Βλέννα στα κόπρανα: Αυτές είναι οι αιτίες

By | May 26, 2023

Η καρέκλα μας είναι δείκτης της υγείας μας, γι’ αυτό και μια ματιά στην τουαλέτα μπορεί να αξίζει τον κόπο. Τα κόπρανα ενός υγιούς ατόμου είναι συνήθως μαλακά σε συνοχή, αλλά έχουν σχήμα και χρώμα ανοιχτό έως σκούρο καφέ. Ορισμένες αιτίες μπορούν να αλλάξουν το χρώμα, τη συνοχή και τη μυρωδιά των κοπράνων. Μπορεί ακόμη και να υπάρχει βλέννα στα κόπρανα. Είναι όμως αυτό λόγος ανησυχίας;

Γιατί το σώμα παράγει βλέννα;

Η γλίτσα, που ονομάζεται επίσης βλέννα, είναι α παχύρρευστη έκκριση, που παράγεται στους βλεννογόνους αδένες σε διάφορα σημεία του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη γαστρεντερική οδό ή την αναπνευστική οδό. Η σύνθεση ποικίλλει ανάλογα με το πού στο σώμα παράγεται η βλέννα. Η βλέννα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μια ομάδα πρωτεϊνών, τις βλεννίνες. Αποτελούν τη βάση της γλίτσας και εξασφαλίζουν τη συνοχή της. Η βλέννα λειτουργεί στο σώμα ως ένα είδος προστατευτικό στρώμα για τον ιστό, προστατεύει από την αφυδάτωση και μπορεί να αποκρούσει βακτήρια ή ιούς. Η φυσιολογική βλέννα είναι συνήθως διαυγής και παχύρρευστη.

Βλέννα στα κόπρανα: Αυτές είναι οι αιτίες

Στο έντερο, η βλέννα είναι υπεύθυνη για θρεπτικός με τη βοήθεια των εντερικών βακτηρίων και από την άλλη για τον βλεννογόνο προστασία από παθογόνα και βακτήρια. Μικρές ποσότητες βλέννας στα κόπρανα είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, εάν η ποσότητα της βλέννας αυξάνεται έτσι ώστε η βλέννα να γίνεται ορατή στα κόπρανα, αυτό μπορεί να έχει μια σειρά από αιτίες.

Η βλέννα δεν χρειάζεται πάντα να προκαλείται από ασθένεια. Εάν εμφανιστεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και εξαφανιστεί ξανά μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να οφείλεται σε α αλλαγή διατροφής οφείλεται. Ακόμη και μετά την κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα κόπρανα μπορεί να είναι βλεννώδη για μικρό χρονικό διάστημα. Μια άλλη αιτία αλλοιωμένων κοπράνων είναι τροφικές δυσανεξίες. Οι πιο συχνές δυσανεξίες περιλαμβάνουν τη δυσανεξία στη λακτόζη και τη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη). Μια δυσανεξία είναι συνήθως αισθητή μέσω άλλων συμπτωμάτων όπως ναυτία και έμετος, φουσκωμένο στομάχι, μετεωρισμός, κοιλιακές κράμπες και διάρροια.

Οι ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλέννα στα κόπρανα. Αυτά περιλαμβάνουν χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, μεταδοτικές ασθένειες (για παράδειγμα με σαλμονέλα) και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σπουδαίος: Η βλέννα στα κόπρανα εμφανίζεται συχνότερα ως αποτέλεσμα κακής διατροφής και μη ανιχνεύσιμης τροφικής δυσανεξίας. Μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί συχνά να βοηθήσει.

Βλέννα στα κόπρανα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τα γλοιώδη κόπρανα μπορεί επίσης να εμφανιστούν με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη χρόνια πάθηση του παχέος εντέρου, τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως. Ωστόσο, υπάρχει υποψία ότι υπάρχει σχέση με το άγχος. Εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η βλέννα σας πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμη, διαυγής. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν τη νόσο είναι κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Υπόδειξη: Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την πέψη σας, θα βρείτε αυτό το βιβλίο Έντερα με γοητεία Η Giulia Enders πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το έντερο. Για παράδειγμα, διαθέσιμο εδώ για 16,99 ευρώ >> Καθ. Δρ. Michaela Axt-Gadermann στο βιβλίο της Υγιές με έντεροπώς το έντερο μας επηρεάζει την υγεία μας. Για αγορά εδώ με 18 ευρώ >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *