Γι’ αυτό αυτό το είδος κρέατος δεν πρέπει ποτέ να είναι στη σχάρα

By | April 17, 2023

Όσο ιερό κι αν είμαστε στο μπάρμπεκιου με τους φίλους και την οικογένεια, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε να ψήνουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Ακριβώς στην ώρα για την έναρξη της σεζόν μπάρμπεκιου 2023, το κέντρο συμβουλών καταναλωτών του Αμβούργου εξέδωσε μια επείγουσα προειδοποίηση: οι καταναλωτές θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν να ψήνουν αλλαντικά.

Εάν ψήνετε προϊόντα κρέατος όπως καπνιστό ζαμπόν, Kassler, μπέικον, σαλάμι, chorizo, φραντζόλα κρέατος ή bockwurst σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, στο κρέας παράγονται επιβλαβείς νιτροζαμίνες. Η υψηλή κατανάλωση τέτοιων νιτροζαμινών είναι «με μεγάλη πιθανότητα για όλες τις ηλικιακές ομάδες ρίσκο υγείαςΑυτό είναι το συμπέρασμα στο συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Εκτίμηση Κινδύνων συμμερίζεται επίσης τις απόψεις.

Όλα καταλήγουν στην προετοιμασία του αλλαντικού

Οι νιτροζαμίνες σχηματίζονται ως ανεπιθύμητα υποπροϊόντα όταν ζεσταθεί το ωριμασμένο κρέας. Τα νιτρικά και τα νιτρώδη, τα οποία χρησιμοποιούνται στη σκλήρυνση για τη συντήρηση του κρέατος, μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε νιτροζαμίνες σε θερμοκρασίες άνω των 150 βαθμών. Τα νιτρώδη είναι το φάρμακο εκλογής για τη συντήρηση του κρέατος γιατί μειώνει τον σχηματισμό και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων απομακρύνοντας το υγρό από το κρέας. Ο γκρίζος αποχρωματισμός του κρέατος μπορεί επίσης να αποφευχθεί με άλατα ωρίμανσης όπως τα νιτρώδη.

Το νιτρώδη άλας ωρίμανσης χρησιμοποιείται ως συντηρητικό E 250 σε πολλά είδη αλλαντικών. Αν και μικρές ποσότητες νιτροζαμινών παράγονται φυσικά στο αλλαντικό, ακόμη και χωρίς έντονη θέρμανση, η ποσότητα των καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ουσιών αυξάνεται με τη θέρμανση στο τηγάνι ή στη σχάρα. Ως εκ τούτου, το αλατισμένο κρέας δεν ανήκει ποτέ στη σχάρα και πρέπει να παρασκευάζεται απαλά. Εάν γενικά θέλετε να καταναλώνετε λιγότερα νιτρώδη, θα πρέπει να αποφεύγετε τα λουκάνικα και το αλλαντικό.