Γλιστρίδα: αποτέλεσμα, χρήση, γεύση

By | April 20, 2023

Καλλιεργήστε σωστά τη γλιστρίδα

Μπορείτε να καλλιεργήσετε το φυτό στον δικό σας κήπο ή σε μπάλωμα λαχανικών. Προσέξτε τις παρακάτω συμβουλές κηπουρικής κατά την ανάπτυξη: Το ποώδες φυτό με έντονη ανάπτυξη αρέσει σε ηλιόλουστη τοποθεσία και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να προτιμάτε τους σπόρους. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους απευθείας στο κρεβάτι από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Τα φυτά και τα φύλλα συλλέγονται περίπου 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη σπορά. Κατά την ανάπτυξη, φροντίστε να αφήσετε περίπου 30 εκατοστά χώρο μεταξύ κάθε σπόρου. Για παράδειγμα, φράουλες, ρόκα ή κολοράμπι είναι κατάλληλες ως γείτονες κρεβατιών στον κήπο.

Στο σούπερ μάρκετ μπορείτε να αγοράσετε τα φυτά και τα φύλλα όλο το χρόνο. Αυτό οφείλεται στη σύντομη καλλιεργητική περίοδο.

Πώς έχει η γεύση του μπουρζέλ;

Νεαρή γλιστρίδα, φρεσκοκομμένη, εντυπωσιάζει με μια ξινή, δροσερή γεύση με μια νότα καρυδιού, πικάντικη. Τόσο τα άνθη όσο και τα φύλλα της καλοκαιρινής γλιστρίδας είναι βρώσιμα. Η χειμωνιάτικη γλιστρίδα από την άλλη, δηλαδή το Postelein, έχει πολύ πιο ήπια γεύση και μπορεί να καταναλωθεί με τα κοτσάνια.

Διαβάστε επίσης: Συνταγές για περισσότερη ενέργεια >>

Μπορείτε ακόμα να φάτε γλιστρίδα όταν είναι ανθισμένη;

Ναι, μπορείτε να φάτε σχεδόν όλα τα μέρη της χειμερινής γλιστρίδας. Εκτός από τους μίσχους και τα φύλλα, αυτό περιλαμβάνει και τα άνθη. Κόβουν μια ωραία φιγούρα σε σαλάτες, smoothies ή ντιπ, για παράδειγμα.

Παρεμπιπτόντως: Η γλιστρίδα δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη – το φυτό μερικές φορές εμφανίζεται ως μη δημοφιλές ζιζάνιο στον κήπο. Η λεγόμενη άγρια ​​γλιστρίδα αισθάνεται ιδιαίτερα σαν στο σπίτι της σε ξηρές περιοχές με ήπιο κλίμα, για παράδειγμα στο Παλατινάτο. Οι σπόροι είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί, γι’ αυτό και τα ζιζάνια είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Προετοιμασία γλιστρίδας: συμβουλές και συνταγές

Τα φύλλα είναι καλά, για παράδειγμα, σε μια ανάμεικτη σαλάτα ή ως μπαχαρικό για να βελτιώσετε το κουάρκ ή τις σάλτσες με νόστιμο και υγιεινό τρόπο. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε μια καθαρή γλιστροσαλάτα. Υπάρχουν πολλές ιδέες για χρήση και προετοιμασία. Τι θα λέγατε, για παράδειγμα, για τον μπακαλιάρο σε φύλλο σέσκουλο με σαλάτα; Κάντε κλικ εδώ για τη συνταγή >>

Θέλετε κάτι φρέσκο ​​για το μεσημεριανό διάλειμμα ή ως σνακ ενδιάμεσα; Τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τη σαλάτα μας με κατσικίσιο τυρί και γλιστρίδα. Μερικοί λάτρεις της γλιστρίδας ορκίζονται επίσης ότι μαγειρεύουν το φυτό σαν σπανάκι και μετά το απολαμβάνουν.