Γόνατο δρομέα: 3 συμπτώματα

By | May 15, 2023

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το τρέξιμο, ειδικά ως άθλημα αντοχής, είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αυτού που είναι γνωστό ως γόνατο του δρομέα και αντιπροσωπεύει έως και το 12% όλων των τραυματισμών στο τρέξιμο. Κατ’ αρχήν, ωστόσο, κάθε δραστηριότητα που φορτίζει επανειλημμένα την άρθρωση του γόνατος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το ποδήλατο, το σκι, το ποδόσφαιρο ή την ορειβασία.

Τι είναι το γόνατο του δρομέα;

Το γόνατο του δρομέα, επίσης γνωστό ως γόνατο του δρομέα ή σύνδρομο ITBS, είναι ένα σύνδρομο συχνού πόνου που προκαλείται από το τρίψιμο της λαγονοκνημιαίας ταινίας στο εξωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Η λαγονοκνημιαία ζώνη είναι ένας κλώνος τενόντων ινών που συνδέει την λαγόνια κορυφή και την κορυφή της κνήμης. Αυτό το σημείο επαφής μεταξύ των μυών και των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος επειδή σταθεροποιεί τον άξονα του ποδιού και το ισχίο.

Κατά το τρέξιμο, υπάρχει συνεχής κάμψη και διάταση της άρθρωσης του γόνατος. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η περιτονία πιέζει την οστική προεξοχή στο εξωτερικό μέρος του μηρού. Εάν το tractus iliotibialis κινείται επίσης μπρος-πίσω, ο ερεθισμός αυξάνεται. Τέλος, αν η τριβή γίνει πολύ μεγάλη, εμφανίζεται φλεγμονή, που οδηγεί στο γόνατο του δρομέα.

Τα κακώς ευθυγραμμισμένα πόδια, η πλατυποδία, οι σοβαρές μυϊκές ανισορροπίες, τα λάθος παπούτσια και η αδυναμία στους πλάγιους και πίσω μύες του ισχίου μπορούν να αυξήσουν την πίεση και να προάγουν το γόνατο του δρομέα. Η απότομη αύξηση της προπόνησης και το τρέξιμο στην κατηφόρα είναι επίσης ειδικοί παράγοντες κινδύνου.

Επίσης ενδιαφέρον: Υγιεινό στυλ τρεξίματος: Πρέπει να κυλάτε ή όχι ενώ κάνετε τζόκινγκ;

Συμπτώματα γονάτου δρομέα

1. Πόνος στο εξωτερικό του γόνατος

Το μαχαίρι ή ο πόνος στο κάψιμο κατά το τρέξιμο ή το περπάτημα είναι τα πρώτα σημάδια του γονάτου του δρομέα. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται στο εξωτερικό της άρθρωσης του γόνατος, σε σπάνιες περιπτώσεις και στην μπροστινή πλευρά. Επιπλέον, ευαισθησία μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο εξωτερικό του γόνατος. Όσο πιο επίμονος και επίμονος είναι ο πόνος, τόσο περισσότερο δείχνει ότι το γόνατο είναι ήδη κατεστραμμένο. Η ορατή ερυθρότητα και οίδημα είναι σπάνια.

2. Ευαισθησία πίεσης και θόρυβος

Εάν ακούτε θορύβους όπως τρίξιμο, σκάσιμο ή τρίψιμο πάνω από το εξωτερικό ρολό του μηρού, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένδειξη γονάτου του δρομέα. Οι θόρυβοι μπορεί να προκληθούν από την υψηλή τριβή της μυϊκής εισαγωγής στην οστική προεξοχή. Αυτό το σύμπτωμα γίνεται συχνά αντιληπτό μετά από μεγάλες περιόδους ανάπαυσης.

3. Ο πόνος επιδεινώνεται με την κίνηση

Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται μόνο μετά από μια ορισμένη απόσταση ή άσκηση. Συνήθως εξαφανίζονται αμέσως μετά τη δραστηριότητα, αλλά επανέρχονται ή επιδεινώνονται μόλις ξαναρχίσει η άσκηση. Εκδηλώνονται ιδιαίτερα όταν τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, ανεβαίνουν σκάλες, περπατούν σε κατηφόρα ή όταν λυγίζουν το γόνατο.

Τι να κάνετε με το γόνατο του δρομέα;

Για να μειώσετε τον πόνο, είναι σημαντικό να σταματήσετε αμέσως τη δραστηριότητα που προκαλεί πόνο στο γόνατό σας. Μην προπονείστε στον πόνο και μειώστε τον όγκο της προπόνησής σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταβείτε σε αθλήματα που επιβαρύνουν λιγότερο τα γόνατά σας. Στο οξύ στάδιο, η κρύα θεραπεία, τα περιτυλίγματα κουάρκ, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως οι αλοιφές ή τα δισκία μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Ένα στήριγμα γονάτου ή επίδεσμος με συμπίεση μπορεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Αυτά υποστηρίζουν το γόνατο για να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Μόλις υποχωρήσει η φλεγμονή, μπορείτε να συνεχίσετε μέτριες διατάσεις και ελαφριές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις για την ενίσχυση του πυρήνα, των γοφών και των γλουτών. Η βελτιστοποίηση του στυλ τρεξίματός σας και η επιλογή των σωστών υποδημάτων θεωρούνται προληπτικά μέτρα.

Εδώ θα βρείτε επιδέσμους γονάτων που σταθεροποιούν και υποστηρίζουν την άρθρωση:

>> Επίδεσμος γονάτων Bauerfeind “Knee Support” περίπου. 67 ευρώ
>> Επίδεσμος γονάτων Hansaplast Sport περίπου. 15 ευρώ

Πηγές: hopkinsmedicine.org, deximed.de, bauerfeind-sports.com, orthinform.de, zeitschrift-sportmedizin.de

Στο βίντεο: Κίνδυνος τραυματισμού «στυλ τρεξίματος»: Οι τζόγκερ πρέπει οπωσδήποτε να το προσέξουν αυτό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *