Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ένα καφέ χρώμα όταν σκέφτονται μια κίνηση του εντέρου, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των κενώσεων μας. Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στο χρώμα των απορριμμάτων μας. Μπορεί να συμβούν βραχυπρόθεσμες αλλαγές χρώματος, ειδικά μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Άλλοι παράγοντες όπως η άσκηση ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αλλαγές στα κόπρανα μας.
Πώς παίρνει το χρώμα της η καρέκλα;
Τα κανονικά κόπρανα έχουν ανοιχτό έως σκούρο καφέ χρώμα. Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται στον σπλήνα, παράγεται η χολική χρωστική χολερυθρίνη. Αυτό εισέρχεται στα έντερα με τη χολή και κάνει τα κόπρανα καφέ.
Πώς φαίνονται οι υγιείς κινήσεις του εντέρου;
Από ανοιχτό έως σκούρο καφέ, όλα τα χρώματα των κοπράνων είναι φυσιολογικά. Το χρώμα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Όσο περισσότερο κρέας τρώγεται, τόσο πιο σκούρα είναι τα κόπρανα. Τα κόπρανα μπορεί επίσης να γίνουν πιο σκούρα λόγω ανεπαρκούς υγρού. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ νερό και φυτικές ίνες όχι μόνο έχουν πιο μαλακά κόπρανα, αλλά τείνουν να είναι και πιο ανοιχτόχρωμα.
Τις περισσότερες φορές είναι και αυτός περιττώματα ενός μωρού, το οποίο θηλάζει, ανοιχτό καφέ έως κιτρινωπό. Η σύσταση είναι κρεμώδης έως υγρή και τα κόπρανα δεν μυρίζουν έντονα.
Αυτό λέει το χρώμα των κοπράνων για την υγεία σας
Το χρώμα των κοπράνων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή, αλλά ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν επίσης να το επηρεάσουν. Υπάρχουν τα ακόλουθα χρώματα κοπράνων και πιθανές αιτίες:
- Ανοιχτό καφέ κόπρανα με μαύρες βούλες: Εάν τα ανοιχτόχρωμα κόπρανα σας έχουν κάποιες σκούρες κηλίδες, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα τρόφιμα που έχετε φάει και έχουν αποχρωματίσει τα κόπρανα. Αυτά μπορεί να είναι σκούρα μούρα ή κόκκινο κρασί, για παράδειγμα. Οι πυρήνες ή οι κόκκοι δημητριακών μπορούν επίσης να είναι ορατοί ως μαύρες κουκκίδες στα κόπρανα.
- Μαύρη καρέκλα: Η κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα ή η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσει τα κόπρανα να γίνουν σκούρο καφέ σε μαύρο. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου ή ταμπλέτες άνθρακα. Εάν δεν ισχύει καμία από αυτές τις αιτίες, η αιμορραγία στο στομάχι ή το παχύ έντερο μπορεί επίσης να είναι η αιτία μαύρων κοπράνων, γνωστών και ως πίσσας. Εάν έχετε μαύρα κόπρανα που διαρκούν αρκετές ημέρες, καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
- Γκρι ή υπόλευκο σκαμνί: Τα ανοιχτόχρωμα κόπρανα πρέπει πάντα να ελέγχονται από γιατρό, καθώς η αιτία μπορεί να είναι μια ασθένεια του ήπατος ή των χοληφόρων πόρων, όπως οι πέτρες στη χολή. Άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και άνω κοιλιακό άλγος.
- Λευκό/Ελαφρύ σκαμπό: Ένας λευκός αποχρωματισμός των κοπράνων είναι ένδειξη έλλειψης πεπτικών υγρών. Η αιτία αυτού μπορεί να είναι προβλήματα με τη χολή. Η χορήγηση σκιαγραφικού μέσου ακτίνων Χ για ακτινολογική απεικόνιση της γαστρεντερικής οδού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λευκά κόπρανα, καθώς αυτά απεκκρίνονται άπεπτα.
- Σκαμπό ώχρας ή πηλού: Εάν τα κόπρανα είναι ώχρα ή αργίλου, συνήθως οφείλεται σε λιπαρά κόπρανα (στεατόρροια). Αυτό μπορεί να αναγνωριστεί από τη δυσάρεστη μυρωδιά και τη γλοιώδη, λιπαρή του σύσταση. Τα λιπαρά κόπρανα αναφέρονται στην παθολογική αύξηση της περιεκτικότητας σε λίπος στα κόπρανα. Η πέψη του λίπους διαταράσσεται για διάφορους λόγους ή τα λίπη δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό ή μόνο σε μικρό βαθμό. Τα λιπαρά κόπρανα συχνά συνοδεύονται από συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός και αίσθημα πληρότητας. Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε λιπαρά κόπρανα.
- Πράσινη καρέκλα: Εάν τα κόπρανα είναι κανονικής σύστασης, το πράσινο χρώμα υποδηλώνει κατανάλωση τροφών που περιέχουν χλωροφύλλη. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, πράσινα φυλλώδη μαρούλια ή λάχανο. Εάν πρόκειται για πράσινη διάρροια, αυτό μπορεί να υποδεικνύει εντερική λοίμωξη, για παράδειγμα με σαλμονέλα.
- Κίτρινη καρέκλα: Ορισμένες τροφές, όπως τα καρότα ή το σκουός, μπορούν να μετατρέψουν τα κόπρανα κίτρινα σε πορτοκαλί. Ο χρωματισμός των τροφίμων ή η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί επίσης να προκαλέσει κίτρινα κόπρανα. Εάν η διάρροια είναι κίτρινη, η αιτία μπορεί να είναι μια εντερική λοίμωξη.
- Κόκκινη καρέκλα: Το κόκκινο κρασί, το παντζάρι ή η κόκκινη χρωστική τροφίμων μπορεί να κοκκινίσουν τα κόπρανα σας. Σε αυτή την περίπτωση, τα κόπρανα είναι συνήθως ομοιόμορφα αποχρωματισμένα. Εάν πρόκειται για μικτό αίμα, η αιτία μπορεί να είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου εκτός από τις αιμορροΐδες ή τους πολύποδες του παχέος εντέρου.
Επίσης ενδιαφέρον: Λιπαρά κόπρανα – αυτές είναι οι αιτίες >>
Κίνηση του εντέρου: προσοχή στο κόκκινο χρώμα
Οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη σύσταση ή το χρώμα των κοπράνων μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας στην αρχή. Εάν η αλλαγή στις κενώσεις του εντέρου επιμένει για περισσότερες από μερικές ημέρες χωρίς εμφανή αιτία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Εάν έχετε συγκεκριμένα κόκκινα κόπρανα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό για να αποκλείσετε σοβαρές αιτίες όπως ο καρκίνος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο του παχέος εντέρου είναι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, κοιλιακό άλγος, συχνές κενώσεις ή επίμονη κούραση και κόπωση.
Αλλαγές κενώσεων: πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό
Εάν οι αλλαγές στο χρώμα και τη σύσταση των κοπράνων επιμένουν για μερικές ημέρες και/ή αντιμετωπίζετε επίσης πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος ή ναυτία και έμετο, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό. Για να μπορέσετε να προσδιορίσετε τα ακριβή αίτια της αλλαγής των κοπράνων σας, μπορεί να είναι χρήσιμη μια παραπομπή σε έναν γαστρεντερολόγο.