Αυτό βοηθά κατά του σπασίματος των δακτύλων

By | May 3, 2023

Τι είναι το κούμπωμα του δακτύλου;

Το χτύπημα του δακτύλου είναι μια δυσλειτουργία που συνήθως οφείλεται σε τενοντίτιδα στους καμπτήρες τένοντες του χεριού. Λόγω της οζώδους πάχυνσης, ο τένοντας δεν μπορεί πλέον να κινείται ελεύθερα. Ως αποτέλεσμα, η κάμψη και το τέντωμα του προσβεβλημένου δακτύλου δεν είναι δυνατή σωστά. Το κουμπωτό δάχτυλο ονομάζεται επίσης «δάκτυλο σκανδάλης», στένωση δακτύλου σκανδάλης και δακτυλιοειδούς συνδέσμου γνωστός. Το προσβεβλημένο δάκτυλο παραμένει συχνά σε λυγισμένη θέση. Το δάχτυλο μπορεί να τεντωθεί ξανά μόνο με προσπάθεια ή με τη βοήθεια των άλλων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ορατό σπάσιμο, το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο.

Το δάκτυλο της σκανδάλης μπορεί να παρατηρηθεί στην αρχή από μια ακαμψία του προσβεβλημένου δακτύλου, η οποία εμφανίζεται κυρίως το πρωί. Στο προχωρημένο στάδιο της νόσου, το χτύπημα του δακτύλου εμφανίζεται πιο συχνά ή πιο τακτικά – συνήθως όταν το προσβεβλημένο δάκτυλο χρειάζεται να τεντωθεί. Το δάχτυλο πονάει όταν κινείται και αισθάνεται πρησμένο. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας μικρός κόμπος μπορεί να γίνει αισθητός πάνω από τη μετακαρποφαλαγγική άρθρωση κατά τη μετάβαση στο χέρι.

Αιτίες του δακτύλου της σκανδάλης

Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από υπερένταση, αλλά και από σακχαρώδη διαβήτη, φθορά, ασθένειες όπως ουρική αρθρίτιδα και ρευματισμούς ή γενετική προδιάθεση. Οι διαβητικοί και οι γυναίκες, που μπορούν να αποκτήσουν δάκτυλο σκανδάλης περίπου έξι φορές πιο συχνά από τους άνδρες, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν δάκτυλο σκανδάλης.

Θεραπεία δακτύλου σκανδάλης

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως αλοιφές μπορούν να εφαρμοστούν για τη θεραπεία της τενοντίτιδας. Η φροντίδα των δακτύλων σας και η τακτική ψύξη υπόσχονται επίσης ανακούφιση. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας με κορτιζόνη, η οποία μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στον ιστό και να ανακουφίσει τα φλεγμονώδη ερεθίσματα. Η κορτιζόνη μπορεί είτε να συνταγογραφηθεί ως αλοιφή είτε να ενεθεί απευθείας από τον γιατρό. Σε σοβαρές περιπτώσεις σπασίματος των δακτύλων, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Εδώ χωρίζεται ο δακτυλιοειδής σύνδεσμος, επιτρέποντας στον καμπτήρα τένοντα να κινηθεί και να τεντωθεί ξανά ελεύθερα.