Εξάνθημα ως ένδειξη ασθένειας

By | May 6, 2023

Οι αλλεργίες ή οι ερεθισμοί του δέρματος από τρόφιμα, υφάσματα ρούχων ή καλλυντικά προϊόντα δεν είναι πάντα αιτία εξανθήματος – είτε εξάνθημα καλείται – υπεύθυνος. Οι ακόλουθες ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα.

Εξάνθημα ως ένδειξη ασθένειας

Ένα εξάνθημα μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών ασθενειών και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας. Δεν πρόκειται απαραίτητα πάντα για ασθένειες που επηρεάζουν άμεσα και αποκλειστικά το δέρμα, αλλά και άλλα όργανα ή περιοχές του σώματος. Οι ακόλουθες ασθένειες μπορούν συχνά να αναγνωριστούν από ένα εξάνθημα.

Τυπικές παιδικές ασθένειες

 • Οστρακιά
  Όπως υποδηλώνει το όνομα αυτής της βακτηριακής λοιμώδους νόσου, ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι ένα κοκκινωπό εξάνθημα που εμφανίζεται συνήθως στις πτυχές του δέρματος μασχάλες, στο στήθος ή στη βουβωνική χώρα. Ένας πονόλαιμος μπορεί επίσης να εμφανιστεί με την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια.
 • ιλαρά
  Λόγω του υψηλού κινδύνου μόλυνσης και της ταχείας εξάπλωσής του, ο εμβολιασμός κατά του ιού της ιλαράς είναι πλέον υποχρεωτικός. Και δικαίως. Γιατί εκτός από το χαρακτηριστικό εξάνθημα με κόκκινες κηλίδες πίσω από τα αυτιά και στο λαιμό η μόλυνση συχνά οδηγεί σε φλεγμονή του μέσου ωτός και των πνευμόνων καθώς και σε φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα) με δυνητικά θανατηφόρα πορεία.
 • ερυθρά
  Αυτή η ιογενής ασθένεια προκαλείται από έναν ιό RNA στην παιδική ηλικία και προκαλεί ένα κοκκινωπό εξάνθημα που πίσω από τα αυτιά αρχίζει και απλώνεται σε ολόκληρο το σώμα με τη μορφή κόκκινων-καφέ κηλίδων. Ευτυχώς, λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού (έως και 97 τοις εκατό), η ερυθρά έχει σχεδόν εξαλειφθεί σε μεγάλα μέρη του κόσμου.
 • ανεμοβλογιά
  Αυτή η εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια μπορεί συνήθως να αναγνωριστεί από το τυπικό δερματικό της εξάνθημα, το οποίο συνοδεύεται από κνησμώδη και επώδυνη ερυθρότητα, η οποία εμφανίζεται κυρίως στο δέρμα Πρόσωποεμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής και στο πάνω μέρος του σώματος και από εκεί εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα.
 • Νόσος του στόματος του χεριού ποδός
  Η νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος μεταδίδεται από έναν συγκεκριμένο τύπο ιού και σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει τα μικρά παιδιά. Δεδομένου ότι η ασθένεια είναι πολύ μεταδοτική, τα παιδιά συνήθως μολύνουν τους γονείς τους. Τυπικά, τα μολυσμένα άτομα αναπτύσσουν κόκκινες, κνησμώδεις φουσκάλες στα χέρια και τα πόδια τους. Φουσκάλες και οι λεγόμενες άφθες μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στο στόμα.

Λοιμώδη νοσήματα σε ενήλικες

Οι παιδικές ασθένειες που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν και τους ενήλικες. Ωστόσο, οι ακόλουθες μολυσματικές ασθένειες είναι πιο χαρακτηριστικές της ενηλικίωσης:

