αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση

By | May 26, 2023

Εμφανίζονται εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η ορμονική ισορροπία είναι πραγματικά αναστατωμένη – και αυτό συνήθως έχει συνέπειες. Τυπικά συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις, οι εναλλαγές της διάθεσης ή οι διαταραχές του ύπνου. Πολλές γυναίκες παρατηρούν επίσης ότι παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές αιτίες που οδηγούν σε αύξηση βάρους – αυτές είναι:

Αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση: Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες παίρνουν βάρος

Οι ορμονικές αλλαγές έχουν σχέση με την αύξηση βάρους; Εν μέρει! Το γεγονός είναι ότι με την αύξηση της ηλικίας, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός και η μυϊκή μάζα μειώνονται. Δεδομένου ότι οι μύες μας καίνε πολλές θερμίδες, η απαίτηση σε θερμίδες μειώνεται. Έτσι, εάν τρώτε με τον ίδιο τρόπο που τρώτε, θα καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες, οι οποίες θα αποθηκευτούν ως λιπώδης ιστός και αναλόγως θα δώσουν επιπλέον κιλά.

Ωστόσο, η ορμονική αλλαγή κατά την εμμηνόπαυση επηρεάζει το πού συσσωρεύεται το λίπος. Δεδομένου ότι οι γυναικείες ορμόνες οιστρογόνου και προγεστερόνης μειώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το ποσοστό της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης αυξάνεται αυτόματα. Ως αποτέλεσμα, οι εναποθέσεις λίπους – όπως στον άνδρα – προσκολλώνται στο στομάχι. Επιπλέον, το σχήμα του γυναικείου σώματος αλλάζει λόγω των ορμονικών αλλαγών. Η μέση, οι γοφοί και οι γλουτοί στενεύουν.

Εμμηνόπαυση: Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν το βάρος σας

Ένας άλλος λόγος για ανεπιθύμητη αύξηση βάρους είναι η κατακράτηση νερού. Δεδομένου ότι η αναλογία της ορμόνης προγεστερόνης μειώνεται στην αρχή της εμμηνόπαυσης, υπάρχει μια προσωρινή περίσσεια οιστρογόνων. Αυτή η κυριαρχία των οιστρογόνων με τη σειρά της ευνοεί την αποθήκευση νερού στο σώμα. Αλλά μην ανησυχείτε, η περίσσεια οιστρογόνων εμφανίζεται μόνο στην αρχή της εμμηνόπαυσης και στη συνέχεια μειώνεται ξανά καθώς εξελίσσεται. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να επηρεάσουν τον θυρεοειδή σας και να τον κάνουν να υπολειτουργεί. Εκτός από την κούραση και την τριχόπτωση, αυτό εκδηλώνεται και με αύξηση βάρους. Μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος από γιατρό για να προσδιορίσετε εάν ο θυρεοειδής αδένας είναι υπολειτουργικός λόγω της εμμηνόπαυσης.

Πρόληψη της αύξησης βάρους κατά την εμμηνόπαυση: Πώς να διατηρήσετε το βάρος σας

Για να αποφύγετε τα περιττά κιλά όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας και να επικεντρωθείτε στην τακτική άσκηση:

Τρώτε φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα

Για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Πήγαινε για ένα συγκεκριμένα πλούσια σε φυτικές ίνες ΚωςΑυτό σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα η λαχτάρα για φαγητό. Για να σταματήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα την απώλεια μυών, θα πρέπει να τρώτε κυρίως τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη με τη μορφή τυρί, γάλα, κρέας ή όσπρια τρώω. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – κάτι που ωφελεί επίσης τη σιλουέτα σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε: Αυτές οι 10 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος κατά την εμμηνόπαυση >>

Τι δεν πρέπει να τρώτε κατά την εμμηνόπαυση

Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως γλυκά και γρήγορο φαγητό, μόνο περιστασιακά. Θα πρέπει επίσης να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο.

Διατηρήστε το βάρος με άσκηση

Για να διατηρήσετε τους μύες σας σε φόρμα και να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά, θα πρέπει να κάνετε και σπορ. Η τακτική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα κλασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να συμβάλει στην ευεξία. Σπορ αντοχής όπως τζόκινγκ, περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία ενισχύστε την καρδιά σας και ιδιαίτερα βελτιώστε το μεταβολισμό σας και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Επιπλέον, οι γυναίκες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προπόνηση δύναμης κατά την εμμηνόπαυση. Με χτίστε μυς, αυξήστε την οστική σας πυκνότητα μακροπρόθεσμα και με αυτόν τον τρόπο μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Ένα άλλο θετικό σημείο: Οι μύες έχουν αυξημένο βασικό μεταβολικό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια ακόμα και όταν ξεκουράζονται, κάτι που εξουδετερώνει την αύξηση του βάρους.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές στο άρθρο μας Χάστε βάρος μετά τα 50: Έτσι λειτουργεί πραγματικά >>

Απώλεια βάρους κατά την εμμηνόπαυση: περαιτέρω συμβουλές για βιβλία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *