Είναι πραγματικά πιο υγιεινά τα βιολογικά τρόφιμα;

By | May 9, 2023

Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν σημαντικά περισσότερες δευτερογενείς φυτικές ουσίες

Μια άλλη ομάδα ερευνητών εξέτασε τα βιολογικά τρόφιμα ως προς την περιεκτικότητά τους σε δευτερεύουσες φυτικές ουσίες και κατέληξε στο ακόλουθο συμπέρασμα από τις 343 μελέτες που εξετάστηκαν: Τα φρούτα και τα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας περιέχουν κατά μέσο όρο μεταξύ 20 και 60 τοις εκατό περισσότερες δευτερογενείς φυτικές ουσίες παρά προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοχημικά οφείλεται στο γεγονός ότι τα βιολογικά φυτά πρέπει να προστατεύονται από τα αρπακτικά σε σύγκριση με τα συμβατικά φυτά και επομένως να παράγουν περισσότερα φυτοχημικά για να το κάνουν αυτό. Επιπλέον, η αζωτούχα λίπανση στη συμβατική καλλιέργεια σημαίνει ότι τα φυτά αναπτύσσονται πιο γρήγορα και επομένως έχουν λιγότερο χρόνο για να παράγουν φυτοχημικά.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι λιγότερο μολυσμένα με φυτοφάρμακα;

Στη συμβατική καλλιέργεια, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα ή τα μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται συχνά για την προστασία των φρούτων και των λαχανικών από αρπακτικά, άλλα φυτά ή προσβολή από μύκητες. Ως αποτέλεσμα, τα υπολείμματα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά παραμένουν πάνω ή ακόμα και μέσα στα τρόφιμα. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) διερεύνησε ποια συμβατικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα μολυσμένα ή συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Το βρήκε τα περισσότερα φυτοφάρμακα στα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Καρπός: Σταφίδες, μανταρίνια, μάνγκο, επιτραπέζια σταφύλια

  • Λαχανικά και σαλάτα: Μελιτζάνες, φασόλια (με λοβό), αρνίσιο μαρούλι, φρέσκα μυρωδικά, σέλινο, μανιτάρια καλλιέργειας, πιπεριές, ραπανάκια, ραπανάκια, σπανάκι

Επομένως, είναι σημαντικό να παίρνετε αυτά τα τρόφιμα βιολογικά αντί για συμβατικά, καθώς ακόμη και το πλύσιμο ή ο καθαρισμός των ποικιλιών δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τα φυτοφάρμακα.

Συμπέρασμα: αξίζει τα βιολογικά;

Σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις, τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας είναι σίγουρα πλούσιο σε δευτερογενείς φυτικές ουσίες και φτωχότερο σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τα συμβατικά προϊόντα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Τα βιολογικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι η καλύτερη επιλογή τόσο για οικολογικούς λόγους όσο και για λόγους υγείας. Ωστόσο, εάν δεν έχετε τα χρήματα για να αγοράσετε βιολογικά τρόφιμα ή δεν θέλετε να τα ξοδέψετε αλλού, μην ανησυχείτε, καθώς τα συμβατικά λαχανικά εξακολουθούν να είναι μια υγιεινή επιλογή και είναι σημαντικά πιο υγιεινά από οποιοδήποτε φαγητό. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλέξετε τη βιολογική εκδοχή, ειδικά για τα προαναφερθέντα είδη φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα μολυσμένα με φυτοφάρμακα.

Βίντεο: Σύμφωνα με μελέτη, τα βιολογικά τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *