Ακριβώς την ώρα για την κρύα εποχή, η εποχή της γρίπης ξεκινά ξανά. Εκτός από επαρκή ξεκούραση και χαλάρωση, η σωστή διατροφή εξασφαλίζει και ταχύτερη ανάρρωση.
Αποφύγετε τις τροφές που είναι δυσπεπτές και πλούσιες σε λιπαρά για να μην υπερφορτώνετε τον πάσχοντα οργανισμό. Η ζάχαρη, τα προϊόντα σιταριού και το κρέας θα πρέπει επίσης να εξαλειφθούν από τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς αυτά τα τρόφιμα προάγουν τη φλεγμονή. Αντίθετα, καταναλώστε αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τρώτε αντιφλεγμονώδεις και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προστατεύουν από παθογόνα.
Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της γρίπης
- Τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, καρύδια ή σολομό είναι αντιφλεγμονώδη και έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
- Κόκκινα και μπλε μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύουν τα κύτταρα μας.
- Τζίντζερ έχει αποχρεμπτική και αντιική δράση. Η σύνθεση του κονδύλου είναι παρόμοια με αυτή του φαρμάκου ασπιρίνη.
- μπαχαρικά όπως κουρκουμά ή τσίλι είναι αντιφλεγμονώδη και ως εκ τούτου πραγματικά ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
- Το μέλι όχι μόνο έχει νόστιμη γεύση στο τσάι, αλλά είναι επίσης γνωστό για την αντιβακτηριδιακή του δράση και ως εκ τούτου είναι ένας πραγματικός δολοφόνος των ιών.
- μπρόκολο και πιπεριές έχουν ιδιαίτερα υψηλή αναλογία βιταμίνης C. Μία πιπεριά από μόνη της καλύπτει όλες τις ημερήσιες ανάγκες.
- Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως λάχανο ή σπανάκι περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα και έχει αντιβακτηριδιακή δράση.
- Προβιοτικά τρόφιμα όπως Γιαούρτι, κεφίρ ή ξινολάχανο κάνουν καλό στην εντερική μας χλωρίδα και μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.
Επίσης καλό κατά της γρίπης: κοτόσουπα
Δεν είναι αδικαιολόγητο ότι η γνωστή κοτόσουπα θεωρείται δοκιμασμένη τροφή για τη γρίπη. Η κοτόσουπα δρα μειώνοντας τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης. Η νόστιμη σούπα σας παρέχει επίσης υγρά και βιταμίνες, ψευδάργυρο και σίδηρο. Επιπλέον, το ζεστό φαγητό προάγει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που ωφελεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας. Αυτά φτάνουν στους ιούς πιο γρήγορα – η βλέννα διαλύεται και ο ρινικός βλεννογόνος διογκώνεται. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες σπιτικές θεραπείες για τη γρίπη εδώ >>
Πίνετε πολύ όταν έχετε γρίπη
Θα πρέπει επίσης να ακολουθήσετε τις γνωστές συμβουλές και να πίνετε αρκετά εάν έχετε γρίπη. Λόγω του πυρετού, το σώμα σας χρησιμοποιεί περισσότερα υγρά από ό,τι συνήθως. Το να πίνετε πολύ κάνει επίσης τη βλέννα στη μύτη και το λαιμό σας πιο υγρή και τα μικρόβια μπορούν να στραγγίσουν πιο εύκολα. Κατά κανόνα, εάν η θερμοκρασία ανέβει κατά ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τους 37 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει να πίνετε περίπου μισό λίτρο υγρών την ημέρα επιπλέον της κανονικής ποσότητας του ενάμισι έως δύο λίτρων. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αφέψημα και ζωμούς νερού, χαμομηλιού ή σαμπούκου. Αποφύγετε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές ή τα αναψυκτικά.
Αξίζει επίσης να διαβάσετε: Αυτές οι 13 βιταμίνες μας δίνουν δύναμη