 • έρπης
  Ο έρπητας ζωστήρας είναι για τους ενήλικες ό,τι η ανεμοβλογιά για τα παιδιά. Επειδή και οι δύο ασθένειες προκαλούνται από το Έρπης ζωστήρας πυροδοτήθηκε. Μετά την ανεμοβλογιά στην παιδική ηλικία έχετε στην πραγματικότητα ανοσία εφ’ όρου ζωής, αλλά εάν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενήσει στην ενήλικη ζωή – για παράδειγμα λόγω άγχους, αυτοάνοσων ασθενειών ή λοιμώξεων όπως ο HIV – μπορεί να ξεσπάσει ξανά. Χαρακτηριστικό του έρπητα ζωστήρα είναι το επώδυνο δερματικό εξάνθημα στην περιοχή του κορμού, το οποίο συνοδεύεται από φουσκάλες και ερυθρότητα. Άλλοι ιοί του έρπητα μπορούν επίσης να αλλάξουν την εμφάνιση του δέρματος, π.χ. φουσκάλες στα χείλη που προκαλούνται από τον απλό έρπητα.
 • ψώρα
  Από τη μία πλευρά, η μόλυνση με ακάρεα φαγούρας μπορεί να συμβεί μέσω άμεσης επαφής με το δέρμα από άτομο σε άτομο. Από την άλλη πλευρά, τα μικρά παθογόνα μπορούν να επιβιώσουν έως και 48 ώρες με ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή μάλλινες κουβέρτες και από εκεί σκάβονται στο δέρμα ενός ατόμου. Μετά από δύο έως πέντε εβδομάδες, τα ακάρεα στη συνέχεια προκαλούν ψώρα, η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, φουσκάλες και μικρή, ελικοειδή ψώρα λαγούμια ακάρεων ορατό στο δέρμα. Ο έντονος κνησμός οδηγεί σε συνεχές ξύσιμο, το οποίο ευθύνεται για το όνομα της νόσου.
 • Η νόσος του Lyme
  Η νόσος του Lyme είναι η πιο κοινή βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Το τυπικό αναγνωριστικό τους χαρακτηριστικό είναι το κοκκινίζω – ένα κόκκινο, συχνά κυκλικό, εξάνθημα που σχηματίζεται γύρω από το τσίμπημα του κρότωνα μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Αν και η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική, μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως εξάντληση και πυρετός, καθώς και πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, οπότε απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία.

δερματικές ασθένειες

Λόγω σοβαρών αλλαγών στην εμφάνιση του δέρματος, οι δερματικές παθήσεις συχνά συνδέονται με α στίγμα συνδέονται, γεγονός που αυξάνει τον πόνο των πληγέντων. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις μολυσματικές ασθένειες που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα εξανθήματα που σχετίζονται με την ακμή, τη νευροδερματίτιδα κ.λπ. γενικά δεν είναι μεταδοτικά. Τυπικές δερματικές παθήσεις μπορεί να προκληθούν από αυτοάνοσα ελαττώματα, χρόνια φλεγμονή, περιβαλλοντικούς ρύπους καθώς και από γενετικές και ορμονικές πτυχές. Στα περαιτέρω άρθρα μας θα μάθετε για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις συνέπειες των δερματικών παθήσεων νευροδερματίτιδα, ροδόχρου ακμή, ακμή και ψωρίαση δίνει.

ΣΜΝ

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ορισμένα ΣΜΝ μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα. Αν και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) εκδηλώνονται επίσης με συμπτώματα όπως κνησμό, αποχρωματισμένες ή δύσοσμες εκκρίσεις και πόνο, μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Για παράδειγμα, ο κνησμός που εμφανίζεται σε συνδυασμό με ερυθρότητα του δέρματος και εξάνθημα μπορεί να είναι σημάδι Βλεννόρροια, χλαμύδια ή ηβικές ψείρες είναι.

Φυσικά, οι ασθένειες που αναφέρονται εδώ αντιπροσωπεύουν μόνο μέρος των πιθανών αιτιών ερεθισμού του δέρματος. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές άλλες και λιγότερο γνωστές διαταραχές που μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση του δέρματος και να προκαλέσουν εξάνθημα. Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη επισκόπηση, για παράδειγμα, στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας >>

Πηγές: Gesund.bund.de, deutsche-familienversicherung.de, msdmanuals.com, rki.de

Βίντεο: Εξάνθημα – αυτά τα 6 παραδείγματα δεν είναι μεταδοτικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *