Η πιο υγιεινή σαλάτα – αυτές είναι οι 5 καλύτερες ποικιλίες

By | May 5, 2023

Η πιο υγιεινή σαλάτα: Αυτές είναι οι 5 καλύτερες ποικιλίες

1. Ρόκα

Είτε ως σαλάτα, είτε σε πίτσα είτε με ζυμαρικά – η ρόκα είναι μια δημοφιλής λιχουδιά. Αλλά όχι μόνο αυτό, το δημοφιλές μαρούλι είναι επίσης μια πραγματική υπερτροφή που περιέχει μόνο περίπου 24 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αλλά σας παρέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Τα αιθέρια έλαια μουστάρδας, που ευθύνονται για την πικάντικη γεύση της ρόκας, έχουν επίσης ιδιαίτερα ευεργετική δράση για την υγεία, επειδή λέγεται ότι έχουν αντιβακτηριδιακή και αντικαρκινική δράση. Επιπλέον, η ρόκα είναι πλούσια σε πικρές ουσίες, οι οποίες έχουν θετική επίδραση στην πέψη μας.

2. Σπανάκι

Αν και συχνά τρώγεται μαγειρεμένο, το σπανάκι από φύλλα έχει υπέροχη γεύση και ωμό σε σαλάτα. Εκτός από αυτό, η υπερτροφή περιέχει αμέτρητα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και βιταμίνες Β, μαγνήσιο, κάλιο, βήτα καροτίνη και ασβέστιο. Και γνωρίζουμε από τον Popeye ότι το σπανάκι σε κάνει δυνατό – το σπανάκι στην πραγματικότητα περιέχει την ουσία εκδυστερόνη, η οποία σε μεγάλες ποσότητες λέγεται ότι διεγείρει την ανάπτυξη των μυών και αυξάνει τη σωματική απόδοση. Το σπανάκι είναι επίσης υπέροχο για την απώλεια βάρους, καθώς αποτελείται από πάνω από 90 τοις εκατό νερό και περιέχει μόνο περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Οι δευτερεύουσες φυτικές ουσίες που περιέχονται προάγουν επίσης την υγεία – για παράδειγμα, η φυτική χρωστική κερσετίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Επίσης ενδιαφέρον: 3 πράγματα συμβαίνουν όταν τρώτε σπανάκι καθημερινά >>

3. ράντικο

Λόγω της ελαφρώς έως έντονα πικρής γεύσης του, το ραντίτσιο δεν είναι απαραίτητα ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μαρουλιού – αλλά κακώς υποτιμάται. Επειδή οι πικρές ουσίες που περιέχει, ειδικά το intybin, έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία: το intybin διεγείρει την παραγωγή πεπτικών υγρών στο στομάχι, το συκώτι και τη χολή και έτσι συμβάλλει στην υγιή πέψη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, η διαλυτή διαιτητική ίνα ινουλίνη που περιέχεται στο ραντίτσιο έχει επίσης θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης μας. Εκτός από αυτό, η τοπική υπερτροφή είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες με μόνο 14 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και σας παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη Α.

Επίσης ενδιαφέρον: 5 λόγοι για να τρώτε περισσότερες πικρές ουσίες >>

4. Αρνίσιο μαρούλι

Στις τάξεις των πιο υγιεινών φυλλοσαλάτων δεν πρέπει να λείπει το αρνίσιο μαρούλι, γιατί είναι και μια πραγματική υπερτροφή. Με περίπου 15 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, είναι μια τροφή πολύ χαμηλών θερμίδων που σας παρέχει επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη C. Η σημαντική βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μεταξύ άλλων ως αντιοξειδωτικό. Τα αιθέρια έλαια βαλεριάνας που περιέχονται στο αρνίσιο μαρούλι ηρεμούν επίσης τα νεύρα μας και το μαγνήσιο υποστηρίζει επίσης το νευρικό μας σύστημα.

5. Μαρούλι

Το μαρούλι με φύλλα είναι ένας τύπος μαρουλιού με πολύ λίγες θερμίδες – περιέχει μόνο περίπου 13 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και ως εκ τούτου είναι μια δημοφιλής τροφή για όποιον θέλει να χάσει βάρος. Αλλά η δημοφιλής σαλάτα συνιστάται και σε όλους τους άλλους: σας παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες C και K, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Εκτός από αυτό, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας και οι διαιτητικές ίνες διεγείρουν την πέψη μας και μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μας.