Κρυοπαγήματα – συμπτώματα, αιτίες, θεραπεία

By | May 19, 2023

Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, το πίσω μέρος των χεριών και των ποδιών, καθώς και το πρόσωπο, τα αυτιά, η μύτη και το μπροστινό και εξωτερικό μέρος των μηρών και των κάτω ποδιών μπορεί να επηρεαστούν ιδιαίτερα από το κρυοπαγήματα. είναι κρυοπαγήματα όχι κρυοπαγήματα και συνήθως ακίνδυνο. Ωστόσο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν χρόνιο πόνο και δερματικές αλλαγές.

Τα κρυοπαγήματα εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το χειμώνα

Στην καθομιλουμένη οι άνθρωποι αναφέρονται ως τσιλμπλαίνοι που παγώνουν εύκολα και απλά δεν ζεσταίνονται πολύ. Από ιατρικής άποψης, το κρυοπαγήματα είναι μια φυσική αντίδραση που εμφανίζεται κυρίως όταν το σώμα είναι χαμηλά. Τα συνήθως ακίνδυνα κρυοπαγήματα μετρούν στην ιατρική στο κυκλοφορικές διαταραχές και εμφανίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος σε σημεία του σώματος με κακή παροχή αίματος.

Κρυοπαγήματα: ποια είναι τα συμπτώματα;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα chilblains μπορούν να αναγνωριστούν από έναν ανώμαλο εξόγκωμα του δέρματος που καμπυλώνει ελαφρώς προς τα πάνω. αυτή μπορεί κοκκινωπό ή γαλαζωπό αποχρωματισμό να είναι και επώδυνη στην πίεση αντιδρώ. Επίσης δερματικές βλάβες με φαγούρα και καύση μπορεί να είναι σύμπτωμα ανεπαρκούς παροχής οξυγόνου στα αιμοφόρα αγγεία.

Τα κρυοπαγήματα συμβαίνουν ιδιαίτερα συχνά όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι γύρω από την κατάψυξη και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται σε υγρό και κρύο καιρό. Ο ιστός τότε δεν τροφοδοτείται πλέον με αρκετό οξυγόνο και γίνεται φλεγμονή.

Οι κυκλοφορικές διαταραχές που σχετίζονται με το κρυολόγημα μπορούν επίσης να γίνουν χρόνιες

Κατά κανόνα, δεν υπάρχουν συνέπειες από κρυοπαγήματα. Θεραπεύονται από μόνα τους μέσα σε τρεις έως έξι εβδομάδες. Η θερμότητα όχι μόνο βοηθά στη θεραπεία των φλεγμονωδών περιοχών του σώματος, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά. Το κρύο θα πρέπει να αποφεύγεται αν είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι γιατροί συνιστούν να μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, καθώς η νικοτίνη έχει αρνητική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία. Σε περίπτωση σοβαρού κρυοπαγήματος, ο γιατρός θα βοηθήσει στη θεραπεία με φάρμακα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την επίδρασή τους και δεν υπάρχουν επίσημες κλινικές μελέτες. Όποιος εκτίθεται επανειλημμένα στο κρύο χωρίς προστασία κινδυνεύει με χρόνιο οίδημα στα απειλούμενα μέρη του σώματος. Το οξύ κρυοπάγημα είναι όταν εμφανίζεται λίγο ή λίγες ώρες μετά την έκθεση στο κρύο.

θεραπεία κρυοπαγημάτων

Βασικά είναι ζεστασιά η καλύτερη θεραπεία για κρυοπαγήματα. Κάντε μασάζ στις πληγείσες περιοχές με ζεστά χέρια ή ρίξτε χλιαρό νερό πάνω από το δέρμα για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό ή την άμεση επαφή με μια ζεστή θερμάστρα, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στις πληγείσες περιοχές του δέρματος. Θερμαντήρες χεριών, επιθέματα θερμότητας, χοντρές κάλτσες, γερά παπούτσια και γάντια, καθώς και αλοιφές που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της θερμοθεραπείας. Η άσκηση βοηθά επίσης – όπως και η ζεστή σούπα ή το τσάι που σας ζεσταίνει από μέσα.

