Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να θεραπεύσετε τον αλλεργικό πυρετό

By | April 26, 2023

Η αλλεργία μπορεί να εξελιχθεί σε άσθμα

Ακόμα κι αν ο αλλεργικός πυρετός μοιάζει με κρυολόγημα ή τα συμπτώματα δεν είναι τόσο σοβαρά σε μερικούς ανθρώπους, δεν πρέπει να πάρετε την αλλεργία ελαφρά και οπωσδήποτε να αντιμετωπίσετε τα αλλεργικά σας συμπτώματα. Γιατί; Με την πάροδο του χρόνου, η αλλεργία μπορεί να επιδεινωθεί. Ο αλλεργικός πυρετός αναφέρεται συχνά ως αλλαγή δαπέδου. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα δεν επηρεάζουν πλέον μόνο την ανώτερη αναπνευστική οδό, αλλά και την κατώτερη. Αποτέλεσμα: μετά από μερικά χρόνια, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Η αρχική αλλαγή ορόφων μπορεί να εκφραστεί με συχνό καθάρισμα του λαιμού, ξηρό βήχα και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις της κατώτερης αναπνευστικής οδού. Με την πάροδο του χρόνου, οι λειτουργίες των βρόγχων περιορίζονται ή γίνονται όλο και πιο στενές.

Τυπικά σημάδια τέτοιου αλλεργικού άσθματος είναι

  • ο βήχας κολλάει
  • αυξημένος βήχας τη νύχτα
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • συριγμός

Καλό να ξέρω: Μια αλλαγή δαπέδου που οδηγεί σε άσθμα δεν μπορεί να αντιστραφεί. Η αλλαγή ορόφου μπορεί να είναι δυνατή ακόμη και αν έχετε μόνο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη εάν έχετε υποφέρει στο παρελθόν από σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας.

Αποφύγετε όσο το δυνατόν την αλλαγή δαπέδου σε περίπτωση αλλεργικού πυρετού

Ωστόσο, για να μην φτάσει τόσο μακριά από την αρχή, θα πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα σε πρώιμο στάδιο – με τη λεγόμενη υποευαισθητοποίηση ή απευαισθητοποίηση. Σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνήθως γύρω στα τρία χρόνια, τα αλλεργιογόνα εισάγονται στο σώμα. Αυτά χορηγούνται είτε από το στόμα μέσω σταγόνων είτε με δισκία όλο το χρόνο και μπορούν να ληφθούν ανεξάρτητα στο σπίτι.

Στην περίπτωση της υποδόριας ανοσοθεραπείας, τα αλλεργιογόνα εγχέονται κάτω από το δέρμα από ειδικό σε αυξανόμενες δόσεις. Στην αρχή εβδομαδιαία, στη συνέχεια κάθε δύο εβδομάδες και αργότερα σε μεγαλύτερα διαστήματα.

Τα αντιισταμινικά βοηθούν στα οξέα συμπτώματα

Προκειμένου να ανακουφίσετε προσωρινά τα ενοχλητικά συμπτώματα του αλλεργικού πυρετού, θα πρέπει να καταφύγετε σε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα αντιισταμινικά. Αυτά αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης στο σώμα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε τοπικά ως οφθαλμικές σταγόνες ή ρινικό σπρέι ή να πάρετε χάπια. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι τα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Τα δισκία μπορεί συχνά να σας κουράσουν, γι’ αυτό οι φαρμακοποιοί συνιστούν τη λήψη τους το βράδυ.