Νέα παραλλαγή κορώνας ανακαλύφθηκε στη Γαλλία: πόσο επικίνδυνο είναι το B.1.640.2;

By | April 30, 2023

Η μεταδοτική παραλλαγή όμικρον κρατά τον κόσμο σε αγωνία όταν μια νέα παραλλαγή γίνεται πρωτοσέλιδο: στη Γαλλία, ένας ταξιδιώτης που επέστρεφε από το Καμερούν μόλυνα δώδεκα άτομα στη νότια Γαλλία με μια νέα παραλλαγή ιού Β.1.640.2.

Παραλλαγή B.1.640.2: Περισσότερες μεταλλάξεις από το όμικρον

Δεν είναι γνωστά πολλά για την παραλλαγή από την Κεντρική Αφρική. Σε μια προεκτυπωμένη μελέτη, επιστήμονες στο IHU Mediterranee Infection στη Μασσαλία δήλωσαν ότι είχαν εντοπίσει 46 μεταλλάξεις στην παραλλαγή. Η παραλλαγή του όμικρον έχει 37 μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα, η νέα παραλλαγή του ιού B.1.640.2 περιέχει τις ήδη γνωστές μεταλλάξεις N501Y και E484K. Το πρώτο έχει ήδη αναγνωριστεί στην παραλλαγή άλφα και είναι γνωστό ότι συνδέεται πιο ισχυρά με τα κύτταρα και επομένως μπορεί να εξαπλωθεί καλύτερα.

Πόσο επικίνδυνο είναι το B.1.640.2;

Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πουν κάτι συγκεκριμένο για το νέο μεταλλαγμένο. Απέναντι από RTL είπε ο γενικός ιατρός και ιατρός δημοσιογράφος Δρ. Christoph Specht ότι δεν ξέρει κανείς ακόμη πώς ακριβώς να αξιολογήσει το B.1.640.2. «Το πώς συμπεριφέρεται το B.1.640.2 σε σχέση με τη διαδικασία μόλυνσης, την εξάπλωση και τους εμβολιασμούς είναι ακόμα εντελώς ασαφές», εξηγεί στον τηλεοπτικό σταθμό. Ωστόσο, ο γιατρός υποθέτει ότι η νέα παραλλαγή δεν θα έχει σχεδόν καθόλου νόημα και θα μπορούσε να «εξαφανιστεί γρήγορα». Διότι οι μεταλλάξεις δεν είναι ασυνήθιστες στην περίπτωση ιού που κυκλοφορεί – όπως έχει αποδειχθεί τους τελευταίους μήνες. Όσο ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, θα μεταλλάσσεται πιο συχνά. «Θα προκύψουν περαιτέρω μεταλλάξεις μετά το Omicron. Το Omicron – και πιθανώς επίσης η νέα μετάλλαξη – δεν θα είναι οι τελευταίες παραλλαγές που θα ανακαλυφθούν», λέει ο Δρ Δρυοκολάπτης.

Πηγές: rtl.de, bild.de, t-online.de