Καρέκλα με μολύβι: Αυτές είναι οι αιτίες

By | May 16, 2023

Δεδομένου ότι τα εκκρίματά μας λένε πολλά για την κατάσταση της υγείας μας, αξίζει να ρίχνουμε κατά καιρούς μια ματιά στη λεκάνη της τουαλέτας. Οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο χρώμα, τη συχνότητα και τη συνοχή των κοπράνων μας είναι φυσιολογικές και μπορεί να προκληθούν από δίαιτα ή λοιμώξεις, για παράδειγμα. Ωστόσο, εάν το σχήμα της καρέκλας αλλάξει μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά – η λεγόμενη καρέκλα με μολύβι μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρών ασθενειών.

Επίσης ενδιαφέρον: Αίμα στα κόπρανα – αυτές είναι οι αιτίες >>

Πώς είναι τα υγιή κόπρανα;

Τα υγιή κόπρανα έχουν συνήθως ανοιχτό έως σκούρο καφέ χρώμα και δεν είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ σφιχτά. Επιπλέον, θα πρέπει να αποβάλλεται με τη μορφή λουκάνικου και, επιπλέον, εύκολα. Τα απορρίμματά μας δεν μυρίζουν ποτέ καλά, αλλά δεν πρέπει να μυρίζουν πολύ έντονα ή αιχμηρά.

Τι είναι η καρέκλα με μολύβι;

Επειδή τα κόπρανα μας εξαρτώνται από τη διατροφή και την ενυδάτωσή μας, μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Στην ιδανική περίπτωση, τα κανονικά, υγιή κόπρανα πρέπει να έχουν απαλή υφή και να σχηματίζονται καθαρά. Το σκαμνί με μολύβι είναι μια παθολογική παραμόρφωση των κοπράνων – αφού το σκαμνί είναι πολύ λεπτό, μοιάζει με μολύβι. Η αιτία είναι συχνά μια στένωση του κάτω παχέος εντέρου.

Καρέκλα με μολύβι: Αυτές είναι οι αιτίες

Εάν τα κόπρανα περνούν πολύ αραιά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας στην αρχή. Στην περίπτωση αυτή, η αιτία μπορεί να είναι α δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες είναι. Ωστόσο, εάν τα κόπρανα συνεχίσουν να παραμορφώνονται, αυτό υποδηλώνει στένωση, δηλαδή στένωση στην περιοχή του ορθού. Αυτό μπορεί να προκληθεί από χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου όπως η νόσος του Crohn, άλλες ασθένειες του εντέρου όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ένας όγκος στην περιοχή του εντέρου. Η χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός, απώλεια όρεξης, πυρετός, ναυτία και έμετος.

Εκτός από αυτό, μπορεί να υπάρχουν και άλλες τέτοιες αιτίες λήψη ορισμένων φαρμάκων, πολύποδες του παχέος εντέρουχρόνιος δυσκοιλιότητα, ενδομητρίωση, εγκυμοσύνη, η τροφική δυσανεξία κοιλιοκάκη ή στρες κολλημένος πίσω από τις παραμορφώσεις της καρέκλας. Τα λεγόμενα κόπρανα μολυβιού μπορεί επίσης να εμφανιστούν μετά από επεμβάσεις στην περιοχή του ορθού.

Επίσης ενδιαφέρον: Ελκώδης κολίτιδα – Συμπτώματα και θεραπεία >>

Σκαμνί μολυβιού ως σημάδι καρκίνου

Εάν τα κόπρανα του μολυβιού επιμένουν ή εμφανίζονται πιο συχνά, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η αιτία είναι μια ασθένεια όγκου, συνήθως καρκίνος του πρωκτού ή του ορθού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν πρόσθετα συμπτώματα όπως π.χ

  • αίμα ή βλέννα στα κόπρανα
  • Πυρετός
  • πόνος στο στομάχι
  • επίμονη κόπωση
  • πτώση στην απόδοση
  • απώλεια βάρους ή
  • νυχτερινές εφιδρώσεις

να συμμετέχω.

Βίντεο: Πρέπει να γνωρίζετε αυτές τις 7 συμβουλές για υγιή πέψη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *