Καφές λούπινου – βιώσιμο υποκατάστατο καφέ;

By | May 19, 2023

Ο καφές λούπινου έχει κερδίσει πρόσφατα δημοτικότητα ως τοπικό, βιώσιμο υποκατάστατο του εισαγόμενου καφέ κόκκων, καθώς ο συμβατικός καφές δέχεται συνεχή κριτική λόγω της υψηλής κατανάλωσης νερού και των συχνά κακών συνθηκών καλλιέργειας. Μπορεί όμως ο καφές λούπινου να συμβαδίσει με τον κλασικό όσον αφορά τη γεύση, την προετοιμασία και τη διεγερτική λειτουργία;

Τι είναι τα λούπινα;

Το λούπινο – γνωστό και ως φασόλι λύκου ή λούπινο – είναι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες όσπριο που μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Είναι σχετικά απαίτηση να αναπτυχθεί και έχει χλοώδη ή φασολάδα. Ωστόσο, η γεύση μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί και να αλλάξει στο τελικό προϊόν ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες έως και 40 τοις εκατό, τα γλυκά λούπινα είναι κατάλληλα ως πηγή φυτικής πρωτεΐνης και είναι ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο με τη μορφή γιαουρτιού, παγωτού, αλευριού ή σκόνης πρωτεΐνης. Πώς λειτουργούν όμως οι σπόροι λούπινου σε καβουρδισμένη μορφή ως καφέ;

Είναι ο καφές λούπινο κατάλληλος ως υποκατάστατο του καφέ;

Τι κάνει ένα καλό υποκατάστατο καφέ; Οι γεύσεις είναι φυσικά διαφορετικές, αλλά ένα καλό υποκατάστατο καφέ θα πρέπει να μοιάζει με τον αρχικό με μια γεμάτη, ελαφρώς πικρή γεύση με διακριτική οξύτητα. Όσον αφορά τη γεύση, ο καφές λούπινου κυμαίνεται κάπου μεταξύ του καφέ βύνης και των συμβατικών κόκκων καφέ. Πλησιάζει αρκετά το πρωτότυπο, αλλά έχει λουλουδάτη νότα και έχει πολύ χαμηλή οξύτητα.

Η παρασκευή του καφέ λούπινου μοιάζει με τη συμβατική. Μπορείτε να το παρασκευάσετε στη μηχανή φίλτρου, να το μαγειρέψετε στην κατσαρόλα εσπρέσο ή να το ετοιμάσετε στη γαλλική πρέσα. Αυτό δημιουργεί προσμονή και τη συνηθισμένη αίσθηση καφέ. Έτσι, εάν η απόλαυση του καφέ αφορά κυρίως ένα ζεστό ποτό με πικρή γεύση βύνης, ο καφές λούπινου είναι η σωστή επιλογή.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του καφέ λούπινου;

Η μεγαλύτερη διαφορά με τον καφέ κόκκων είναι ότι ο καφές λούπινου δεν περιέχει καφεΐνη. Για τα άτομα που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης, είναι επομένως ένα κατάλληλο υποκατάστατο. Ωστόσο, ο καφές λούπινου δεν είναι κατάλληλος για παραλαβή. Το πολύ πολύ το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου, που εμφανίζεται και με τον κανονικό καφέ μόλις τον πιείτε, μπορεί να σας κάνει λίγο πιο ξύπνιους. Παρόμοια με άλλα όσπρια (φιστίκια, σόγια), οι πρωτεΐνες του λούπινου είναι επίσης πιθανό αλλεργιογόνο. πάσχοντες από αλλεργίεςΤα άτομα που αντιδρούν στα φιστίκια και τη σόγια θα πρέπει επομένως να ενεργούν με προσοχή και να παρακολουθούν στενά την αντίδρασή τους στα προϊόντα λούπινου.

Υπόδειξη: Αν σας Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης Αντικαταστήστε τον καφέ σας λίγο-λίγο με καφέ λούπινου, ειδικά μετά το μεσημεριανό γεύμα. Έτσι, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε συνεχίζοντας να πίνετε τον κανονικό σας καφέ το πρωί και αλλάζοντας τον καφέ λούπινο το απόγευμα. Η ποιότητα του ύπνου σας θα βελτιωθεί αισθητά λόγω της έλλειψης καφεΐνης.

Ένα άλλο μειονέκτημα του καφέ λούπινου είναι ότι δεν είναι ακόμα στο εμπόριο. Αν και μπορείτε ήδη να βρείτε προϊόντα λούπινου στις περισσότερες βιολογικές αγορές και φαρμακεία, οι καφέδες με λούπινο εξακολουθούν να είναι σπάνιοι στα κανονικά σούπερ μάρκετ και εκπτωτικά καταστήματα. Όσον αφορά την τιμή, ωστόσο, η εναλλακτική του καφέ είναι επίσης μέσα βιολογική ποιότητα εξαιρετικά προσιτό. Δοκίμασέ το! Διαδικτυακά, για παράδειγμα, 500 γραμμάρια ενός δημοφιλούς καφέ λούπινου είναι διαθέσιμα από περίπου 9 ευρώ ή το Amazon’s Choice με 500 γραμμάρια για περίπου 5 ευρώ.

Πηγές: pubmed.gov, ugb.de, ndr.de, br.de, utopia.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *