Δερματική τσίχλα: πρέπει να το γνωρίζετε

By | May 8, 2023

Συμβουλή ανάγνωσης: Η κακοσμία του στόματος ως ένδειξη ασθένειας >

Αιτίες καντιντίασης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το έναυσμα και η αιτία της τσίχλας είναι Μύκητας ζύμης Candida albicans. Περίπου κάθε δεύτερο άτομο φέρει αυτόν τον μύκητα ζύμης μέσα του ή στο δέρμα του. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα κρατά κανονικά τον μύκητα της ζύμης υπό έλεγχο, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί σοβαρή ασθένεια. Τα δύο είδη μυκήτων Candida stellatoidea και Candida tropicalis μπορεί επίσης να είναι μάλλον σπάνια ερεθίσματα για στοματική τσίχλα.

Από πού παίρνετε την τσίχλα;

Η τσίχλα που προκαλείται από τον μύκητα μαγιάς είναι ένα λεγόμενο ευκαιριακή μόλυνση. Αυτός ο τύπος μόλυνσης χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ο μύκητας εξαπλώνεται πάνω από α μικρή πληγήένα αδύναμο σημείο του ανοσοποιητικού συστήματος, αποκτά πρόσβαση και πολλαπλασιάζεται γρήγορα και άφθονα εκεί.

Ποιος κινδυνεύει ιδιαίτερα;

Δεδομένου ότι ειδικά τα νεογέννητα εξακολουθούν να έχουν πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η τσίχλα θεωρείται μια τυπική κλινική εικόνα στα μωρά. Δεν είναι ασυνήθιστο να μολυνθούν κατά τον τοκετό από τη μητέρα, η οποία μπορεί για παράδειγμα να υποφέρει από κολπική τσίχλα χωρίς θεραπεία.

Στους ενήλικες, ο κίνδυνος εμφάνισης τσίχλας (ιδιαίτερα στοματικής τσίχλας) είναι πάντα αυξημένος εάν πάσχουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτός από τους πολύ νέους και τους πολύ ηλικιωμένους, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ιδιαίτερα υψηλός για τις ακόλουθες ομάδες κινδύνου:

  • καπνιστής
  • άτομα με οδοντοστοιχίες
  • άτομα με υποσιτισμό
  • καρκινοπαθείς
  • πάσχοντες από HIV
  • διαβητικός

Αξίζει πολύ να διαβαστεί: Η διαφορά μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 >>

διάγνωση τσίχλας

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από τσίχλα, θα πρέπει να κλείσετε αμέσως ραντεβού με έναν δερματολόγο, οδοντίατρο, παιδίατρο ή τον οικογενειακό σας γιατρό. Η θεραπεία του εαυτού σας εδώ και η προσπάθεια να απαλλαγείτε από τη μόλυνση μόνοι σας είναι συνήθως ανεπιτυχής. Αν και η τσίχλα, και ειδικότερα η στοματική τσίχλα, δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, η ασθένεια μπορεί γρήγορα να γίνει πολύ επώδυνη, ειδικά για μικρούς ασθενείς. Εάν, στη χειρότερη περίπτωση, το μωρό σας αρνηθεί να φάει, η αφυδάτωση σίγουρα μπορεί να κάνει το κόλπο καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή Έλα. Τα εξανθήματα από την τσίχλα της πάνας μπορούν επίσης να εξαπλωθούν εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, επηρεάζοντας τους μηρούς ή ακόμα και την κοιλιά.

Αφού αποσαφηνιστούν και συζητηθούν τα συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό για προηγούμενες ασθένειες και οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή παίρνετε.

Ο γιατρός συνήθως αναγνωρίζει με την πρώτη ματιά αν στην πραγματικότητα πρόκειται για τσίχλα. Εάν η κλινική εικόνα είναι μάλλον άτυπη ή διφορούμενη, ο γιατρός θα πάρει ένα στυλεό και θα το εξετάσει σε εργαστήριο. Τα παθογόνα της τσίχλας μπορούν να αναγνωριστούν σαφώς πολύ γρήγορα στο μικροσκόπιο. Επιπλέον, συνήθως λαμβάνεται και αίμα, καθώς εδώ μπορούν να ανιχνευθούν αντισώματα κατά του μύκητα σε περίπτωση μυκητιακής νόσου.

Πώς να αντιμετωπίσετε την τσίχλα

Εάν όντως διαγνωστεί η τσίχλα, συνήθως συνταγογραφείται ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο που περιέχει τα δραστικά συστατικά νυστατίνη ή αμφοτερικίνη Β. Ο αντιμυκητιακός παράγοντας χρησιμοποιείται με τη μορφή παστίλιων, διαλύματος ή γέλης και πρέπει να χρησιμοποιείται μέχρι το τέλος της προβλεπόμενης περιόδου θεραπείας. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν λευκά μπαλώματα, κόκκινα μπαλώματα ή ξεφλουδισμένο δέρμα, δεν σημαίνει ότι η τσίχλα δεν είναι πλέον μεταδοτική. Η πλήρης επούλωση μπορεί να υποτεθεί μόνο αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης συναρπαστικό: Αυτό βοηθά κατά της ψωρίασης >>

Επίσης πολύ σημαντικό κατά την πρόσληψη είναι ένα αντίστοιχο υγιεινή. Ειδικά με μωρά και νήπια με στοματική τσίχλα, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποστειρώσετε όλες τις θηλές και τις πιπίλες πριν και μετά τη χρήση. Με την τσίχλα της πάνας, είναι σημαντικό να αλλάζετε την πάνα του μωρού όσο πιο συχνά γίνεται για να αποφύγετε την υγρασία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε τσίχλα;

Στους ενήλικες, μια αντιμυκητιακή δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της τσίχλας. Εδώ θα το κάνουν όλοι σάκχαρα αποφευχθεί, επί γάλα και καρπός παραιτήθηκε και Σιτηρά και το καλαμποκάλευρο αφαιρέθηκε από το μενού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *