Θυλακίτιδα: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

By | May 12, 2023

Τι είναι η θυλακίτιδα;

Υπάρχουν περίπου 100 θύλακες στο σώμα μας που είναι γεμάτες με υγρό και βρίσκονται κυρίως κοντά στις αρθρώσεις. Αυτά χρησιμεύουν ως ένα είδος ρυθμιστή σε μέρη του σώματος που εκτίθενται σε μεγάλη τριβή ή πίεση. Εάν ένας θώρακας φλεγμονή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο πόνο και να περιορίσει την κινητικότητα.

Η φλεγμονή της θυλακίτιδας (θυλακίτιδα) προκαλεί προβλήματα στις ακόλουθες αρθρώσεις:

  • άρθρωση ώμου
  • άρθρωση του αγκώνα
  • άρθρωση ισχίου
  • άρθρωση γόνατος
  • ΚΑΡΠΟΣ του ΧΕΡΙΟΥ
  • αστράγαλος

Κατ’ αρχήν, ωστόσο, κάθε θύλακας μπορεί να φλεγμονή, ακόμη και αυτοί που δεν βρίσκονται κοντά στην άρθρωση.

Συμπτώματα θυλακίτιδας

Μια θυλακίτιδα μπορεί να αναγνωριστεί από ορισμένα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κατακράτηση υγρών και πρησμένο θώρακα. Οι γιατροί μιλούν τότε για συλλογή.
  • Ο πόνος εμφανίζεται όταν ασκείται πίεση ή πίεση στην πληγείσα περιοχή.
  • Επιπλέον, ο θύλακας που έχει φλεγμονή μπορεί να είναι ζεστός ή κόκκινος.
  • Άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση και γενικό αίσθημα ασθένειας μπορεί επίσης να εμφανιστούν και είναι σημάδι βακτηριακή θυλακίτιδα.

Επίσης συναρπαστικό: οστεοαρθρίτιδα – 3 συμπτώματα φθοράς των αρθρώσεων >>

Αιτίες θυλακίτιδας

Η θυλακίτιδα εμφανίζεται κυρίως λόγω υπερβολικής χρήσης, για παράδειγμα όταν εφαρμόζεται υπερβολική πίεση ή υπερβολική τριβή στον θυλάκο. Μεταξύ άλλων, η πολύωρη εργασία στον υπολογιστή ή η συχνή γονατιστή, όπως η κηπουρική ή η τοποθέτηση πλακιδίων μπορεί να επιβαρύνει πολύ τον πρύσσα. Τα εντατικά αθλήματα όπως το τένις ή το βόλεϊ θεωρούνται επίσης παράγοντες κινδύνου για φλεγμονή των θυλάκων. Άλλοι πιθανοί λόγοι είναι η φθορά που σχετίζεται με την ηλικία ή υποκείμενες ασθένειες όπως οι ρευματισμοί ή η ουρική αρθρίτιδα.

Εάν η φλεγμονή προκαλείται από βακτήρια, πρόκειται για βακτηριακή θυλακίτιδα. Αυτό προκαλείται από τραυματισμό, για παράδειγμα. Εάν τα βακτήρια εισχωρήσουν σε μια ανοιχτή πληγή, μπορεί να προκληθεί βακτηριακή θυλακίτιδα με αυτόν τον τρόπο.

Επίσης ενδιαφέρον: Περιοστική φλεγμονή – συμπτώματα και αιτίες >>

Θεραπεία της θυλακίτιδας

Η οξεία θυλακίτιδα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί καλά. Ωστόσο, εάν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να γίνει χρόνια και, στη χειρότερη περίπτωση, να οδηγήσει σε δυσκαμψία των αρθρώσεων. Η θυλακίτιδα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τον λεγόμενο κανόνα PICK, που σημαίνει Πέξω, μιείναι, ντοσυμπίεση και Hφοράω. Το σχετικό μέρος του σώματος είναι ακινητοποιημένο και επίδεσμο. Για την ψύξη χρησιμοποιούνται τζελ ψύξης ή παγοκύστη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια παρακέντηση μπορεί να είναι μια επιλογή για την αποστράγγιση της περίσσειας υγρών και την επιτάχυνση της επούλωσης. Η οξεία θυλακίτιδα συνήθως θεραπεύεται σε δύο έως έξι εβδομάδες.

Για να ανακουφίσετε τον πόνο, μπορείτε επίσης να πάρετε παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη. Τα αντιβιοτικά συνήθως συνταγογραφούνται για τη βακτηριακή θυλακίτιδα.

Στο βίντεο: Ο ειδικός εξηγεί γιατί ραγίζουν οι αρθρώσεις και πότε αυτό γίνεται ανησυχητικό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *