Το μεταβολικό σύνδρομο συνδυάζει αρκετές από τις μεγαλύτερες ασθένειες του πολιτισμού της εποχής μας. Μαζί σχηματίζουν μια επικίνδυνη μεταβολική διαταραχή που όχι μόνο περιορίζει την ποιότητα ζωής των προσβεβλημένων, αλλά κυρίως αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άλλων, μερικές φορές θανατηφόρων, ασθενειών. Παρακάτω θα μάθετε ποια υποκείμενα νοσήματα και συμπτώματα ανήκουν στο μεταβολικό σύνδρομο.
1. Παχυσαρκία με κοιλιακό λίπος
Αν και το ελαφρώς υπέρβαρο είναι λιγότερο πρόβλημα εάν ακολουθείτε έναν κατά τα άλλα υγιεινό τρόπο ζωής με διατροφή πλούσια σε λαχανικά και τακτική σωματική δραστηριότητα, όλοι οι κώδωνες του κινδύνου πρέπει να χτυπήσουν εάν είστε παχύσαρκοι και ειδικά εάν έχετε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Επειδή ο λεγόμενος σπλαχνικός λιπώδης ιστός, που εγκαθίσταται γύρω από τα όργανα στην κοιλιά, είναι ορμονικά ενεργός, προάγει τη φλεγμονή και αυξάνει τον κίνδυνο όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, η κοιλιακή παχυσαρκία (σχήμα μήλου) ταξινομείται ως πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία του ισχίου (σχήμα αχλαδιού). Ως κριτήριο για το μεταβολικό σύνδρομο Μετρήσεις μέσης τουλάχιστον 88 cm για τις γυναίκες και 102 cm για τους άνδρες προβλήθηκε.
2. Υπέρταση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Φυσιολογικά, μόνο οι τιμές της αρτηριακής πίεσης 140 mmHg (συστολική) και 90 mmHg (διαστολική) οδηγούν στη διάγνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία και τα άλλα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου ισχύουν ήδη «υψηλές φυσιολογικές τιμές». 130-139 mmHg (συστολικό) και 85-89 mmHg (διαστολικό) ως αμφισβητήσιμη. Επομένως, ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση από τον οικογενειακό σας γιατρό και σκεφτείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας εάν οι τιμές είναι αυξημένες ή βρίσκονται στο υψηλό φυσιολογικό εύρος.
3. Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εκκολαπτόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, η τιμή του σακχάρου στο αίμα του ασθενούς μετράται σε κατάσταση νηστείας. Αν αυτό είναι τουλάχιστον 100 mg/dl, μιλάμε για αυξημένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα – πιθανό σημάδι του διαβήτη τύπου 2. Το αυξημένο επίπεδο δείχνει ότι η ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τις ποσότητες σακχάρου που φθάνουν στον οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνηπου αποτελεί μέρος του μεταβολικού συνδρόμου και, στη χειρότερη περίπτωση, οδηγεί σε πλήρη αντίσταση στην ινσουλίνη – διαβήτη τύπου 2.
4. Αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα
Εκτός από τον μεταβολισμό του σακχάρου, μπορεί να διαταραχθεί και ο μεταβολισμός του λίπους. Εκτός από ένα γενετικό συστατικό, η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων ζωικών λιπαρών οξέων και τρανς λιπαρών οδηγεί σε υπερχοληστερολαιμία – πάρα πολύ επιβλαβή χοληστερόλη LDL σε σύγκριση με πολύ λίγη υγιή HDL χοληστερόλη. Αυτή η διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων, γνωστή και ως δυσλιποπρωτεϊναιμία, αυξάνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Στο πλαίσιο του μεταβολικού συνδρόμου, ανησυχούν τιμές HDL χοληστερόλης νηστείας κάτω από 50 mg/dl στις γυναίκες και κάτω από 40 mg/dl στους άνδρες. Αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων τουλάχιστον 150 mg/dl υποδηλώνουν επίσης διαταραγμένο μεταβολισμό των λιπιδίων.
Σπουδαίος: Εάν ισχύουν τουλάχιστον τρεις από τους παράγοντες που αναφέρονται εδώ, ο ένας μιλά για το μεταβολικό σύνδρομο. Είναι σημαντικά πιο επικίνδυνο από τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου που λαμβάνονται μόνοι τους.