Για ποιον είναι χρήσιμο ένα δεύτερο ενισχυτικό;

By | April 27, 2023

Στη Γερμανία, η νέα παραλλαγή Omicron BA.5 είναι επί του παρόντος η κυρίαρχη παραλλαγή και προκάλεσε αυξανόμενους αριθμούς λοιμώξεων τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε σύγκριση με τους προκατόχους της BA.1 και BA.2, αυτή η παραλλαγή θεωρείται ακόμη πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται πιο γρήγορα. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό. Αλλά οι ειδικοί υποθέτουν ότι η παραλλαγή εγκαθίσταται όλο και περισσότερο στην ανώτερη αναπνευστική οδό και ότι επομένως είναι ευκολότερο να εξαπλωθεί. Μια άλλη εξήγηση για την ταχύτερη εξάπλωση είναι η φθίνουσα ανοσολογική προστασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και η παράλειψη των περισσότερων κανόνων για τον κορωνοϊό.

Η STIKO συνιστά τον δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό κατά της κορωνοϊού

Πώς πρέπει να ταξινομηθεί η τρέχουσα διαδικασία μόλυνσης; Είναι δεδομένο ο αυξανόμενος αριθμός και η νέα μεταδοτική παραλλαγή του ιού τέταρτος εμβολιασμός και αναλόγως μια δεύτερη ανανέωση απαραίτητη;

Προκειμένου να προστατευθούν ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες ανθρώπων από μια σοβαρή πορεία και να βελτιωθεί η προστασία έναντι της μόλυνσης, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (STIKO) του Ινστιτούτου Robert Koch συνιστά έναν τέταρτο εμβολιασμό για τις ακόλουθες ομάδες ατόμων:

  • άτομα άνω των 60 ετών
  • Άτομα με ανοσοανεπάρκεια (από την ηλικία των 5 ετών)
  • κάτοικοι εγκαταστάσεων φροντίδας
  • Προσωπικό σε ιατρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις φροντίδας
  • Άτομα που κινδυνεύουν από μια σοβαρή πορεία σε εγκαταστάσεις βοήθειας ένταξης

Σύμφωνα με το STIKO, δεν υπάρχει σύσταση για τέταρτο εμβολιασμό για άτομα χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία.

Τέταρτος εμβολιασμός: Πότε εξετάζεται το ενδεχόμενο αναμνηστικού;

Τα άτομα των οποίων η υγεία είναι ιδιαίτερα σε κίνδυνο μπορούν να υποβληθούν σε αναμνηστικό εμβολιασμό με ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA το νωρίτερο τρεις μήνες μετά τον τρίτο εμβολιασμό. Οι εργαζόμενοι σε ιατρικές και νοσηλευτικές εγκαταστάσεις μπορούν να εμβολιαστούν ξανά μετά από έξι μήνες από τον τρίτο τους εμβολιασμό.

Βίντεο: Corona: τέταρτη δόση ή όχι; – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί