Παρά το γεγονός ότι κοιμάστε αρκετά, νιώθετε εξαντλημένοι το πρωί; Είναι οι μύες σας σφιγμένοι στους ώμους και τον λαιμό σας; Έχετε πόνο στην πλάτη σας ή στα πόδια και τα χέρια σας; Αυτό οφείλεται συχνά σε λάθος στρώμα. Ο βαθμός σκληρότητάς τους συμβάλλει σημαντικά σε έναν ξεκούραστο ύπνο. Εάν η επιφάνεια είναι πολύ σκληρή ή πολύ μαλακή, αυτό έχει αρνητική επίδραση στην υγεία σας. Θα σας πούμε πώς να βρείτε τον σωστό βαθμό σκληρότητας για τις ανάγκες σας.
Τι σημαίνει ο βαθμός σκληρότητας για τα στρώματα;
Υπάρχει ένα τέλειο επίπεδο σκληρότητας για όλους. Αυτό εξαρτάται από τη διάπλαση και το σωματικό σας βάρος. Άλλοι παράγοντες είναι:
- Ηλικία,
- πιθανές ασθένειες και
- ατομικές συνήθειες ύπνου.
Υπάρχουν πέντε βαθμοί σκληρότητας από H1 (μαλακό) έως H5 (υπερσκληρό).
Οι χρήστες μπορούν να αναγνωρίσουν τη βέλτιστη σταθερότητα του στρώματος μόνο δοκιμάζοντάς το. Αν ξαπλώνετε στα μαξιλαράκια, το σώμα σας σχηματίζει τέλεια γραμμή όταν ξαπλώνετε στο πλάι. Στην ύπτια θέση, η πλάτη διατηρεί το κανονικό της σχήμα S. Εάν οι ώμοι και οι γοφοί σας βυθίζονται πολύ λίγο ή πολύ μακριά, η σπονδυλική σας στήλη θα λυγίσει. Το στρώμα δεν το υποστηρίζει επαρκώς. Ένα λάθος στρώμα παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα. Τα θύματα διαμαρτύρονται για:
- Πονοκέφαλο,
- εξάντληση και
- μόνιμη ένταση.
Ποιος βαθμός σκληρότητας είναι κατάλληλος για το βάρος σας;
Το σωματικό βάρος είναι βασικός παράγοντας στην επιλογή. Επηρεάζει το πόσο βυθίζεστε στην επιφάνεια. Επομένως, οι βαρείς χρήστες βασίζονται σε σκληρότερα υλικά από τα ελαφριά.
Μια επισκόπηση των διαφορετικών βαθμών σκληρότητας δείχνει ποιο στρώμα είναι το καταλληλότερο για εσάς:
- Βαθμός σκληρότητας 1 (Η1): Έφηβοι και χρήστες κάτω των 60 κιλών
- Βαθμός σκληρότητας 2 (H2): για 60 έως 80 κιλά βάρους
- Βαθμός σκληρότητας 3 (H3): βέλτιστο για 80 έως 110 κιλά
- Βαθμός σκληρότητας 4 (H4): κατάλληλο για χρήστες με βάρος 110 έως 130 κιλά
- Βαθμός σκληρότητας 5 (H5): για βαρείς χρήστες από 130 κιλά
Στη Γερμανία, οι βαθμοί σκληρότητας H1 και H5 είναι σχετικά σπάνιοι. Οι μεσαίες έως σκληρές περιοχές είναι κοινές. Οι γυναίκες προτιμούν το επίπεδο 2, οι άνδρες το επίπεδο 3.
Πώς το σχήμα του σώματος επηρεάζει τη σκληρότητα;
Η ταξινόμηση ανάλογα με το βάρος χρησιμεύει ως πρώτος προσανατολισμός για την επιλογή της σκληρότητας του στρώματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες διαφέρουν μεταξύ των κατασκευαστών. Οι αναλογίες σώματος παίζουν επίσης ρόλο. Εάν είστε λεπτοί και ψηλοί, χρειάζεστε χαμηλότερο βαθμό σκληρότητας. Το βάρος κατανέμεται πιο ομοιόμορφα στην επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι βυθίζεστε λιγότερο βαθιά. Το αντίθετο ισχύει για τους κοντούς, σωματώδεις ανθρώπους. Εδώ το προτεινόμενο στρώμα είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ μαλακό. Οι μυώδεις, σπορ τύποι βρίσκουν τα σκληρότερα τακάκια πιο άνετα.
Πώς σχετίζεται η θέση ύπνου με τη σφριγηλότητα του στρώματος;
Στην καλύτερη περίπτωση, οι πλευρικοί στρωτήρες βυθίζονται βαθιά στο στρώμα με τους ώμους και τους γοφούς τους. Αυτό υποστηρίζει την εργονομική τοποθέτηση της σπονδυλικής στήλης. Η βέλτιστη θέση ύπνου είναι ξαπλωμένη ανάσκελα. Είναι σημαντικό το πάνω μέρος να είναι αρκετά σκληρό ώστε η οσφυϊκή περιοχή να μην βυθίζεται πολύ. Οι στρωτήρες στομάχου έχουν μαξιλαράκια που είναι λίγο πιο σφιχτά. Επιτρέπουν μια ισορροπημένη τοποθέτηση σώματος και κεφαλιού.
Συμπέρασμα: Ο βαθμός σκληρότητας δεν εξαρτάται μόνο από το βάρος
Ο βαθμός σφριγηλότητας ενός στρώματος είναι καθοριστικός όταν πρόκειται για υγιή, ξεκούραστο ύπνο. Ένα ακατάλληλο τρέιλερ οδηγεί σε σωματικά παράπονα. Εμφανίζονται πονοκέφαλοι, ένταση στον αυχένα και τους ώμους ή πόνος στην πλάτη. Μερικοί χρήστες παραπονιούνται για ανεξήγητη εξάντληση παρά το γεγονός ότι κοιμούνται αρκετά. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό οφείλεται σε λάθος βαθμό σκληρότητας. Αυτό το καθορίζετε με βάση τη διάπλαση και το σωματικό σας βάρος. Ο βαθμός σκληρότητας 2 είναι ευρέως διαδεδομένος στη Γερμανία για γυναίκες που ζυγίζουν 60 έως 80 κιλά. Οι βαρείς άνδρες που ζυγίζουν 80 έως 110 κιλά βασίζονται στο στρώμα με επίπεδο σκληρότητας 3. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η θέση ύπνου και οι αναλογίες του σώματος.