Μετά από 6 μήνες ή νωρίτερα;

By | May 1, 2023

Αναμνηστικός εμβολιασμός: Μετά από 6 μήνες ή νωρίτερα;

Καθώς η προστασία από τον κοροναϊό μειώνεται σταδιακά τους μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη μια τρίτη αναμνηστική δόση. Συνιστά λοιπόν το Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (ΣΤΙΚΟ) του Ινστιτούτο Robert Koch (RKI)όλα τα άτομα άνω των 18 ετών το ενισχυτικό του COVID-19». Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή άλλες προηγούμενες ασθένειες θα πρέπει να λαμβάνουν προνομιακή ενίσχυση. Ωστόσο, όλα τα άλλα άτομα μπορούν ήδη να προσπαθήσουν να κλείσουν ραντεβού για τον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Πότε όμως πρέπει να γίνει ο αναμνηστικός εμβολιασμός; Στην πραγματικότητα μόνο μετά από 6 μήνες ή είναι προηγούμενα μαθήματα ανανέωσης δυνατά και λογικά; Μεγαλόφωνος STIKO ο αναμνηστικός εμβολιασμός πρέπει «συνήθως να γίνεται 6 μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου της αρχικής ανοσοποίησης. Ενας Μείωση του διαστήματος εμβολιασμού στους 5 μήνες μπορεί να εξεταστεί κατά περίπτωση ή εάν υπάρχει επαρκής χωρητικότητα.» Επομένως, εάν έχετε ήδη κλείσει ένα ραντεβού πριν από το τέλος των 6 μηνών σας, δεν υπάρχει τίποτα να αρνηθείτε να εμβολιαστείτε ξανά μετά από 5 μήνες. Έτσι φαίνεται Σάντρα Τσίσεκ, Επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης. Στο τρέχον επεισόδιο του Ενημερώσεις για τον κορωνοϊό από το NDR Info λέει ο ιολόγος: «Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα εκεί. Εάν εμβολιαστείτε μετά από 5 μήνες ή μετά από 6 μήνες, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Μόνο μετά από 2 ή 3 μήνες τίθεται το ερώτημα: Αυτό κάνει τη διαφορά; Και απλά δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. Αυτά όμως 5 μήνες ή 6 μήνες, δεν έχει σημασία

Πόση προστασία εμβολιασμού είναι ακόμα διαθέσιμη μετά από 6 μήνες;

Δεδομένου ότι τα εμβόλια και το απαραίτητο προσωπικό είναι περιορισμένα, πολλά κέντρα εμβολιασμού και ιατρεία οικογενειακών γιατρών εξακολουθούν να έχουν τον περιορισμό ότι ο αναμνηστικός εμβολιασμός μπορεί να γίνει μόνο έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό το νωρίτερο – εκτός εάν ανήκετε σε ομάδα κινδύνου. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να λάβουν το αναμνηστικό τους αλλά έχουν εμβολιαστεί πριν από τέσσερις ή πέντε μήνες ανησυχούν πολύ για το αν είναι ακόμα επαρκώς εμβολιασμένοι. Από αυτή την άποψη, μπορούμε να σας καθησυχάσουμε: Ακόμη και μετά από έξι μήνες, εξακολουθεί να υπάρχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής προστασίας – τουλάχιστον στην περίπτωση των νεότερων ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών. Οι ειδικοί από το aerzteblatt.de εξέτασαν την τρέχουσα μελέτες και αποτελέσματα: Σύμφωνα με αυτό, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι δύο μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό 96,2 τοις εκατό. Μεταξύ του τέταρτου και έκτος μήνας μετά τον πλήρη εμβολιασμό, η εμβολιαστική προστασία είναι κατά μέσο όρο τουλάχιστον εξακολουθεί να είναι 83,7 τοις εκατό. Είναι επίσης σημαντικό αυτό να γίνεται μόνο για την προστασία από μόλυνση με Covid-19. Σύμφωνα με το RKI, η προστασία έναντι σοβαρών μαθημάτων εξακολουθεί να είναι σχεδόν τόσο υψηλή μετά από έξι μήνες όσο αμέσως μετά την επιτυχή βασική ανοσοποίηση: «Τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα εξακολουθούν να προστατεύονται καλά από σοβαρές ασθένειες COVID-19 τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού».

Ποια εμβόλια χρησιμοποιούνται για αναμνηστικά;

Οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί πραγματοποιούνται επί του παρόντος αποκλειστικά με τα εμβόλια mRNA της Biontech/Pfizer και της Moderna. Κατά κανόνα, χρησιμοποιείται το ίδιο εμβόλιο με το βασικό εμβόλιο – ωστόσο, σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη χρήση του άλλου εμβολίου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI), τα δύο εμβόλια είναι ισοδύναμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις συστάσεις της STIKO, τα νεότερα άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών και οι έγκυες γυναίκες από το δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να ενισχύονται με το εμβόλιο της Biontech/Pfizer.

Αναμνηστικός εμβολιασμός: Εμφανίζονται αντιδράσεις και παρενέργειες εμβολιασμού;

Οι αντιδράσεις εμβολιασμού εντός του ανεκτού εύρους δεν είναι ασυνήθιστες ή ανησυχητικές, ακόμη και μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, πιθανές αντιδράσεις εμβολιασμού και παρενέργειες μετά τον ενισχυτή mRNA εμφανίζονται με παρόμοιο τρόπο και συχνότητα όπως και μετά την αρχική ανοσοποίηση. Επομένως, θα πρέπει να προστατεύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πριν και μετά τον ενισχυτικό εμβολιασμό με τον ίδιο τρόπο όπως μετά τους δύο πρώτους εμβολιασμούς.

Βίντεο: Moderna booster μετά το Astrazeneca/Biontech – αυτό λένε οι ειδικοί