Νόσος του Addison: 7 σημάδια της νόσου του χαλκού

By | May 25, 2023

Τι είναι η νόσος του Addison;

Η νόσος του Addison υποδηλώνει πρωτοπαθή Ανεπάρκεια αδρεναλίνης. Στη σπάνια μεταβολική νόσο ο φλοιός των επινεφριδίων δεν παράγει καθόλου ή όχι αρκετά ορμόνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων. Η νόσος του Addison είναι επίσης γνωστή ως νόσος του Addison. Στο παρελθόν, ο όρος “ασθένεια του χαλκού«κοινό. Περίπου 98 τοις εκατό των ασθενών και συγκεκριμένα το δέρμα γίνεται καφέ, δίνοντάς τους μια υγιή εμφάνιση, τουλάχιστον αρχικά. Η νόσος του Addison δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά. Οι πάσχοντες πρέπει να λαμβάνουν ορμονικά σκευάσματα όλη τους τη ζωή για να αντισταθμίσουν την ορμονική ανεπάρκεια που προκαλείται από την υπολειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων. Εάν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι καλά προσαρμοσμένη και το προσβεβλημένο άτομο εφοδιαστεί με αρκετές ζωτικές ορμόνες, δεν θα υπάρξει απώλεια ποιότητας ζωής ή διάρκεια ζωής.

7 σημάδια της νόσου του Addison

1. Μαυρισμένο δέρμα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου του Addison είναι το προσβεβλημένο δέρμα που φαίνεται μαυρισμένο. Ακόμα και χωρίς ηλιοθεραπεία και πολύωρη παραμονή στον ήλιο το δέρμα των ασθενών με νόσο του Addison γίνεται καφέ. Πίσω από το ανεπιθύμητο μαύρισμα κρύβεται μια περίπλοκη ορμονική διαταραχή. είναι στο αίμα των πληγέντων πολύ λίγη κορτιζόλη περιέχω. Η ορμόνη του στρες είναι σημαντική για τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα και παράγεται στον φλοιό των επινεφριδίων. Εάν το επίπεδο κορτιζόλης στο αίμα δεν είναι αρκετά υψηλό, η υπόφυση στον εγκέφαλο αναφέρει και παράγει την ορμόνη ACTH, η οποία δίνει σήμα στα επινεφρίδια να απελευθερώσουν περισσότερη κορτιζόλη. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει δυσλειτουργία των επινεφριδίων στη νόσο του Addison, δεν μπορεί να παράγει επιπλέον κορτιζόλη, με αποτέλεσμα η υπόφυση όλο και περισσότερη ACTH στο αίμα δίνει. Όταν η ACTH διασπάται, απελευθερώνονται ορμόνες που διεγείρουν το δέρμα όσων προσβάλλονται από τη νόσο του Addison να σχηματίσει την καφέ χρωστική ουσία μελανίνη.

2. Αδυναμία και μυϊκή κόπωση

ο Ανεπάρκεια αδρεναλίνης Η νόσος του Addison περνάει έντονη κόπωση, εξάντληση και μια γενική σωματική αδυναμία αισθητή στους πάσχοντες. Εκτός από την ορμόνη του στρες κορτιζόλη λείπει Είναι οι πάσχοντες Addison, συγκεκριμένα, επίσης, σχετικά με την ορμόνη αλδοστερόνη. Αυτή η ορμόνη των επινεφριδίων είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τη ρύθμιση της ισορροπίας νερού και μετάλλων του σώματος. Εάν δεν υπάρχει αρκετή αλδοστερόνη στο αίμα, η αρτηριακή πίεση πέφτει. Συχνές παρενέργειες της χαμηλής αρτηριακής πίεσης είναι η αδυναμία και η κόπωση. Οι μύες κουράζονται επίσης πολύ γρήγορα όταν χρησιμοποιούνται.

