Γιατί πρέπει να παίρνετε ένα κουτάλι την ημέρα

By | May 8, 2023

Το λινέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο πολύ υψηλής ποιότητας που λαμβάνεται από λιναρόσπορο. Ψυχρής έκθλιψης, έχει ελαφρώς ξηρή γεύση. Λόγω του χρώματός του, αναφέρεται συχνά ως υγρός χρυσός με ετικέτα – και είναι πραγματικά! Σχεδόν κανένα άλλο λάδι δεν είναι τόσο υγιεινό όσο το λινέλαιο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Γι’ αυτό το λιναρόσπορο είναι τόσο υγιεινό

Το λινέλαιο είναι ένας από τους καλύτερους προμηθευτές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι λιναρόσποροι από τους οποίους παράγεται το λάδι έχουν ένα παρόμοιο υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3ότι λίγες μόνο ημερήσιες ποσότητες αρκούν για να εφοδιάσουν τον οργανισμό μας με αυτό το πολύ υγιεινό ακόρεστο λιπαρό οξύ. Το υγιεινό λάδι περιέχει ακόμη περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ορισμένα είδη ψαριών.

Επιπλέον, το λινέλαιο περιέχει εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα Παραλλαγή ωμέγα-3 άλφα-λινολενικό οξύ – δηλαδή ένα ολόκληρο 45 έως 70 τοις εκατό. Αυτό το άλφα-λινολενικό οξύ είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Στο πλαίσιο μιας μελέτης, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το άλφα-λινολενικό οξύ που περιέχεται στο λινέλαιο έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Οι δοκιμαστές που είχαν καταναλώσει μία κουταλιά της σούπας λινέλαιο και τρεις φέτες ψωμί λιναρόσπορου καθημερινά σε διάστημα τριών μηνών, ήταν σε θέση να προσβλέπουν σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης.

Εκτός από τη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, το άλφα-λινολενικό οξύ μπορεί επίσης να αναστείλει τη φλεγμονή και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, αποτρέποντας έτσι ασθένειες όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και θρόμβωση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης ιδιαίτερα θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, την πέψη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον εγκέφαλο. Λέγεται ότι το έλαιο λιναρόσπορου βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης. Από την αρχαιότητα, το λινέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων όπως κοιλιακό άλγος ή διάρροια. Ένα πραγματικό superfood, σωστά;

Πώς να εφαρμόσετε το λινέλαιο

Για μια πραγματική ενίσχυση της υγείας, πολλοί άνθρωποι ορκίζονται Καταναλώστε μια κουταλιά της σούπας αγνό λινέλαιο κάθε μέρα – αμέσως μετά το ξύπνημα και με άδειο στομάχι. Περίπου 10 γραμμάρια, δηλαδή ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού λινέλαιο, θα πρέπει να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Το λινέλαιο δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα

Ωστόσο, εάν προτιμάτε να ενσωματώσετε το λινέλαιο στα πιάτα σας, θα πρέπει να το κάνετε μόνο στην κρύα κουζίνα. Δυστυχώς, τα λιπαρά οξέα από το λινέλαιο δεν είναι ανεκτά λόγω της χημικής τους σύστασης όχι υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε λινέλαιο για τηγάνισμα. Εναλλακτικά υγιεινά έλαια που μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σε υψηλές θερμοκρασίες είναι, για παράδειγμα, το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο.

Ωστόσο, το υγιεινό λάδι είναι εξαιρετικό σε ντρέσινγκ σαλάτας και ντιπ. Ένα άλλο πραγματικό κλασικό είναι οι πατάτες με τζάκετ με κουάρκ και λινέλαιο. Εάν παίρνετε λινέλαιο με ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, μπορείτε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τις θετικές του ιδιότητες.

Υπόδειξη: Εδώ θα βρείτε ένα πολύ καλά αξιολογημένο λινέλαιο >>

Καθημερινό λινέλαιο: υπάρχουν παρενέργειες;

Γενικά, δεν αναμένονται παρενέργειες εάν καταναλώνετε λινέλαιο κάθε μέρα. Αποφύγετε την υπερδοσολογία, η οποία στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια.

Αγοράστε λινέλαιο: προσοχή στη βιολογική ποιότητα

Όταν αγοράζετε λινέλαιο, θα πρέπει να προσέχετε τη βιολογική ποιότητα. Ειδικά τα βιολογικά έλαια ψυχρής έκθλιψης περιέχουν πολύτιμα συστατικά. Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος να περιέχουν φυτοφάρμακα ή άλλα αμφισβητήσιμα συστατικά.

Αποθήκευση και διάρκεια ζωής του λινελαίου

Είναι καλύτερο να αγοράζετε πάντα λινέλαιο σε μικρές ποσότητες, καθώς αποθηκεύεται στο ψυγείο όταν ανοίγει πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Αυτό οφείλεται κυρίως στα άλφα-λινολενικά οξέα. Αν διατηρηθεί για πολύ, παίρνει μια ελαφρώς πικρή γεύση. Δεν πρέπει ποτέ να αγοράζετε λινέλαιο χύμα, καθώς διαρκεί μόνο περίπου δύο έως τρεις μήνες μετά την παραγωγή. Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα κλειστά μπουκάλια σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το κακό λάδι από μια δυσάρεστη μυρωδιά. Αντί για άρωμα ξηρών καρπών, το λάδι μπορεί να πάρει μια ταγγισμένη, ελαφρώς ψαρώδη γεύση. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μη βρώσιμο λάδι για τη φροντίδα των ξύλινων επίπλων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *