Ξηρός βήχας: 5 συμβουλές κατά του ξηρού βήχα

By | May 6, 2023

Βήχας: Ένα σημαντικό προστατευτικό αντανακλαστικό

Παρόλο που συνήθως θεωρούμε ότι ο βήχας είναι άβολος και περιττός, εξακολουθεί να εκπληρώνει μια εξαιρετικά σημαντική προστατευτική λειτουργία για τους αεραγωγούς μας: η εκρηκτική αποβολή του αέρα χρησιμεύει για την αφαίρεση βλέννας, σκόνης ή ξένων αντικειμένων από τους πνεύμονες ή το λαιμό μας. Αυτό το αντανακλαστικό του βήχα ενεργοποιείται όταν οι αντίστοιχοι υποδοχείς στα επιθηλιακά μας κύτταρα είναι κατειλημμένοι. Στην περίπτωση φλέγματος που σχετίζεται με το κρυολόγημα, αυτό οδηγεί σε βήχα με πτύελα (παραγωγικός βήχας) για να απαλλαγούμε από τα παθογόνα. Εάν, από την άλλη πλευρά, σκόνη ή άλλα μικροσκοπικά μικρά ξένα σώματα κολλήσουν στα επιθηλιακά κύτταρα, αυτό οδηγεί σε ξηρό βήχα. βήχας που ονομάζεται.

Σπουδαίος: Ο οξύς βήχας που διαρκεί το πολύ τρεις εβδομάδες είναι συνήθως ακίνδυνος και θεωρείται φυσιολογικό σύμπτωμα κρυολογήματος. Ωστόσο, εάν ο βήχας σας επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Από τέσσερις εβδομάδες μιλάμε για υποοξύ ή χρόνιο βήχα.

Ξηρός βήχας: 5 συμβουλές κατά του ξηρού βήχα

1. Αυξήστε την ενυδάτωση

Δεν έχει σημασία αν προτιμάτε παραδοσιακές σπιτικές θεραπείες όπως η κοτόσουπα ή προτιμάτε να προσθέτετε νερό και Πιείτε κρύα τσάγια – η αυξημένη πρόσληψη υγρών είναι πάντα χρήσιμη όταν έχετε βήχα. Σε μια μετα-ανάλυση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μέλι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική: η δοκιμασμένη και δοκιμασμένη σπιτική θεραπεία μπόρεσε να μειώσει τόσο τη συχνότητα όσο και τη σοβαρότητα του βήχα. Επομένως, είστε ευπρόσδεκτοι να περιποιηθείτε το τσάι σας με μια μερίδα νέκταρ μέλισσας ή να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ζεστό γάλα με μέλι για να αντιμετωπίσετε τον ξηρό βήχα.

2. Εισπνεύστε με αλατόνερο

Η εισπνοή αλμυρού υδρατμού μπορεί να έχει καταπραϋντική επίδραση στις κρυολογικές λοιμώξεις και στον βήχα που εμφανίζεται με αυτές. Με τη βοήθεια του ζεστού, υγρού αέρα, εξουδετερώνετε την ξήρανση των αεραγωγών σας και έτσι μπορείτε να εξαλείψετε έναν ερεθιστικό παράγοντα για το βήχα. Για να υγράνετε καλύτερα τους βλεννογόνους σας, βράστε ένα λίτρο νερό (προσοχή: κίνδυνος ζεματίσματος!), αφήστε το να κρυώσει λίγο και γεμίστε το σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ. Προσθέστε τρία κουταλάκια του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι ή θαλασσινό αλάτι και ακουμπήστε πάνω από το μπολ. Καλύψτε το κεφάλι και το μπολ σας με μια πετσέτα για να μην διαφύγει ο ατμός. Συνιστώνται αρκετές εισπνοές 10 έως 20 λεπτών η καθεμία την ημέρα.

Σπουδαίος: Ωστόσο, σύμφωνα με το Health Knowledge Foundation, η εισπνοή υδρατμών είναι ακατάλληλη για παιδιά.

3. Κατασταλτικό του βήχα

Βασικά, ο βήχας είναι ένα σημαντικό αντανακλαστικό που καθαρίζει τους αεραγωγούς μας και δεν πρέπει να καταστέλλεται, τουλάχιστον αν υπάρχει βλέννα στο λαιμό. Ωστόσο, εάν έχετε ενοχλητικό, ξηρό, ξηρό βήχα, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε κατασταλτικά του βήχα για να αποτρέψετε περαιτέρω ερεθισμό και φλεγμονή του λαιμού. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζετε τους βλεννογόνους των αεραγωγών σας να υποστούν πρόσθετη βλάβη και ο βήχας μόνο να επιδεινωθεί. Η χρήση φαρμακευτικών κατασταλτικών βήχα είναι ειδικά τη νύχτα συνιστάται για να εξασφαλίσετε έναν ξεκούραστο ύπνο. Ωστόσο, τέτοια φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από μία εβδομάδα λόγω του κινδύνου εθισμού. Λάβετε συμβουλές σχετικά με αυτό από το αξιόπιστο φαρμακείο σας.

4. Σταγόνες μύτης

Εάν η μύτη μας είναι βουλωμένη, πρέπει να αναπνέουμε από το στόμα μας. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ξήρανση του λαιμού σας και να αυξήσει την επιθυμία για βήχα. Επειδή η μύτη έχει στην πραγματικότητα το καθήκον να φιλτράρει, να ζεσταίνει και να υγραίνει τον εισερχόμενο αέρα. Εάν και τα δύο ρουθούνια είναι φραγμένα, ξηρός, κρύος αέρας θα εισέλθει στο λαιμό σας. ο βραχυπρόθεσμη εφαρμογή Οι αποσυμφορητικές σταγόνες μύτης ή τα ρινικά σπρέι μπορούν να βοηθήσουν εδώ. Ωστόσο, αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από πέντε ημέρες, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εξάρτησης.

5. Αποφύγετε τους πυροδοτητές βήχα

Ορισμένες ουσίες μπορεί να ερεθίσουν τα επιθηλιακά κύτταρα στους βρόγχους και το λαιμό σας, προκαλώντας ή αυξάνοντας την επιθυμία για βήχα. Αυτά τα ερεθιστικά περιλαμβάνουν ένα ξηρός αέρας θέρμανσης το χειμώνα, γι’ αυτό μπορεί να έχει νόημα η ύγρανση του αέρα, για παράδειγμα η χρήση υγρών υφασμάτων στη θερμάστρα. Ωστόσο, δεν πρέπει να κάνετε χωρίς τακτικό αερισμό λόγω του κινδύνου μούχλας. Ομοίως, μια περίσσεια του Σκόνη στο διαμέρισμα ή καυσαέρια ερεθίζουν επιπλέον τους αεραγωγούς σας στην οδική κυκλοφορία. Αν, από την άλλη, υποφέρετε από τον τυπικό βήχα του καπνιστή με πτύελα, ευθύνεται ο καπνός του τσιγάρου γιατί καταστρέφει τις βλεφαρίδες του βρογχικού βλεννογόνου και έτσι αναστέλλει την απομάκρυνση της βλέννας.