3. Έντονη πείνα για αλάτι

αλάτι πείνα αναφέρεται στην αυξημένη λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα. Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των πασχόντων από Addison αναφέρουν έντονη πείνα για αλάτι. Ο λόγος για αυτό το jieper είναι η ανεπαρκής παραγωγή της ορμόνης αλδοστερόνης του φλοιού των επινεφριδίων. Στην πορεία της ρύθμισης του ορυκτού και ισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα, η ορμόνη είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για τη συγκράτηση του νατρίου στα νεφρά. Εάν δεν υπάρχει αρκετή αλδοστερόνη στο αίμα, σημαντικό νάτριο απεκκρίνεται στα ούρα. Ο οργανισμός τότε απλώς στερείται αλατιού, το οποίο προσπαθεί να αναπληρώσει τρώγοντας ιδιαίτερα αλμυρά τρόφιμα. Η λαχτάρα για αλάτι στους πάσχοντες από Addison αυξάνεται τότε.

Παρεμπιπτόντως: Όποιος δεν πάσχει από έλλειψη αλατιού θα πρέπει να φροντίσει να μην καταναλώνει πολύ αλάτι μέσω των τροφών. Το πολύ αλάτι είναι κακό για την υγεία μας. Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, η μέση κατανάλωση αλατιού είναι πολύ πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

4. Κυκλοφοριακό σοκ με πυρετό και σπασμούς

Τα περισσότερα συμπτώματα της υπολειτουργίας των επινεφριδίων είναι αρχικά ήπια και συχνά αδιάφορα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το σώμα στερείται κορτιζόλης στη νόσο με το Addison, εξαιρετικά έντονα συμπτώματα εμφανίζονται σε εξαιρετικές καταστάσεις. Μήπως το σώμα χρειάζεται μια ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης, περίπου σε στρεσογόνες καταστάσεις ή εάν μια μόλυνση επιβαρύνει τον οργανισμό, α Κρίση Addison να πυροδοτηθεί. Αυτό είναι κυκλοφορικό σοκ που προκαλείται από οξεία ανεπάρκεια κορτιζόλης. Τα συμπτώματα είναι Ναυτία, έμετος, διάρροια, πυρετός, έντονο μυϊκό πόνο και κράμπες. Τέτοια κυκλοφορικά σοκ είναι πολύ επικίνδυνα. Φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

5. Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η νόσος του Addison επηρεάζει επίσης την αρτηριακή πίεση. Λόγω της υπολειτουργίας του φλοιού των επινεφριδίων και της μη ισορροπημένης ορμονικής ισορροπίας πέφτει η αρτηριακή πίεση. Στη συνέχεια, οι ασθενείς βιώνουν τα τυπικά συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, όπως ζάλη, κόπωση, απώλεια όρεξης και λιποθυμίες.

6. Έλλειψη ηβικής τριχοφυΐας και προβλήματα με την ισχύ

ο φλοιός των επινεφριδίων δεν είναι μόνο για αυτούς παραγωγή της Korisol και της Αλδοστερόλης υπεύθυνη, αλλά εμφανίζεται επίσης σε γυναίκες και άνδρες ορμόνες του φύλου εδώ. Αυτό ανδρογόνα στη συνέχεια μετατρέπονται σε οιστρογόνα και τεστοστερόνη σε άλλα σημεία του σώματος. Ωστόσο, εάν ο οργανισμός έχει τώρα έλλειψη ανδρογόνων λόγω ανεπάρκειας των επινεφριδίων, στάση ανάλογα επίσης λιγότερα διαθέσιμα οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Στις γυναίκες, η έλλειψη τεστοστερόνης είναι αισθητή μέσω της έλλειψης ηβικής τρίχας, οι άνδρες υποφέρουν μερικές φορές από προβλήματα ισχύος.

7. Πεπτικά προβλήματα

Λόγω της έλλειψης κορτιζόλης και αλδοστερόλης, η νόσος του Addison μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί από πεπτικά προβλήματα όπως π.χ. ναυτία, κοιλιακό άλγος ή έμετοn κάνουν αισθητή. Φυσικά, αυτού του είδους τα παράπονα μπορεί να συμβαίνουν κάθε φορά – αλλά εάν συμβαίνουν μαζί με ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να διευκρινίσετε τα αίτια.

Στο βίντεο: Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν το σώμα μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *