Κατάθλιψη στους άνδρες: 3 άτυπα σημάδια

By | April 18, 2023

Περίπου το 20 τοις εκατό των ανθρώπων στη Γερμανία επηρεάζονται από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αν και οι γυναίκες διατρέχουν στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτοκτονία ως αποτέλεσμα της πάθησης. Ένας πιθανός λόγος: Οι άνδρες διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη το ήμισυ συχνότερα από τις γυναίκες. Η διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου μέσω ψυχοθεραπείας και, αν χρειαστεί, φαρμακευτικής αγωγής.

Όταν ένας άντρας αρρωσταίνει από κατάθλιψη, δεν είναι απαραίτητα εύκολο για τον ίδιο και τους γύρω του να το αναγνωρίσουν. Επειδή η ασθένεια δεν εκδηλώνεται πάντα μέσω τυπικών συμπτωμάτων όπως η έλλειψη ορμής, η καταθλιπτική διάθεση, οι διαταραχές του ύπνου ή η απώλεια όρεξης. Στους άνδρες, τα τυπικά παράπονα μπορούν να υπερισχύουν από λιγότερο τυπικά. Εξηγούμε ποια σημάδια μπορούν να εμφανιστούν.

Επίσης συναρπαστικό: Η μελέτη φωτίζει – ο αθλητισμός προλαμβάνει πραγματικά την κατάθλιψη; >>

Κατάθλιψη στους άνδρες: 3 άτυπα σημάδια

1. Υπερβολική ευερεθιστότητα

Υπάρχουν πάντα στιγμές στη ζωή που είμαστε δυσαρεστημένοι με τον εαυτό μας και τους άλλους και θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο ταβάνι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αλλά αυτή η κατάσταση πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Εάν αυτή η κατάσταση λάβει ακραίες διαστάσεις και εκφράζεται επίσης, για παράδειγμα, με κρίσεις θυμού, επιθετικότητα ή ακόμα και προθυμία για χρήση βίας, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια υπό ορισμένες συνθήκες. Η υπερβολική ευερεθιστότητα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

2. Εθιστική Συμπεριφορά

Η εθιστική συμπεριφορά μπορεί επίσης να υποδηλώνει κατάθλιψη, καθώς οι άνδρες συχνά πηγαίνουν στο γιατρό μόνο όταν έχουν σωματικά παράπονα και προσπαθούν να μετριάσουν τα αρνητικά συναισθήματα, για παράδειγμα με τοξίνες όπως το αλκοόλ. Ο καθηγητής Maier, Διευθυντής της Κλινικής και Πολυκλινικής για την Ψυχιατρική και την Ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, εξηγεί στο neurologen-und-psychiatriter-im-netz.org: «Σε πολλές περιπτώσεις, οι καταθλιπτικοί άνδρες αντιδρούν στην ασθένεια με αυξημένο τσιγάρο και αλκοόλ κατανάλωση ή γενικά επικίνδυνη κατανάλωση Συμπεριφερθείτε.” Ωστόσο, η εθιστική συμπεριφορά δεν πρέπει απαραίτητα να εκφράζεται μέσω μεθυστικών, το υπερβολικό άθλημα μπορεί επίσης να είναι εθισμός.

3. Σεξουαλικές διαταραχές

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων ή ορισμένων σωματικών ασθενειών, η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες σεξουαλικών διαταραχών, όπως προβλήματα στύσης. Η απώλεια της λίμπιντο εμφανίζεται ακόμη και στο 80 με 90 τοις εκατό των περιπτώσεων κατάθλιψης. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονα προβλήματα, ζητήστε ιατρική συμβουλή.