Στη Γερμανία, μεταξύ 1 και 2 τοις εκατό του πληθυσμού επηρεάζεται από γλαύκωμα. Ο όρος αυτός κρύβει αρκετές οφθαλμικές παθήσεις στις οποίες βλάβη στο οπτικό νεύρο παρόν. Οι κύριες αιτίες είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (σε περίπου 50 τοις εκατό των περιπτώσεων) και η κακή ροή αίματος στο οπτικό νεύρο – αλλά υπάρχει ακόμα ανάγκη για έρευνα εδώ. Ο θάνατος των νευρικών κυττάρων οδηγεί στα ακόλουθα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου.
Γλαύκωμα: 4 σημάδια γλαυκώματος
1. Τυφλά σημεία
Στα αρχικά στάδια, πολλοί πάσχοντες από γλαύκωμα δεν το παρατηρούν ακόμη, καθώς σχηματίζονται μικροσκοπικά κενά στο οπτικό τους πεδίο, τα οποία αργά και σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται «τυφλά σημεία», ειδικά στα εξωτερικά άκρα του οπτικού πεδίου, τα οποία περιορίζουν την περιφερειακή όραση. Σε μεταγενέστερα στάδια, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη τύφλωση. Κατά προσέγγιση 2.000 άτομα με γλαύκωμα τυφλώνονται κάθε χρόνο στη Γερμανία – η ασθένεια είναι επομένως μια από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης.
2. Μείωση οπτικής οξύτητας
Το γλαύκωμα μπορεί επίσης να μειώσει την οπτική οξύτητα, ειδικά σε προχωρημένα στάδια. Όσοι επηρεάζονται τότε δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αντιληφθούν τα περιγράμματα και το οπτικό πεδίο φαίνεται θολό. Για παράδειγμα, τα βήματα ή τα εμπόδια μπορούν να γίνουν αντιληπτά λιγότερο καλά και ο κίνδυνος πτώσης αυξάνεται.
3. Δύσκολη προσαρμογή φωτός-σκότους
Όταν ξυπνάμε τη νύχτα και ανάβουμε μια λάμπα ή βγαίνουμε σε έναν σκοτεινό διάδρομο μια ηλιόλουστη μέρα, τα μάτια μας πρέπει ξαφνικά και γρήγορα να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτός. Αυτή η προσαρμογή στο φως στο σκοτάδι μπορεί επίσης να μειωθεί στο γλαύκωμα, έτσι ώστε οι πάσχοντες να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν την ξαφνική φωτεινότητα ή το σκοτάδι.
Επίσης ενδιαφέρον: 3 σημάδια καταρράκτη >>
4. Πονοκέφαλος
Εάν υπάρξει ξαφνικό κλείσιμο της αποχετευτικής οδού, η εσωτερική πίεση στο μάτι αυξάνεται γρήγορα, με αποτέλεσμα οξείς πονοκεφάλους. Τα μάτια μπορεί επίσης να πονέσουν. Με ένα γλαύκωμα, οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται πιο συχνά το πρωί.
Έτσι αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα
Στη θεραπεία του γλαυκώματος, που συνήθως εξελίσσεται αργά, η εστίαση είναι στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Από τη μία πλευρά, αυτό μπορεί να είναι συντηρητικό με οφθαλμική σταγόνα να μειωθεί ή, εάν το μέτρο αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, επιχειρήσεων ή μειώνεται με θεραπεία με λέιζερ. Στην περίπτωση του λεγόμενου γλαυκώματος κλειστής γωνίας – μια πιο σπάνια μορφή της νόσου – μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επίθεση γλαυκώματος Έλα. Σε αυτή την περίπτωση, η πίεση των ματιών αυξάνεται γρήγορα, κάτι που απαιτεί ταχεία ιατρική παρέμβαση. Οι εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης είναι ακόμη πιο σημαντικές, αλλά αυτές καλύπτονται από τις νόμιμες ασφαλιστικές εταιρείες υγείας μόνο εάν υπάρχει υποψία.