Ξηρός βήχας χωρίς κρυολόγημα: αιτίες και συμβουλές

By | May 9, 2023

Ξηρός βήχας χωρίς κρυολόγημα: τι να κάνετε

Στη συνέχεια, θα σας πούμε ποιες αιτίες ευθύνονται για τον ξηρό βήχα σας και θα σας πούμε ποιες συμβουλές υπόσχονται γρήγορη ανακούφιση.

Σπουδαίος: Εάν υποφέρετε από ξηρό βήχα συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, μπορεί να υπάρχει μια σοβαρή αιτία πίσω από αυτό.

Αιτίες ξηρού βήχα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους υποφέρετε από ξηρό βήχα παρόλο που δεν έχετε κρυολόγημα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργία: Ως αμυντική αντίδραση σε ένα αβλαβές αλλεργιογόνο, ο οργανισμός προσπαθεί να το απαλλαγεί, κάτι που εκφράζεται με το βήχα.
  • Βρογχικό άσθμα: Ο ξηρός βήχας οφείλεται στο πρήξιμο των βλεννογόνων.
  • Επίμονη βρογχίτιδα
  • πνευμονική λοίμωξη
  • πνευμονική ίνωση
  • καρδιακές παθήσεις
  • παλινδρόμηση
  • ΧΑΠ ή καρδιακή ανεπάρκεια

Ξηρός βήχας χωρίς κρυολόγημα: σπιτικές θεραπείες που υπόσχονται ανακούφιση

Ένας ξηρός βήχας μπορεί να είναι αρκετά εξουθενωτικός μακροπρόθεσμα. Οι παρακάτω συμβουλές και σπιτικές θεραπείες υπόσχονται γρήγορη ανακούφιση:

Συμβουλή 1: Πιείτε

Πρώτα απ ‘όλα, καλό είναι να πιείτε κάτι. Το αμίλητο νερό και ιδιαίτερα το ζεστό τσάι είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και καταπραΰνουν και ενυδατώνουν τους ερεθισμένους βλεννογόνους. Μπορείτε επίσης να πιπιλίσετε μια καραμέλα ή να μασήσετε μια τσίχλα.

Συμβουλή 2: Κρατήστε την αναπνοή σας

Ακόμα κι αν είναι δύσκολο, κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, εισπνεύστε αργά και προσεκτικά. Αυτό μπορεί να ηρεμήσει τον βήχα σας και να σταθεροποιήσει τους αεραγωγούς σας.

Συμβουλή 3: Τοποθετήστε το πάνω μέρος του σώματος ψηλότερα

Έχουμε συχνά ξηρό βήχα, ειδικά τη νύχτα. Μια ανυψωμένη θέση ύπνου διευκολύνει την αναπνοή σας. Αν είναι δυνατόν, σηκώστε το κεφαλάρι σας ή προσθέστε ένα δεύτερο μαξιλάρι.

Ξηρός βήχας: ποια φάρμακα είναι κατάλληλα;

Εάν οι θεραπείες από μόνες τους στο σπίτι δεν βοηθούν, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει. Στο φαρμακείο, για παράδειγμα, μπορείτε να προμηθευτείτε τα λεγόμενα κατασταλτικά του βήχα ή αναστολείς του βήχα. Αυτά καταστέλλουν τον βήχα και καταπραΰνουν τους ερεθισμένους βρόγχους. Ωστόσο, μην παίρνετε το φάρμακο για περισσότερο από 3 έως 5 ημέρες, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να το συνηθίσετε.

Ξηρός βήχας χωρίς κρυολόγημα στο παιδί

Δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να υποφέρουν επίσης από νυχτερινό ξηρό βήχα. Μπορεί να είναι τα πρώτα στάδια ενός κρυολογήματος ή της γρίπης ή μπορεί απλώς να είναι αποτέλεσμα ξηροστομίας. Εάν το παιδί σας εκπνέει από το στόμα τη νύχτα, οι βλεννογόνοι στεγνώνουν πιο γρήγορα και εμφανίζεται η επιθυμία για βήχα.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με νυχτερινό ξηρό βήχα:

  • Πόνος στο στήθος κατά τον βήχα
  • βραχνάδα
  • πονόλαιμος και φάρυγγα
  • άλλα συμπτώματα κρυολογήματος

Ένα ζεστό περιτύλιγμα στο στήθος, η εισπνοή, ο καθαρός αέρας και τα άφθονα υγρά μπορούν να καταπραΰνουν γρήγορα τον βήχα που κρύβεται τη νύχτα. Τα παιδιά μπορούν επίσης να πάρουν ένα κατασταλτικό του βήχα.

Εάν το παιδί σας υποφέρει τακτικά από κρίσεις νυχτερινού βήχα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Είναι πιθανό ο μυς του σφιγκτήρα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά, όπως συμβαίνει σε εμάς τους ενήλικες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε μια επίθεση ψευδο-κρουπ. Πρόκειται για φλεγμονή του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών.

Η επίσκεψη σε γιατρό είναι απαραίτητη εάν το παιδί σας έχει επίσης πυρετό, ο βήχας διήρκεσε δύο εβδομάδες χωρίς διάλειμμα, ο βήχας είναι ιδιαίτερα έντονος ή επώδυνος, η αναπνοή είναι μειωμένη ή εμφανίζονται κίτρινα, πράσινα ή κόκκινα πτύελα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *