Η κλειτορίδα φαγούρα κατά την εμμηνόπαυση – γιατί συμβαίνει αυτό;

By | April 29, 2023

Κνησμός της κλειτορίδας κατά την εμμηνόπαυση

Αρκετές γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται φαγούρα στην οικεία περιοχή, ακριβώς γύρω από την κλειτορίδα κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό αναλύει συμπτώματα όπως

  • ένα κάψιμο,
  • αίσθημα ξηρότητας στον αιδοίο,
  • πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ
  • ή αισθητή αίσθηση πίεσης.

Εάν η ξηρότητα είναι ιδιαίτερα έντονη, μπορεί να εμφανιστεί ελαφρά αιμορραγία ή μικρά ρήγματα στο δέρμα του κόλπου. Γιατί όμως οι μεσήλικες γυναίκες νιώθουν αυτή την άβολη φαγούρα; Οι ορμόνες ευθύνονται για αυτό – πιο συγκεκριμένα, η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση.

Πώς εκδηλώνεται η έλλειψη οιστρογόνων στον κόλπο;

Το ευαίσθητο δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων γίνεται πιο λεπτό λόγω της έλλειψης οιστρογόνων και χάνει υγρασία και ελαστικότητα. Επιπλέον, με την αύξηση της ηλικίας, ο κόλπος τροφοδοτείται λιγότερο καλά με αίμα, γεγονός που προάγει επίσης έναν ξηρό κόλπο. Επιπλέον, παράγει λιγότερη έκκριση, η οποία στεγνώνει τη βλεννογόνο μεμβράνη.

Τι βοηθάει κατά του κνησμού στην οικεία περιοχή;

Τα ενυδατικά τζελ και οι κρέμες χωρίς ορμόνες παρέχουν υγρασία και είναι μια καλή πρώτη επιλογή για την ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα τζελ ή κρέμες πολλές φορές την ημέρα. Μπορούν επίσης να εφαρμοστούν πριν από τη σεξουαλική επαφή για να καταστεί δυνατή η διείσδυση χωρίς πόνο.

Επιπλέον, προσπαθήστε να αποφύγετε παράγοντες που ερεθίζουν περαιτέρω την πληγείσα οικεία περιοχή σας. Είναι καλύτερο να φοράτε μαλακά εσώρουχα που αναπνέουν. Τα συνθετικά σλιπ που είναι πολύ στενά μπορεί να συστέλλονται και να προκαλέσουν συσσώρευση θερμότητας. Εάν εξακολουθείτε να έχετε περίοδο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε επιθέματα, κύπελλα περιόδου ή εσώρουχα περιόδου αντί για ταμπόν. Τα ταμπόν απορροφούν όχι μόνο αίμα, αλλά και κολπικό υγρό.

Εμμηνόπαυση: Άλλοι λόγοι για κνησμό και κάψιμο στην οικεία περιοχή

Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να εξηγήσει την ξηρότητα των γεννητικών οργάνων και την φαγούρα στην κλειτορίδα, αλλά μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη και άλλες αιτίες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να διευκρινίσετε τα συμπτώματά σας από γιατρό.

  • Σοβαρές ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης μπορεί να παίζουν ρόλο.
  • Δεν πρέπει επίσης να αποκλειστούν ασθένειες όπως η μυκητίαση. Καθώς και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως λοίμωξη από τριχομονίαση, γονόρροια ή χλαμύδια.
  • Σπάνια, μια κλειτορίδα που καίγεται μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του αιδοίου, δηλαδή όγκου στον αιδοίο. Εκτός από τον κνησμό, μπορεί επίσης να εμφανιστούν αιματηρά πτύελα, σκλήρυνση ή κηλίδες.
  • Να θυμάστε ότι η ακατάλληλη προσωπική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει το κολπικό σας περιβάλλον. Επιπλέον, ψυχικά αίτια όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να ευθύνονται για τον κνησμό.

Ο γυναικολόγος σας θα εξετάσει τον κόλπο σας μέσα και έξω. Με τη βοήθεια ενός στυλεού, οι κολπικές εκκρίσεις μπορούν να εξεταστούν για βακτήρια ή μύκητες. Η μέτρηση του pH της κολπικής χλωρίδας σας μπορεί να παρέχει μια ένδειξη ορμονικών αλλαγών. Οι εξετάσεις αίματος και αρτηριακής πίεσης μπορούν να ανιχνεύσουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

Συνεχίστε να διαβάζετε: Η κλειτορίδα πονάει – αυτές είναι οι αιτίες >>

Βοηθούν οι ορμόνες κατά της ξηρότητας του κόλπου;

Οι ορμόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις: Προκειμένου να ανακουφιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συνιστάται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μελέτες στη δεκαετία του 1990 αποκάλυψαν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά εάν οι γυναίκες συνεχίσουν να λαμβάνουν ορμονικά σκευάσματα μετά την εμμηνόπαυση.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι αμφιλεγόμενη

Οι κρέμες, τα υπόθετα και τα τζελ που περιέχουν ορμόνες που είναι εμπλουτισμένα με το φυσικό οιστρογόνο οιστριόλη και εφαρμόζονται τοπικά στην ευαίσθητη περιοχή ενέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο. Η λεγόμενη φυτοθεραπεία, στην οποία λαμβάνετε φυτικές ουσίες που μοιάζουν με οιστρογόνα, όπως ισοφλαβόνες και λιγνάνες, προσφέρει φυτική υποστήριξη. Τέτοια λεγόμενα φυτοοιστρογόνα βρίσκονται κυρίως σε σπόρους, όσπρια και πλιγούρι βρώμης. Σημαντικό: Δεν συνιστάται η αυτοθεραπεία, καθώς τα φυτικά σκευάσματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις. Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για το ποια θεραπευτική επιλογή είναι η καλύτερη για εσάς.

Καλό να γνωρίζετε: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευημερία σας και επομένως να έχει θετική επίδραση στα συμπτώματά σας κατά την εμμηνόπαυση.