ΑΥΤΟ είναι πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι για την ψυχική υγεία

By | April 21, 2023

ΑΥΤΟ είναι πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι για την ψυχική υγεία

Όλοι το ξέρουν: το υψηλό συναίσθημα όταν ήμασταν έξω με τους φίλους μας. Πηγαίνουμε σπίτι γεμάτοι θετική ενέργεια και ζούμε τις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί για πολύ καιρό ακόμα. Μια καναδική μελέτη με σχεδόν 25.000 συμμετέχοντες έδειξε επίσης ότι οι φίλοι αυξάνουν την ευημερία μας. Τα άτομα με στενούς φίλους αισθάνονταν λιγότερο άγχος και πιο υγιή από αυτά που δεν είχαν φίλους. Ειδικότερα, η επαφή με τη μορφή προσωπικών συναντήσεων είχε θετική επίδραση.

Μεταξύ άλλων, οι στενές κοινωνικές επαφές μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος και έτσι να ενισχύσουν την ψυχική και σωματική μας ανθεκτικότητα, να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή μας και να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ειδικά σε δύσκολες φάσεις της ζωής, οι φίλοι μας δίνουν την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι. Αντίθετα, η μοναξιά μπορεί πραγματικά να μας κάνει να αρρωστήσουμε: Σε μια μελέτη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερα από 300.000 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μοναξιά μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια για την υγεία με το κάπνισμα.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι ένα κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους. Οι μοναχικοί ηλικιωμένοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι διαταραχές ύπνου ή η άνοια.