Αυτό πρέπει να κάνετε αν έχετε στριμμένο αστράγαλο!

By | May 7, 2023

Είτε παίζετε βόλεϊ, είτε παίζετε ποδόσφαιρο, είτε κάνετε τζόκινγκ είτε πηγαίνετε μια βόλτα – μόλις κάνετε λάθος και στρίψετε τον αστράγαλό σας, ο αστράγαλός σας θα πονέσει και, ενδεχομένως, ακόμη και να πρηστεί. Στη συνέχεια θα σας εξηγήσουμε ποια άμεσα μέτρα πρέπει να λάβετε πρώτα σε περίπτωση αθλητικού τραυματισμού.

ΤΥΧΕΡΟΣ κανόνας για αθλητικούς τραυματισμούς

Με το χρήσιμο και αξέχαστο αρκτικόλεξο PECH, μπορείτε εύκολα να θυμάστε τι να κάνετε αφού στρίψετε τον αστράγαλό σας για να αποτρέψετε χειρότερα πράγματα όπως η αιμορραγία και να ξεκινήσετε τη διαδικασία επούλωσης:

 • Πέξω
  Αυτό που σε πολλούς φαίνεται λογικό δεν ακολουθείται πάντα. Ακόμα κι αν ο πόνος υποχωρήσει μετά από λίγα λεπτά και νιώθετε ξανά σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως την αθλητική σας δραστηριότητα. Ο κίνδυνος είναι αυτός μικροτραύμα ή μικρές μώλωπες που δεν βλέπετε ή παρατηρείτε. Ωστόσο, αυτά μπορεί να επιδεινωθούν με περαιτέρω προπόνηση, να προκαλέσουν επακόλουθες ζημιές και να σημαίνουν μεγαλύτερο διάλειμμα τραυματισμού. Σταματήστε αμέσως την προπόνηση και προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Μόνο αν στρίψεις τον αστράγαλό σου πολύ εύκολα και δεν πονέσεις ανά πάσα στιγμή, μπορείς κατ’ εξαίρεση να συνεχίσεις.
 • μιείναι
  Το αργότερο όταν γίνουν αισθητά τα πρώτα σημάδια φλεγμονής, η ψύξη είναι η σειρά της ημέρας. Τα σημάδια είναι Ερυθρότητα, ζέστη, πρήξιμο, πόνος και λειτουργικοί περιορισμοί. Αυτά υποδηλώνουν βλάβη στον ιστό γύρω από την άρθρωση. Αυτό περιλαμβάνει τους συνδέσμους, τους τένοντες, τους μύες και τα οστά. Σοβαρό οίδημα με μεγάλο μώλωπα υποδηλώνει μώλωπα, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα ρήξης συνδέσμου. Για να αποτρέψετε περαιτέρω αιμορραγία, θα πρέπει να εφαρμόσετε μια κομπρέσα ψύξης ή μια παγοκύστη το συντομότερο δυνατό. Σπουδαίος: Προστατεύετε πάντα το δέρμα σας από το άμεσο κρύο με ένα πανί!
 • ντοσυμπίεση
  Παρόμοια με την ψύξη, η συμπίεση χρησιμεύει για την πρόληψη της αιμορραγίας και τον περιορισμό του οιδήματος. Είναι καλύτερο να συνδυάσετε και τα δύο εφαρμόζοντας σφιχτά μια κρύα κομπρέσα – αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε το αίμα να τσιμπηθεί τελείως. Εάν δεν έχετε κομπρέσα ή επίδεσμους, μπορείτε να τυλίξετε ένα ρούχο γύρω από την πάσχουσα άρθρωση.
 • Hφοράω
  Το τέταρτο μέτρο χρησιμεύει επίσης για την πρόληψη περαιτέρω οιδήματος και συσσώρευσης αίματος. Ανυψώνοντας το πόδι σας, κατά προτίμηση πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, διεγείρετε την επιστροφή του φλεβικού αίματος στην καρδιά και αποτρέπετε τη δημιουργία θρόμβων αίματος ή θρόμβωσης στο πόδι.

Μετά από έναν τραυματισμό ή ένα συμβάν που μοιάζει με τραυματισμό που αφορά μια άρθρωση ή έναν μυ, ακολουθήστε πάντα τον κανόνα ΤΥΧΗΣ για να αποτρέψετε χειρότερα και να ξεκινήσετε τη διαδικασία επούλωσης. Εάν είναι απαραίτητο, καλέστε ασθενοφόρο ή μεταφέρετε μόνοι σας τον τραυματία στο νοσοκομείο για να λάβετε ιατρική διάγνωση και τη σωστή θεραπεία.

Σύνδεση ή ρήξη συνδέσμου;

Οι υπερβολικά τεντωμένοι σύνδεσμοι και οι σχισμένοι σύνδεσμοι στον άνω αστράγαλο είναι από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στα επαγγελματικά και ψυχαγωγικά αθλήματα. Συνήθως αυτό είναι εξωτερική ζώνη επηρεάζεται όταν το πόδι λυγίζει ξαφνικά προς τα μέσα. Αυτοί που επηρεάζονται συχνά αναρωτιούνται εάν οι σύνδεσμοί τους απλώς τεντώθηκαν ή πράγματι είχαν σχιστεί. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε αυτό κυρίως από τα σημάδια της φλεγμονής και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

ενώ α καταπόνηση των συνδέσμων είναι ελάχιστα ορατή από έξω και σχετίζεται με μέτριο πόνο σχισμένος σύνδεσμος συνήθως σαφώς ορατό και ψηλαφητό. Η προσβεβλημένη δομή διογκώνεται αρκετά και μπορεί να αναγνωριστεί από έξω από έναν μπλε αποχρωματισμό του δέρματος. Επιπλέον, εμφανίζεται έντονος πόνος, με αποτέλεσμα το πόδι δύσκολα να φορτωθεί. Αν και ένας τεντωμένος σύνδεσμος μπορεί να γίνει χρόνιος, συνήθως επουλώνεται μετά από μια περίοδο ανάπαυσης δύο έως τριών εβδομάδων. Ένας σχισμένος σύνδεσμος, από την άλλη, μπορεί να κάνει διάλειμμα έως και δύο μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητά του.