Γιατί ξυπνάμε πάντα γύρω στις 3 το πρωί;

By | April 29, 2023

Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν όλους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είτε είναι άγχος, ένα πλούσιο γεύμα ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πάρα πολύ – μερικές φορές ξυπνάμε και δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε. Αλλά πολλοί άνθρωποι ξυπνούν ξανά και ξανά την ίδια ώρα: μεταξύ 2 και 4 το πρωί! Οι ειδικοί στον ύπνο αποκαλούν αυτό το φαινόμενο τη λεγόμενη «ώρα του λύκου».

Αυτό είναι πίσω από την αϋπνία μεταξύ 2 π.μ. και 4 π.μ

Η αιτία της αϋπνίας είναι α ορμονική ανισορροπία. Οι ορμόνες επηρεάζουν τη διάθεσή μας την ημέρα, αλλά και τη νύχτα. Στο σκοτάδι, το σώμα μας απελευθερώνει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη, ενώ τα επίπεδα του σεροτονίνης και κορτιζόλης είναι πολύ χαμηλά. Όταν ξυπνάμε τη νύχτα, δεν έχουμε τις καλές επιδράσεις της σεροτονίνης και τις αντι-στρες επιδράσεις της κορτιζόλης. Το αποτέλεσμα: Μένουμε ξύπνιοι περισσότερο ενώ οι σκέψεις μας αρχίζουν να κάνουν κύκλους. Παρεμπιπτόντως, το όνομα «Ώρα του Λύκου» έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα. ο “Ώρα του Λύκου” προορίζεται να περιγράψει τη φάση της νύχτας που, εκτός από τα νυκτόβια ζώα, κανείς δεν ήταν στο δρόμο. Μπορούμε να ξυπνήσουμε έως και 20 φορές μέσα σε ένα βράδυ, αλλά τις περισσότερες φορές δεν το θυμόμαστε μέχρι το επόμενο πρωί.

Διαβάστε επίσης εδώ: Αυτό συμβαίνει όταν πίνετε κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο >>

Στο βίντεο: 3 συμβουλές για να ξεπεράσετε το άγχος του ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευεξία σας. Εδώ μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής ύπνου.