξηρός αέρας από τη θέρμανση δυσκολεύει τα πράγματα για τους βλεννογόνους σας, γι’ αυτό θα πρέπει να τοποθετήσετε μπολ με νερό πάνω από τη θέρμανση ή να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα αέρα.
- Ζεστή σούπα από φρέσκα υλικά: Όταν είστε άρρωστοι, το σώμα σας χρειάζεται πολλά υγρά και θρεπτικές τροφές όπως τα λαχανικά. Μια υγιεινή σούπα λαχανικών ή σούπα κοτόπουλου συνιστάται επομένως για τη γρίπη για να παρέχει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.
- Ζεστό τσάι: Εκτός από το υγρό, τα φύλλα τσαγιού παρέχουν στον οργανισμό σας αντιοξειδωτικά φυτοχημικά που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
- εισπνοή ατμού: Η εισπνοή ατμού συνιστάται ιδιαίτερα εάν αισθάνεστε ξηροί και ερεθισμένοι οι αεραγωγοί σας. Απλώς βράστε νερό, βάλτε το σε ένα μπολ και μετά κρατήστε το κεφάλι σας καλυμμένο με μια πετσέτα σε ασφαλή απόσταση από το μπολ.
- περιτύλιγμα μοσχαριού: Τα κρύα περιτυλίγματα μοσχαριών βοηθούν απαλά στη μείωση του υψηλού πυρετού.
Αν και οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να κάνουν την πορεία της νόσου πιο άνετη, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να βοηθήσουν τον οργανισμό να αυτοθεραπευθεί, δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ίδια τη γρίπη. Η καλύτερη προστασία κατά της γρίπης εξακολουθεί να είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Ιδανικά θα πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Οι ειδικοί ήδη προειδοποιούν για κύμα γρίπης το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα.