Κήλη δίσκου – συμπτώματα και θεραπεία

By | May 25, 2023

Πώς αναγνωρίζετε μια κήλη δίσκου;

Εάν δεν γνωρίζετε τα συμπτώματα, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε τον πόνο μιας κήλης δίσκου από τον «συμβατικό» πόνο στην πλάτη. Γιατί μια δισκοκήλη δεν χρειάζεται πάντα να έρχεται ξαφνικά. Μερικές φορές εκτείνεται σε χρόνια. Κατά κανόνα, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση εάν υποφέρετε από μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι σας. Αυτό είναι συχνά σημάδι κήλης δίσκου, καθώς ο εκτοξευόμενος πυρήνας πιέζει και τσιμπάει το νεύρο ή τη νευρική ρίζα. Τα μουδιασμένα ή μυρμηγκιάζοντα χέρια είναι σημάδι κήλης δίσκου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, το μυρμήγκιασμα ή τα μουδιασμένα πόδια υποδηλώνουν κήλη δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Παρεμπιπτόντως, το τελευταίο είναι η πιο κοινή περιοχή παραπόνων για δίσκους. Το 90 τοις εκατό όλων των περιστατικών συμβαίνουν στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Μόνο το δέκα τοις εκατό πέφτει στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Οι δισκοκήλες στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ο οδηγός μας για τον πόνο στην πλάτη παραθέτει άλλες αιτίες.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε μια κήλη δίσκου;

Εάν εξακολουθείτε να έχετε υγιή σπονδυλική στήλη, μπορείτε να υποστηρίξετε τους μεσοσπονδύλιους δίσκους με σχεδόν οποιοδήποτε άθλημα που προπονεί την περιοχή της πλάτης. Η άρση βαρών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Αλλά να είστε προσεκτικοί: Εκπαιδεύεστε μόνο με εκπαιδευμένο θεραπευτή. Η λανθασμένη στάση ή κίνηση κατά την άσκηση μπορεί να προκαλέσει κήλη δίσκου. Τα λεγόμενα φιλικά προς την πλάτη αθλήματα όπως το κολύμπι, το τζόκινγκ, η ποδηλασία ή η ιππασία είναι πιο κατάλληλα. Το πολύ κάθισμα ή ξαπλώστε επίσης βλάπτει τη σπονδυλική στήλη. Εάν εργάζεστε σε γραφείο, πάρτε μια εργονομική καρέκλα ή εργάζεστε πιο συχνά όρθια. Φροντίστε να μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα όπως τελάρα, τσάντες ή πακέτα από την πλάτη σας, αλλά από τα γόνατά σας. Μπορεί να μην φαίνεται σπορ, αλλά είναι εξαιρετικά εύκολο στην πλάτη σου. Μπορείτε να μάθετε πώς μπορείτε να δυναμώσετε εύκολα την πλάτη σας στον οδηγό μας.

Μετά την κήλη δίσκου: τι να κάνετε;

Τα καλά νέα είναι: το 90 τοις εκατό όλων των κήλων δίσκων μπορεί να επισκευαστεί χωρίς χειρουργική θεραπεία. Στην αρχή, αυτό λειτουργεί κυρίως με αναλγητικά φάρμακα και φυσιοθεραπεία. Μετά από αυτό, η ζέστη και η άσκηση εξασφαλίζουν περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης. Το σωστό κρεβάτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση. Τα κλιμακωτά και κουτιά ελατήρια είναι κατάλληλα, καθώς και οι δύο τύποι υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Ωστόσο, τα αθλήματα θα πρέπει στη συνέχεια να περιοριστούν στην κολύμβηση, τη γυμναστική ή το σκανδιναβικό περπάτημα. Η επέμβαση είναι απαραίτητη μόνο εάν η φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο δεν προσφέρει καμία ανακούφιση, εμφανιστούν σημάδια παράλυσης ή η δισκοκήλη προκαλεί εξαιρετικά έντονο πόνο. Παρεμπιπτόντως: Η κήλη δίσκου μοιάζει με στένωση του σπονδυλικού σωλήνα από πολλές απόψεις, επίσης επειδή τα αίτια είναι παρόμοια. Ωστόσο, πρόκειται για δύο διαφορετικές ασθένειες. Η σπονδυλική στένωση είναι μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Ακόμα κι αν τα αίτια είναι συχνά τα ίδια, οι θεραπείες διαφέρουν σημαντικά. Ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες για τις πλάτες; Διαβάστε τα 20 νέα μας πίσω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *