Γι’ αυτό πονάει το χέρι μετά τον εμβολιασμό

By | May 1, 2023

Στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Επί του παρόντος, τα εμβόλια mRNA από τις Biontech/Pfizer και Moderna καθώς και τα εμβόλια φορέα από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson χρησιμοποιούνται για εμβολιασμό. Μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να εμφανιστούν οι λεγόμενες αντιδράσεις εμβολιασμού. Οι πονοκέφαλοι, η κόπωση και τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη είναι κοινά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, τόσο όταν εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA όσο και με εμβόλια που βασίζονται σε φορείς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), η πιο κοινή τοπική αντίδραση είναι ο πόνος στο σημείο της παρακέντησης.

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού: Γι’ αυτό πονάει το χέρι μετά τον εμβολιασμό

Δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνθρωποι συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό. Και με τα τρία εμβόλια, ωστόσο, οι πιο συχνές σωματικές αντιδράσεις εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό Κόποι ή α αίσθημα πίεσης στην πληγείσα τοποθεσία. Ο πόνος μπορεί να μοιάζει με την αίσθηση ενός πονεμένου μυός. Εμφανίζονται επίσης στο 84,1 τοις εκατό των εμβολιασμένων ερυθρότητα ή πρήξιμο επί. Πολλοί άνθρωποι είναι αναστατωμένοι όταν παρατηρούν αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, δεν προκαλούν ανησυχία και μπορούν επίσης να εμφανιστούν με αντιγριπικό εμβόλιο.

Γενικά, ο πόνος μετά τον εμβολιασμό είναι καλό σημάδι καθώς μας δείχνει ότι το σώμα αντιδρά στον εμβολιασμό. Διότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI), ο σχηματισμός των αντισωμάτων γίνεται συνήθως στην ίδια τη διάτρηση. Για το λόγο αυτό, δεν είναι ασυνήθιστο το χέρι να είναι κόκκινο, πρησμένο ή τρυφερό. Τα άτομα με καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συνήθως αντιδρούν πιο γρήγορα και πιο έντονα στα λεγόμενα τοπικές αντιδράσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τοπικές αντιδράσεις εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό και μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες.

Παρεμπιπτόντως: Μια μελέτη από την αμερικανική υγειονομική αρχή FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και με τον αναμνηστικό εμβολιασμό με το εμβόλιο Biontech, περίπου το 83 τοις εκατό όσων εμβολιάστηκαν παρουσίασαν πόνο στο σημείο της ένεσης.

Σκέλος Covid: αντίδραση υπερευαισθησίας του δέρματος

Ο εμβολιασμός με τα εμβόλια των Biontech/Pfizer και Moderna, τα οποία είναι και τα δύο εμβόλια mRNA, μπορεί επίσης να προκαλέσει το λεγόμενο σκέλος Covid σε εμβολιασμένα άτομα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά – το φαινόμενο ονομάστηκε για πρώτη φορά “Μοντέρνα βραχίονα” από τα μέσα ενημέρωσης εκεί έως ότου κατέστη σαφές ότι το εμβόλιο Biontech/Pfizer θα μπορούσε να προκαλέσει την ίδια αντίδραση.

Τα συμπτώματα του βραχίονα Covid εμφανίζονται κυρίως λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό – το δέρμα γύρω από το σημείο της ένεσης μπορεί να γίνει κόκκινο, πρησμένο, ζεστό και φαγούρα. Τα συμπτώματα είναι αβλαβή και υποχωρούν μετά από περίπου τέσσερις έως πέντε ημέρες. Στις αρχές Μαρτίου, μια έκθεση ασφαλείας από το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI) ανέφερε: «Αυτές οι καθυστερημένες τοπικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν περίπου μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό και χαρακτηρίζονται από καλά καθορισμένο κοκκίνισμα του δέρματος και οίδημα στον εμβολιασμένο βραχίονασε ορισμένες περιπτώσεις που σχετίζονται με πόνο ή/και κνησμό.” Λόγω του χρονικού διαστήματος, το PEI αναλαμβάνει μια αντίδραση υπερευαισθησίας του δέρματος, η οποία σχετίζεται με τη συσσώρευση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Εάν το σκέλος Covid εμφανιστεί μετά τον εμβολιασμό, Αυτό δεν έχει καμία επίδραση στον δεύτερο εμβολιασμό. Σύμφωνα με το PEI, δεν υπάρχει λόγος “να ανασταλεί ή να καθυστερήσει η δεύτερη δόση εμβολιασμού στα προσβεβλημένα άτομα”. Ωστόσο, δεν συνιστάται η καταπόνηση του χεριού ή η άσκηση μετά τον εμβολιασμό. Εδώ μπορείτε να μπορείτε να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε με τα αθλήματα του εμβολιασμού >>

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες λέγεται ότι επηρεάζονται μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν πιο έντονα από άλλους.