Επιπλέον, η κατάλληλη φροντίδα του δέρματος είναι καθοριστική. Το υγιές δέρμα είναι εξοπλισμένο με ένα φυσικό φράγμα υγρασίας και μπορεί να αντέξει το κρύο σε κάποιο βαθμό. Εάν το δέρμα δεν είναι επαρκώς περιποιημένο και έχει καταστραφεί, για παράδειγμα λόγω απολέπισης ή μικρών ρωγμών, είναι πιο επιρρεπές σε κρυοπαγήματα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής του δέρματος, μπορεί να είναι απαραίτητη η κατάλληλη θεραπεία του τραύματος. Σε αυτή την περίπτωση, η συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού θα σας βοηθήσει. Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν η πληγή είναι κλειστή. Η κρέμα καλέντουλας συνιστάται συχνά για τη φροντίδα του κανονικού δέρματος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και οι επιπλοκές του κρυοπαγήματος;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κρυοπαγήματα εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες εμφανίζεται και ένας χαμηλός ΔΜΣ αυξάνει τον κίνδυνο κρυοπαγημάτων. Άλλοι παράγοντες που προάγουν την ανάπτυξη είναι η γενετική προδιάθεση, οι κυκλοφορικές διαταραχές και δραστηριότητες στη φύση όπως η μοτοσικλέτα ή η ιππασία. Τα κρυοπαγήματα είναι επίσης γνωστό ότι είναι συνέπεια της αυτοάνοσης νόσου του ερυθηματώδη λύκου.

Εάν η προσβεβλημένη περιοχή του σώματος εξακολουθεί να είναι εμφανής ή επώδυνη ακόμα και μετά από αρκετές εβδομάδες επαρκούς θεραπείας και ατομικής πρόληψης, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μια σύντομη εξέταση για να διαπιστώσει εάν υπάρχει επιπλοκή ή αν υπάρχει χρόνια φλεγμονή λόγω έκθεσης στο κρύο.

Κρυοπαγήματα: Αντιμετωπίστε την υποκείμενη πάθηση

Εάν η ανάπτυξη των χιλμπλαίνων ευνοείται από υποκείμενες ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση ή η περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσος, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν. Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία, συνιστάται μια υγιεινή διατροφή που προάγει την κυκλοφορία του αίματος και άλλα μέτρα που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτά περιλαμβάνουν αθλήματα και επαρκή άσκηση, ντους αντίθεσης ή συνεδρίες σάουνας.

Οι πιθανές επιπλοκές του κρυοπαγήματος περιλαμβάνουν:

  • Δερματικές βλάβες με φουσκάλες και φολιδωτές
  • ουλές και θάνατο του δέρματος
  • Ελκώδεις αλλαγές στο δέρμα
  • Αραίωση του δέρματος, που ονομάζεται επίσης σπατάλη ιστού
  • Μόλυνση των προσβεβλημένων περιοχών από βακτήρια, μύκητες ή ιούς

Αποτρέψτε τα κρυοπαγήματα

Όσον αφορά την επιλογή ρούχων, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση κρυοπαγημάτων. Τα καλύμματα κεφαλής είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε κρύο ή κρύο, υγρό καιρό. Οι άνθρωποι εκπέμπουν ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας του σώματός τους μέσω του κεφαλιού τους. Τα καπέλα, τα καπέλα ή η κουκούλα μπορούν να το αποτρέψουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Τα παπούτσια και τα γάντια πρέπει να επιλέγονται έτσι ώστε να μην συστέλλονται. Οτιδήποτε μπορεί να συστέλλεται, συμπεριλαμβανομένων βραχιολιών ή μανσέτας για κάλτσες, θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό επιδεινώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος και έτσι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυοπαγημάτων.

Όλα τα ρούχα πρέπει πάντα να προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες. Στην ιδανική περίπτωση, ακολουθείτε τη δοκιμασμένη αρχή του layering και φοράτε στρώσεις ρούχων για να παραμένετε ζεστοί και ζεστοί. Τα αδιάβροχα και αναπνεύσιμα ρούχα έχουν αποδείξει την αξία τους, ειδικά σε κρύο και υγρό καιρό. Τα υλικά θα πρέπει να μπορούν να συγκρατούν καλά τη θερμότητα του σώματος και να προστατεύουν από τον άνεμο και τη βροχή από το εξωτερικό. Τα σακάκια και τα παπούτσια με επένδυση παρέχουν πρόσθετη προστασία από την απώλεια θερμότητας. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται όταν μένετε στο κρύο, καθώς διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επιταχύνει την απώλεια θερμότητας.

Βίντεο: Όλα για το κρύο – 6 γεγονότα που δεν γνωρίζατε

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *