Ερυθρά – συμπτώματα, πορεία και προστασία

By | May 18, 2023

Επιπλοκές με τη μορφή λοιμώξεων του μέσου ωτός ή βρογχίτιδας μπορεί να εμφανιστούν σε εφήβους και ενήλικες. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες, και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή του εγκεφάλου ή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς η εμβρυοπάθεια από ερυθρά, κατά την οποία ο ιός μεταδίδεται στο αγέννητο παιδί, μπορεί να εμφανιστεί τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Οι συνέπειες αυτής της εμβρυοπάθειας από την ερυθρά μπορεί να είναι βλάβη στα μάτια, την καρδιά, το εσωτερικό αυτί και σπανιότερα σε άλλα όργανα όπως το ήπαρ, τον εγκέφαλο ή τον σπλήνα.

διάγνωση και θεραπεία

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δημόσιες εγκαταστάσεις όπως νηπιαγωγεία, σχολεία και γραφεία. Τα νεογνά που έχουν προσβληθεί από τον ιό από τη μητέρα τους μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της ερυθράς μήνες αργότερα.

Εάν επηρεάζεστε από τη μόλυνση, αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα, ειδικά με έγκυες γυναίκες. Θα πρέπει επίσης να το χαλαρώσετε και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ξεκούραση στο κρεβάτι. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό και ενημερώστε τον για τα συμπτώματά σας εκ των προτέρων τηλεφωνικά ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να καταπολεμήσει άμεσα την ασθένεια, μόνο τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν. Οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από ερυθρά και που εν τω μεταξύ έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα άτομα καλούνται επίσης να συμβουλευτούν γιατρό.

Πώς να προστατευτείτε από την ερυθρά

Το πιο σημαντικό είναι: εμβολιάστε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας! Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (ΣΤΙΚΟ) συνιστά τον συνδυασμό εμβολιασμού κατά της ερυθράς, της ιλαράς και της παρωτίτιδας (εμβολιασμός MMR).

Τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής: Ο πρώτος εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει μεταξύ 11 και 14 μηνών, ο δεύτερος εμβολιασμός όχι νωρίτερα από τέσσερις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό και το αργότερο προς το τέλος του δεύτερου έτους της ζωής. Ο πρώτος εμβολιασμός MMR μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μέρος της εξέτασης έγκαιρης ανίχνευσης U6. Αυτό μπορεί να γίνει από την ηλικία των 9 μηνών, εάν το νεογέννητο μεταφερθεί σε δημόσιο χώρο όπως βρεφονηπιακός σταθμός πριν από την ηλικία των 11 μηνών.

Σε γενικές γραμμές, πριν από την έναρξη της πρώτης εγκυμοσύνης, οι γυναίκες πρέπει εμβολιάστηκε δύο φορές κατά της ερυθράς (τουλάχιστον ένα μήνα πριν την εγκυμοσύνη) για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το παιδί σας από μόλυνση. Γιατί να είστε προσεκτικοί: ο εμβολιασμός δεν είναι πλέον δυνατός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνιστάται επίσης στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να εμβολιάζονται κατά της ερυθράς, της ιλαράς και της παρωτίτιδας, εφόσον δεν έχουν προσβληθεί ακόμη από κάποια από αυτές τις ασθένειες και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εάν εσείς ή/και τα παιδιά σας δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό – το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *