Θα έρθει το κύμα της γρίπης το φθινόπωρο; προειδοποιούν οι ειδικοί

By | May 3, 2023

Περιμένουμε ισχυρό κύμα γρίπης;

Υπάρχει έξαρση γρίπης το φθινόπωρο; Τα τελευταία λιγότεροι άνθρωποι προσβλήθηκαν από γρίπη λόγω της απόστασης και των κανόνων υγιεινής. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει δημιουργήσει καμία ανοσολογική προστασία έναντι της γρίπης. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, η φετινή επιδημία γρίπης θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρή από ό,τι συνήθως αυτό το χειμώνα. «Φέτος, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν μολύνθηκε από γρίπη και απέκτησε ανοσία», δήλωσε ο Άντι Πέκος, καθηγητής μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Αυξάνεται λοιπόν η ευαισθησία του πληθυσμού στη γρίπη. Στη Γερμανία, επίσης, υπήρχαν σχετικά λίγα κρούσματα γρίπης. Μια εβδομαδιαία έκθεση για τη γρίπη από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) αναφέρει: «Τη σεζόν 2020/21, ούτε η Γερμανία ούτε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ένα μετρήσιμο κύμα γρίπης σε επίπεδο πληθυσμού». Εάν υπάρχει κίνδυνος κύματος γρίπης αυτό το φθινόπωρο, το Ινστιτούτο Robert Koch μπορεί, κατόπιν αιτήματος του Εκδοτικό Δίκτυο Γερμανία δεν δίνουν: «Αλλά πότε και σε ποιο βαθμό θα ξεκινήσει ξανά η παγκόσμια κυκλοφορία των ιών της γρίπης και ποιος ιός ή ποιοι υπότυποι θα εξαπλωθούν στη συνέχεια, δεν είναι γνωστό».

Κύμα γρίπης: οι κανόνες απόστασης και υγιεινής προστατεύουν από τη μόλυνση

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να το αντιμετωπίσει, ειδικά οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με προηγούμενες ασθένειες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας ή η χρήση μάσκας, μπορεί επίσης να περιορίσει την εξάπλωση. Τον Φεβρουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη σύνθεση του εμβολίου κατά της γρίπης που συνιστά για την περίοδο 2021/22. Η βάση για το εμβόλιο είναι τα παθογόνα από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπήρξε κύμα γρίπης πέρυσι και μόνο μερικά δείγματα στελεχών γρίπης μπόρεσαν να εξεταστούν, οι γιατροί φοβούνται ότι το εμβόλιο θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει σχεδιαστικές αδυναμίες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το εμβόλιο παρέχει μόνο περιορισμένη προστασία από τους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν – που σημαίνει ότι το αναμνηστικό αποτέλεσμα θα χαθεί.