Ο κόλπος μας έχει τη δική του μυρωδιά – και είναι φυσικό. Έστω και μόνο λόγω των εκκρίσεών μας, που σχηματίζονται από ειδικούς αδένες και χρησιμεύουν για να διατηρούν τον κόλπο μας υγιή. Σημαντικό ρόλο στην κολπική χλωρίδα παίζουν και οι γαλακτοβάκιλλοι, δηλαδή τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος: Εξασφαλίζουν ένα όξινο περιβάλλον στον κόλπο μας με τιμή pH από 3,8 έως 4,5 μετατρέποντας τη ζάχαρη σε γαλακτικό οξύ. Αυτό καθιστά αδύνατο για τους ιούς, τους μύκητες και άλλα παθογόνα να πολλαπλασιαστούν υπερβολικά.
Ωστόσο: Η ευαίσθητη κολπική χλωρίδα μπορεί εύκολα να διαταραχθεί. Πολλές γυναίκες ντρέπονται για την – εντελώς φυσιολογική – οικεία μυρωδιά και καταφεύγουν σε επιθετικά σαπούνια και άλλα παρόμοια. Αλλά η υπερβολική προσωπική υγιεινή δεν είναι καλή ιδέα, καθώς διαταράσσει το ευαίσθητο κολπικό περιβάλλον, γεγονός που μας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
Δεδομένου ότι κάθε κόλπος είναι ατομικός, δεν υπάρχει μια σωστή μυρωδιά. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, ο κόλπος μας μυρίζει ελαφρώς ξινό έως ξινό. Λόγω ορμονικών διακυμάνσεων, ωστόσο, η μυρωδιά μπορεί να αλλάξει και κατά τη διάρκεια του κύκλου. Λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την περίοδό σας, υπάρχει μια μεταλλική οσμή λόγω της αιμορραγίας της περιόδου. Θα εξηγήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες ποιες μυρωδιές υποδηλώνουν ασθένεια.
Επίσης συναρπαστικό: Αποφύγετε αυτά τα 5 λάθη υγιεινής μετά το σεξ >>