Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον καρκίνο του πρωκτού από αυτά τα σημάδια

By | May 4, 2023

Καρκίνωμα πρωκτού: Αυτά είναι τα σημάδια του καρκίνου του πρωκτού

Ο πρωκτικός σωλήνας χρησιμοποιείται για την κένωση των εντέρων και είναι ένα τμήμα μήκους τριών έως τεσσάρων εκατοστών που συνδέει το έντερο με τον πρωκτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του πρωκτού έχουν έναν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, που σημαίνει ότι ο καρκίνος προέρχεται από τα κύτταρα του δέρματος ή των βλεννογόνων. Αντίθετα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου (επίσης γνωστός ως καρκίνος του παχέος εντέρου) έχει συνήθως την προέλευσή του στον αδενικό ιστό. Διάφορα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως με τον καρκίνο του πρωκτού, τα οποία περιλαμβάνουν συγκεκριμένα:

Συμπτώματα καρκίνου του πρωκτού

  • καταθέσεις αίματος στα κόπρανα
  • φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού
  • πόνος κατά τις κινήσεις του εντέρου
  • Αίσθηση ξένου σώματος στον πρωκτό
  • παραμορφωμένη καρέκλα, όπως καρέκλα με μολύβι
  • εκροή βλέννας από τον πρωκτό
  • Αλλαγές δέρματος ή σκλήρυνση στην περιοχή του πρωκτού
  • δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • διευρυμένοι λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα
  • εξάντληση
  • απώλεια βάρους

Λόγω των παρόμοιων σημείων, η ασθένεια γίνεται συχνή λάθος για αιμορροΐδες. Διότι ακόμη και με αιμορροΐδες, τυπικά υπάρχει κνησμός στον πρωκτό και αίσθηση ξένου σώματος ή πίεσης στην περιοχή του πρωκτού. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι το κάψιμο και/ή το κλάμα στον πρωκτό, η βλέννα ή το αίμα στα κόπρανα και η αίσθηση ότι το έντερο δεν έχει αδειάσει τελείως μετά την τουαλέτα. Επιπλέον, ο μετεωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κοπράνων.

Λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων του καρκίνου του πρωκτού και των αιμορροΐδων, ένα σωματική εξέταση είναι επειγόντως απαραίτητο εάν εμφανίσετε αυτά ή παρόμοια συμπτώματα. Μόνο οι πρωκτολογικές εξετάσεις μπορούν να αποκλείσουν μια σοβαρή αιτία ή να αντιμετωπίσουν μια πιθανή ασθένεια το συντομότερο δυνατό.

Επίσης συναρπαστικό: Πρωκτική σχισμή: αιτίες και θεραπεία >>

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με το Κέντρο Δεδομένων Μητρώου Καρκίνου, περίπου το 90 τοις εκατό των καρκίνων του πρωκτού έχουν μολυνθεί με ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) υπεύθυνος. Ο HPV είναι ένα από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα γιατί μεταδίδεται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή. Ως εκ τούτου, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (STIKO) συνιστά να εμβολιάζονται τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια κατά του HPV. Οι HPV 16, 18, 31 και 33 συγκαταλέγονται στους λεγόμενους ιούς HP «υψηλού κινδύνου», οι οποίοι σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του καρκίνου του πέους και του καρκίνου του πρωκτού. Αντίθετα, άλλοι ιοί HP, όπως ο HPV 6 ή ο HPV περιλαμβάνονται 11 στους τύπους χαμηλού κινδύνου, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μόνο καλοήθη αλλά δυσάρεστα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την ανάπτυξη καρκινώματος του πρωκτού είναι Κάπνισμαένα μόνιμα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και λοιμώξεις που αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού, όπως α HIV λοίμωξη και απροστάτευτη πρωκτική επαφή. Γενικά, η πίεση ή η τριβή μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στην περιοχή του πρωκτού, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ραγάδες του πρωκτού ή πρωκτικά συρίγγια. Αυτά είναι επίσης ύποπτα ότι μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου του πρωκτού.

διάγνωση της νόσου

Γενικά, εάν οι αλλαγές στα κόπρανα επιμένουν, θα πρέπει αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή, ειδικά εάν υπάρχουν εναποθέσεις αίματος ή προσμίξεις αίματος. Ακόμα κι αν αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για καρκίνο του πρωκτού, θα πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί η αιτία. Άλλωστε, όσο νωρίτερα ανακαλυφθεί ο καρκίνος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι όγκοι μπορεί να αναπτυχθούν στους μυς του σφιγκτήρα και να προκαλέσουν ακράτεια κοπράνων ή ακόμα και θάνατο.

Όποιος συμβουλευτεί γιατρό λόγω των προαναφερθέντων συμπτωμάτων θα ερωτηθεί πρώτα για το ιατρικό του ιστορικό αναμνηστικός αναφέρεται ως. Ορισμένες ερωτήσεις από τον γιατρό μπορούν ήδη να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με πιθανές αιτίες. Εάν υπάρχει υποψία καρκίνου του πρωκτού, μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες εξετάσεις: ψηφιακές ορθική εξέταση, ορθού και κολονοσκόπηση, κολονοσκόπηση, δειγματοληψία ιστού. Εάν υπάρχει καρκίνος του πρωκτού, προσδιορίζεται το στάδιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη θεραπεία. Περαιτέρω εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μπορούν να δείξουν αν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, δηλαδή έχει κάνει μετάσταση.

Επίσης ενδιαφέρον: Καρκίνος παχέος εντέρου – αυτά τα 3 λάθη είναι απειλητικά για τη ζωή >>

Θεραπεία του καρκίνου του πρωκτού

Η θεραπεία πραγματοποιείται ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου. Εάν ο όγκος είναι εντοπισμένος και δεν έχει εξαπλωθεί ακόμη, η πρόγνωση είναι συνήθως ευνοϊκή και η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Συνήθως ένας θα χειρουργική επέμβαση διενεργείται και έρχεται σε α χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Λόγω ψυχικών ή σωματικών συνεπειών, μια παραμονή αποκατάστασης μπορεί να είναι χρήσιμη στη συνέχεια. Εάν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, οι πιθανότητες ανάρρωσης μειώνονται.

Επίσης ενδιαφέρον: 7 τυπικά λάθη που βλάπτουν τα έντερα σας >>