Μέση ωτίτιδα: 3 συμπτώματα μόλυνσης του μέσου ωτός

By | May 22, 2023

Οι λοιμώξεις του μέσου ωτός είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες στα βρέφη και τα μικρά παιδιά – περίπου το 80 τοις εκατό υποφέρουν από οξεία μέση ωτίτιδα τουλάχιστον μία φορά στην ηλικία των τριών ετών. Μετά από αυτό, η πιθανότητα παθογόνων να εισέλθουν από τον φάρυγγα στο αυτί μειώνεται σημαντικά, επειδή η συνδετική δίοδος μεταξύ του μέσου ωτός και του φάρυγγα (“αυτιά τρομπέτα”) αναπτύσσεται και επιμηκύνεται – η ωτίτιδα μπορεί ακόμα να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως επουλώνεται από μόνο του μέσα σε τρεις ημέρες. Ωστόσο, εάν η λοίμωξη του μέσου ωτός διαρκεί αρκετές εβδομάδες, πρόκειται για χρόνια μέση ωτίτιδα, η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης της ακοής. Στη συνέχεια θα μάθετε πώς να αναγνωρίζετε μια λοίμωξη του μέσου ωτός και ποιες μέθοδοι θεραπείας χρησιμοποιούνται συνήθως.

1. Έντονος πόνος στο αυτί

Οι λοιμώξεις του μέσου ωτός οφείλονται συνήθως σε ιούς του κρυολογήματος ή βακτηριακά παθογόνα που περνούν από τον ρινοφάρυγγα στο μέσο αυτί. Με τα μικρά παιδιά, αυτή η διαδρομή είναι ακόμα πολύ μικρή, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Ως μέρος της φλεγμονής, οι βλεννογόνοι στον ακουστικό πόρο διογκώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι η έκκριση δεν μπορεί πλέον να αποστραγγιστεί σωστά και Τυπώνω ασκείται στο τύμπανο. Αυτή η πίεση μερικές φορές προκαλεί ξαφνικό, έντονο πόνο και ένα λεγόμενο ζόρικο αυτί: Οι πάσχοντες αγγίζουν συχνά τα αυτιά τους λόγω της δυσφορίας.

Υπόδειξη: Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν πάντα να εντοπίσουν τον πόνο με ακρίβεια και συχνά παραπονιούνται για πόνο στο στομάχι, ακόμα κι αν επηρεάζονται το αυτί ή άλλα μέρη του σώματος. Επομένως, δώστε προσοχή και στο επόμενο σύμπτωμα, το οποίο είναι χαρακτηριστικό μιας λοίμωξης του μέσου αυτιού.

2. Διαταραχές ακοής

Το πρήξιμο των βλεννογόνων και η συσσώρευση εκκρίσεων στον ακουστικό πόρο μειώνει επίσης την ικανότητα ακοής των προσβεβλημένων. Με μια χρόνια λοίμωξη του μέσου ωτός, υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης της ακοής, γι’ αυτό εσείς και το παιδί σας θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον έμπιστο ΩΡΛ ή τον γενικό ιατρό σας εάν έχετε τα κατάλληλα συμπτώματα.

3. Πυρετός

Όπως πολλές άλλες λοιμώξεις, οι λοιμώξεις του μέσου ωτός συχνά συνοδεύονται από πυρετό. Εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στο αυτί, θα πρέπει πάντα να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του. Η μέση ωτίτιδα συχνά σχετίζεται με πυρετό και θερμοκρασίες πάνω από 38 °C.

Βίντεο: Γι’ αυτό δεν πρέπει να καταπιέζετε το φτέρνισμά σας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *